23948sdkhjf

Frederiksberg bruger regnvand som ressource

Den globale opvarmning fører til stadigt stigende nedbørsmængder.

For at imødekomme de massive regnmængder på så effektiv vis som muligt gør Frederiksberg Kommune brug af magasiner, som skal indfange og udlede de stigende mængder regnvand.

Kommunen har her allieret sig med specialleverandøren Byggros, der står bag udviklingen og designet af såkaldte K-MAGs.

Der er tale om præfabrikerede kapillærmagasiner, som opsamler regnvand fra de omkringliggende overflader og flytter vandet op i et jordlag, så det kan understøtte plantevæksten.

Det kommer i et nyt projekt til glæde for allétræer på Dronning Olgas Vej.

Dennis Bruhn fra DGE Miljø- og Ingeniørfirma er projektansvarlig, og han fortæller om idéen bag projektet og brugen af kapillærmagasinerne:

- Projektet går ud på at tænke byens træer ind i fremtidens regnmængder - som desværre bliver større og større. Derfor har vi fokuseret på at gøre regnvandet til et aktiv. I stedet for at belaste kloaknettet bliver vandet nu "fanget" og ledt op i et overliggende vækstlag, hvor det skaber bedre vækstbetingelser for træerne, siger han i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Regnvandet kommer altså til at indgå i et naturligt kredsløb, hvor det bruges til vanding af træer. Træer, som optager CO2 og bidrager til et sundere klima. På den måde baner projektet vej for en bæredygtig regnvandshåndtering.

Bygger på princip fra drivhuse
Byggros har udviklet løsningen med afsæt i princippet bag kapillærkasser, som man kender fra almindelige drivhuse:

- De fleste kender en kapillærkasse, som man kan købe til sit drivhus for at dyrke tomater eller agurker. De fungerer ved, at man har et vandreservoir, hvorfra vandet kan trække op i planteposen, så grøntsagerne kan få glæde af vandet. Vi har taget grundprincipperne og lavet en professionel udgave, som består af en kapillærkasse, der bliver præbygget efter projektspecifikationer, fortæller Søren Storm, projektchef hos Byggros med speciale inden for klima- og skybrudssikring.

- K-MAG-løsningen gør det altså muligt at opstuve vand nede i magasinet - for eksempel opsamlet regnvand fra de omkringliggende overflader. Så i stedet for at slippe vandet kontrolleret, gør vi det til et aktiv. Vi kan flytte vandet fra magasinet op i det omkringliggende jordlag og dermed bruge vandet til at understøtte plantevækst, fortsætter han.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093