LICITATIONEN MENER: Byggeriet tager stort socialt ansvar
Virksomhederne i bygge- og anlægsbranchen har historisk set altid taget et stort socialt ansvar. Branchen er rummelig, og det har givet muligheder for både skæve eksistenser, udsatte unge, langtidsledige, tidligere straffede, flygtninge eller mennesker med forskellige handicap.
Og en ny undersøgelse fra Dansk Byggeri bekræfter, at branchen stadig er meget rummelig. Det er der grund til at vifte med flaget for. Hvis lediggang er roden til alt ondt, så er muligheden for ikke at kunne vise sit værd på arbejdsmarkedet nemlig begyndelsen til enden for de fleste. Det kan true velfærden i samfundet, hvis der er mange ledige hænder uden de fornødne kompetencer.
Det store behov for arbejdskraft i byggeriet er naturligvis en medvirkende årsag til, at mange flere udsatte finder vej til byggepladserne. Bekymringen for, hvordan det skal gå dem, når aktivitetsniveauet falder i byggeriet, ligger dog lige for. Måske bliver de afskediget som de første. Men man kan også håbe, at nogle bliver hængende, mens andre har fået nye kvalifikationer og har fået styrket selvtilliden, så de er klar til andre jobs.
Det allervigtigste er, at virksomhederne tager det sociale ansvar så alvorligt, at de er med til at opkvalificere de særligt udsatte og dermed aktivt bidrager til at øge kompetencerne på arbejdsmarkedet.
Det vil altid aftvinge respekt, når en virksomhed har socialt overskud til også at hjælpe socialt udsatte. Og måske bliver det ligefrem et konkurrenceparameter fremover.
Artiklen er en del af temaet Lederen.