23948sdkhjf

Beton, kunst og Gud

I pinsen indvies Trekroner Kirke - en nyfortolkning kirkerummet

 - Et år, 200 unikke støbeforme og et utroligt dygtigt hold på byggepladsen skulle der til for at få Trekroner Kirke til at lykkedes, fortæller entreprenør Niels Thorsund om det spektakulære byggeri ved Roskilde, der bliver indviet her i pinsen.

Det er ikke kun Trekroner Kirkes runde form der bryder med traditionerne. Den skulpturelle form, der er karakteriseret ved store buede udkragninger, har udfordret den sædvanlige byggeteknik. Betonarbejdet, der er støbt in-situ, er teknisk og udførelsesmæssigt state-of-the-art, fremgår det af en pressemeddelelse.

- Religion har udviklet sig siden de første kirker blev bygget i 800-tallet, og vi ville have en bygning, der repræsenterede den udvikling. Det synes vi i den grad er lykkes, siger Nina Blom Andersen fra Himmelev Menighedsråd i pressemeddelelsen.

Fleksibilitet og intimitet
Arkitektfirmaet bag kirken, Rørbæk og Møller Arkitekter, har insisteret på fri formgivning. En arkitektonisk løsning, der udtrykker kirken som mere end et indre rum. Med en organisk, rundet form ligger kirken skulpturelt på en åben græseng.

Trekroner Kirke

Bygherre : Himmelev Menighedsråd
Beliggenhed : Lysalleen 29, 4000 Roskilde
Totalrådgiver : Rørbæk og Møller Arkitekter A/S
Samarbejdspartnere : EKJ Rådgivende Ingeniører A/S, Schul Landskabsarkitekter og Acoustica Sweco
Kunstnere : Henrik Plenge, Lea Porsager og Alexander Tovborg
Orgel : Frederik Magle

- Vi har ønsket at skabe en kirke, der føles både intim og åben, og hvor man kan sidde godt, uanset om man er 20 eller 300 mennesker. En kirke der både kan rumme gudstjenester, traditionelle ceremonier og uformelle koncerter. Kirken er derfor udformet med en enestående fleksibilitet og varieret indretning, forklarer adm. direktør Nicolai Overgaard

Rummets fleksibilitet mærkes, når man bevæger sig ind i kirken. Udover de klassiske kirkebænke, er der skabt nicher langs kirkerummet, hvor man kan snakke i fortrolighed. Og i ankomstrummet er der plads til både konfirmandundervisning og foredrag.

Særlige materialer
Samarbejdet med kunstnertrioen Henrik Plenge, Lea Porsager og Alexander Tovborg, er påbegyndt så tidligt, at kunsten er fuldt integreret i bygningen. For eksempel er det gule, teglstensbelagte gulv en central del af udsmykningen, præstens prædiken vil foregå ved et unikt udskåret egetræsalter under et palladiumbelagt kors, og spædbørn vil blive døbt i en døbefont udskåret i blå sodalit.

Når orgelet spiller, kirkekoret synger eller det gæstende jazzband spiller, er akustikken ifølge pressemeddelelsen i top. Det har et samarbejde med akustikere fra Acoustica og orgelkonsulent Frederik Magle sikret. Orgelet kommer dog først til oktober.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111