23948sdkhjf

En sund bolig kan forlænge dit liv

Tag din alder og træk fire år fra. Så har du det antal år, du har tilbragt indendørs. Boligen og arbejdspladsen har derfor stor indflydelse på dit helbred, lød det ved Velux-konference i Paris om sunde bygninger

Overalt er der en summen af stemmer på engelsk, fransk, tysk, dansk og svensk. Og de taler alle sammen om det samme: bedre boliger, mere dagslys i husene - og ikke mindst vejen til et bedre helbred for millioner af europæere, der bor i udtjente bygninger.

Heldigvis kan man gøre meget for at håndtere den udfordring, mener Joseph Allen, professor på Harvard T.H. Chan School of Public Health. Han arbejder for at forene bygningsvidenskab og sundhedsvidenskab.

Sammen med cirka 500 andre forskere, arkitekter og ejendomsudviklere havde han fundet vej til en to-dages Velux-dagslyskonference i det traditionsrige Carreau du Temple i hjertet af Paris. Det er et tidligere overdækket marked med et - meget passende - smukt lysindfald.

Ifølge ham er der ikke færre end 36 forskellige måder at skabe sundere boliger på.

- Dit hjem er lig med dit helbred. Især fordi vi tilbringer omkring 90 pct. af vores tid indendøre. Jeg er 44 år og jeg nærmer mig min 40-års indendørsfødselsdag. Så enkelt er det, sagde han og udfoldede sin vision for homes for health, baseret på ni grundregler for sundt byggeri, udviklet som en del af Healthy Building-programmet, som han står i spidsen for på Harvard.

Beboernes behov
Arkitekter med flere tilgange og fra forskellige dele af verden viste, hvordan de designer med sundhed og komfort for øje, med udgangspunkt i beboernes behov.

Vincent Le Garrec og hans tegnestue Nomade Architects demonstrerede det gennem en bred vifte af eksempler på boliger, skoler og offentlige bygninger.

Ekspertisechef Peter Noyé fra Danmarks tredjestørste rådgivende ingeniørvirksomhed Niras, var også i Paris. Han hæfter sig ved, at et godt indeklima altid kommer med en pris.

- Nogle af de rigtige tiltag har lange tilbagebetalingstider, og det kan være svært at overbevise selv fremsynede bestyrelser i de større virksomheder om, at det er en god idé, siger han til Arkbyg.

Dertil kommer, at vi ifølge Peter Noyé, som udgangspunkt bygger nyt med et bedre indeklima og med lavere energiforbrug.

- Men det er på bekostning af robusthed og rummelighed. Med økonomi og tid for øje bygger vi ofte i materialer, der er lette, mindre robuste, men hurtige at håndtere, som gips og aluminium. De erstatter de tidligere robuste bygningsmaterialer og kræver ofte et større vedligehold. Indeklimaet i det nye hus regulerer vi ofte med sindrige systemer, som giver driften grå hår i hovedet. Derfor bør man overveje, om der er værdier til at renovere frem for at bygge nyt, siger Peter Noyé.

For de mange
Entreprenører og developere fra Nordamerika og Europa præsenterede deres bud på design af huse, der giver værdi, også til virksomhedernes bundlinjer, og som lever op til nye krav til byggeri og certificeringer.

Great Gulf, der er de første i den canadiske byggeindustri, som angiveligt inkluderer sundt bygningsdesign, søger at kombinere klimahensyn og ressourceforbrug - for at forbedre komforten for de, der bor i deres bygninger.

- For os er spørgsmålet ikke længere, om boligejere vil det, men hvordan vi gør det til en solid forretning og gør sundt byggeri til at betale, så det ikke kun er for de få, men for flertallet, sagde Tad Putyra, der er topchef i Low Rise hos Great Gulf.

Beboernes oplevelser blev også præsenteret. En canadisk familie fortalte, hvordan det føles at bo i et hus, der er designet sundt, sammenlignet med deres hverdag i et mere traditionelt canadisk hus. Familien på fire flyttede ind i et nybygget hus fra Great Gulf, der var designet til at leve op til en ny certificering for sunde og bæredygtige boliger, Active House, som sigter efter at skabe sundere og mere komfortable huse for beboerne uden at belaste klimaet.

- Oplevelsen handlede meget om husets komfort. Højdepunktet for mig var den friske luft. Jeg opdagede, at jeg sov bedre i huset, og jeg har det bedre og føler mig mere opmærksom, sagde faren Russell Ibbotson efter et halvt år i huset.

- Når man først har prøvet det, vil man ikke undvære det, sagde han. ///

Arkbyg var inviteret til Healthy Buildings-konference i Paris af Velux Danmark.

Læs mereHvert tredje barns helbred er truet af usunde boliger

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter på artiklen
Tip redaktionen
Redaktionen anbefaler

Send til en kollega

0.172