23948sdkhjf

LICITATIONEN MENER: Tag en chance og øg produktiviteten

Når man måler produktiviteten i bygge- og anlægsbranchen, er konklusionen ofte, at produktivitetsudviklingen slet ikke står mål med andre brancher.

Det er der mange gode og mindre gode grunde til. Men det springer især i øjnene, at bygge- og anlægsbranchen har svært ved at metode- og produktudvikle. Det hænger blandt andet sammen med ansvarsforholdene i byggeriets proces- og værdikæde. Det er de færreste, der er klar til at tage det fulde ansvar for en ny metode eller et nyt produkt.

Derfor vælger man de metoder og produkter, man er vant til at bruge, og skulle man vove pelsen og forsøge sig med et nyt produkt, så skræmmer sporene jo fra for eksempel MgO-sagen.

Nogle mener, at bygge- og anlægsbranchen er konservativ. Og det må man jo erkende, hvis man måler på den tid, det kan tage, før et nyt produkt eller en ny metode får fodfæste. Men det er altså ikke modstand mod forandring, der præger branchen, men angst for at havne med ansvaret.

En af de lidt oversete discipliner i branchen vinder imidlertid indpas i disse år. Det er risikostyring, som åbner mulighed for, at man kan tage en begrænset og kalkuleret risiko ved for eksempel at bruge nye metoder og produkter.

Risikostyring og kompetencer kombineret med erfaring og sund fornuft kan gøre det lettere at vælge nye produkter og metoder. Og det kan det være med til at øge produktiviteten i byggeriet.

Artiklen er en del af temaet Lederen.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125