23948sdkhjf

Spadestik på historisk bakketop

Syd- og sønderjyske håndværkere bygger oplevelsescenter, som skal gøre Skamlingsbanken til et folkeligt mødested og en national attraktion

I dag tages første spadestik til Oplevelsescenter Skamlingsbanken nær Kolding.

Når spaden går i jorden på toppen af Skamlingsbanken kommer der for alvor fart på de ambitiøse planer, som skal fremtidssikre området som folkeligt mødested og national attraktion. Via sin placering i landskabet og sin arkitektur bliver oplevelsescentret startskuddet til ny viden om det helt særlige og historiske sted. 

- Vi glæder os rigtigt meget til at komme i gang med byggeriet. Vi har arbejdet med Skamlingsbankeprojektet i flere år, og efter den nye fredning for området blev vedtaget tidligere på året, kan vi nu tage første spadestik til vores nye flotte oplevelsescenter, siger projektleder Mette List, Kolding Kommune, i en pressemeddelelse. 

Oplevelsescenter Skamlingsbanken

Bygherre: Kolding Kommune, Skamlingsbankeselskabet, Fonden til bevarelse af Klokkestabelen

Omfang: 500 kvm oplevelsescenter

Tid: 2019-2020

Arkitekt: Cebra

Landskab: Opland

Udstillingskoncept: Yoke

Ingeniør: Dansk Energi Management & Esbensen, Drias Rådgivende Ingeniører 

Fagentreprenører:
Bo Michelsen (Råhus, jord og kloak)
Egil Rasmussen A/S (Tømrer)
J. Falk Petersen (murer)
Airteam (ventilation)
Tidemann & Enevoldsen (el)
Alpedalens-vvs (VVS)
Vejle Anlægsteknik (anlæg)

Til Licitationen tilføjer hun, at arbejdet udføres i fagentrepriser, blandt dem står Bo Michelsen for råhus, jord og kloak, Egil Rasmussen A/S har tømrerentreprisen, mens murerenterprisen er gået til J. Falk-Petersen fra Sjølund. 

Diskret placeret i en græsklædt bakke
Arkitektvirksomheden Cebra har tegnet det 500 kvm oplevelsescenter, som kommer til at fungere som en portal til stedets historie og det kuperede istidslandskab med udsigt over Lillebælt.

- Udstillingen leder den besøgende gennem fortællingen om de store kræfter der gennem tiden har formet Skamlingsbanken til et unikt sted fra isen til ordets kræfter, forklarer Mette List til Licitationen.

Centret placeres diskret i landskabet under en græsklædt bakke for enden af den nuværende ankomstvej op til Skamlingsbanken. Centret kommer til at rumme udstilling, café, butik, toiletter samt en storslået udsigt ud over Skamlingsbanken gennem det store glasparti, som udgør bygningens ene sidevæg - en udsigt som bliver centrum for det kommende oplevelsescenter.

Arkitektur med udsyn
Oplevelsescentret er led i en helhedsplan, som også omfatter formidling, parkeringspladser og stier på toppen af Skamlingsbanken. 

Fra centret kan besøgende følge det slyngede stisystem igennem stedets istidslandskab og forbi de mange historiske mindesmærker, som gennem historien er opført på Skamlingsbanken. Således bliver oplevelsescentret en kulminationen af den besøgendes tur i området. 

Det nye oplevelsescenter ventes at stå færdigt inden udgangen af 2020. Sideløbende bliver der arbejdet med andre dele af det store udviklingsprojekt.

De kommende år skal der investeres store beløb i at udvikle og fremtidssikre Skamlingsbanken som national attraktion. Bl.a. har A.P. Møller Fonden skænket 40 mio. kr. til det ambitiøse projekt, som gennemføres i samarbejde mellem Skamlingsbankeselskabet, Fonden til Bevarelse af Klokkestablen og Kolding Kommune.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126