23948sdkhjf

Kendt dansk arkitektfirma vinder museum i Sverige

Det danske arkitektfirma Cobe har vundet en ny opgave i Lund. Denne gang er der tale om en international arkitektkonkurrence om et nyt science museum i den svenske universitetsby.

Offentliggørelsen af det nye museum fandt sted i går ved en større event på Almedal Ugen på Gotland – den svenske pendant til Folkemødet på Bornholm

Museet, der har fået det midlertidige navn Science Center, bliver bygget i træ, vil være CO2-neutralt og får en placering i den nye bydel, Science Village Scandinavia.

Bydelen kommer i forvejen til at huse de to højteknologiske institutioner ESS og MAX IV, der er under opførelse. Bygningerne her vil indeholde verdens største og kraftigste neutron-kanon samt andre højt avancerede faciliteter indenfor neutron- og røntgenbaseret forskning.

Cobe har i forvejen stået for designet af netop ESS samt udviklet byplanen for hele Science Village Scandinavia. 

Skal skabe viden om videnskab
Formålet med det nye Science Center er ved hjælp af faste og skiftende udstillinger, events og offentlige forelæsninger at formidle de naturvidenskabelige emner og områder som ESS, MAX IV og Lunds Universitet forsker i og gøre stoffet forståeligt og tilgængeligt for børn og voksne i alle aldre.

Museet skal styrke den almene interesse for naturvidenskab og forskning, stadfæste Lunds position som videnskabsby i et internationalt perspektiv og udgøre et vartegn for lokalområdet og regionen.

Museet er på 3.500 kvm og kommer til at ligge midt imellem ESS og MAX IV. Det udføres i to plan og kommer til at indeholde både udstillingsrum, galleri, reception, værksteder, museum-shop, restaurant, kontorer og auditorium. 

Fokus på bæredygtighed
Der er i projketet tænkt i bæredygtighed og klimavenlighed. Blandt andet er taget, der fungerer som tagterrasse og udkigsplatform, tænkt som en stor energipark. Det består udelukkende af solceller, som genererer nok strøm til at dække hele museets energibehov. På taget kan gæsterne desuden selv producere energi på de opstillede energi-cykler.

Derudover skal den offentlig tilgængelige gårdhave styrke biodiversiteten, hjælpe med at binde CO2 samt fungere som vandreservoir og vandafleder ved kraftige regnskyl og skybrud. Og bygningen bliver opvarmet ved hjælp overskudsvarme fra ESS.

- Ambitionerne har været tårnhøje for designet af museet, og vi synes, at vi er lykkedes med at designe en unik og indbydende bygning, der med sin åbne gårdhave og konkave tag, giver en dramatisk og elegant profil, der skiller sig ud og giver nogle nytænkende og anderledes muligheder at bruge et museum på, siger arkitekt og grundlægger af Cobe, Dan Stubbergaard, i en pressemeddelelse.

Samtidig har vi helt fra start tænkt klima, miljø og bæredygtighed ind i processen og ved blandt andet at bruge træ som det primære byggemateriale, gøre brug af solceller og overskudsvarme og skabe en gårdhave med stor biodiversitet og regnvandsreservoir er vi kommet i mål og har formået at præstere et CO2 regnskab, der går i nul, hvis planen bliver fulgt, fortsætter han og påpeger, at tegnestuen fremadrettet sætter fokus på at skabe bæredygtige byggerier "til gavn for fremtidige generationer og klodens generelle tilstand".

Det nye museum skal efter planen åbne i 2024. 

Ifølge konkurrenceprogrammet er den økonomiske ramme på 200 mio. svenske kr. svarende til cirka 142 mio. danske kr.

Læs mere om: COBE
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078