23948sdkhjf

Byggeriet skal holde balancen

Arkitekt Jonas Sangberg har en mission om et byggeri i balance med miljøet. Han mener, at byggeriet kan tag ved lære af bilindustrien og bruge langt flere fabriksfremstillede moduler for at øge bæredygtigheden. Og så skal træet tilbage

Hvis du vil have en fornemmelse af byggeriets til tider meget vanetænkende måde at gøre tingene på, og branchens konservatisme i særdeleshed, kan du få et par eksempler hos Jonas Sangberg, der er arkitekt og stiftende partner hos Sangberg Arkitekter.

Hans klima- og miljøbevidsthed må betegnes som noget over gennemsnittet, især målt med byggeriets målestok, og tegnestuen er et godt sted at starte, hvis man har brug for lidt håb for fremtiden. Selv om det jo unægtelig også ser lidt dystert ud.

Det er Jonas Sangberg den første til at påpege.

- Efter vand er beton den mest brugte ressource i verden og byggeindustrien belaster klimaet mest. Tæt på halvdelen af den energi, et hus bruger på 50 år, er den energi, der blev brugt på at bygge huset. Så den store fremtidige optimering må findes i materialerne. Og det betyder, at vi skal bruge andre byggematerialer. For med den måde, vi kører planeten på lige nu, går det ikke længere. Al den naturlige erosion på kloden lige nu, inklusiv alt det, vulkanudbrud og jordskælv flytter rundt med, udgør kun halvt så meget, som det vi mennesker sparer op. Befolkningerne bygger langt mere om på planeten end de naturlige processer. Og så kan vi godt sige herhjemme, at det er kineserne, der står for det meste, men faktisk er der næsten ikke mere grus tilbage i Danmark. Vi er ved at gøre Øresund dobbelt så dyb for at kunne bygge i Danmark. Og sjovt nok er der ikke længere så mange marsvin, der svømmer rundt oppe ved Kronborg, for de har ikke så meget at spise, da hele bunden er væk, siger Jonas Sangberg.

- Vi skal bruge to planeter for at holde denne her kørende, som han udtrykker det

- Et punkt, man ikke taler så meget om, er, at produktionen af cement står for over fem procent af verdens CO2-udledning og er på vej mod de 10 procent.

Klimavenlige bygninger
Derfor har hans og virksomhedens mål gennem snart længere tid været at opføre klimavenlige bygninger og byer til alle.

- For det handler ikke kun om at få indført bæredygtighed i luksusprojekter, men også om at få løst - hvad skal jeg sige - leverpostejen i byggebranchen, på en bæredygtig måde, for det jo her, man kan gøre den store forskel, pointerer han.

Men han erkender, at der er et stykke vej til målet.

- Jeg ved ikke, om byggebranchen stadig roder rundt i den første eller den anden industrialisering, men den måde, der bliver bygget på, er ret kaotisk. Især i betragtning af, at resten af samfundet taler om en fjerde industrialisering. Det, der reelt sker, er, at vi bygger en prototypen, hver gang vi bygger et hus. Det givet et højt ressourceforbrug og ikke mindst laver man mange fejl, når man bygger på den måde, påpeger han.

- Hvis man kigger på bilbranchen, så ser biler forskellige ud, men rigtig meget er bygget på samme platform. Vi bør gøre det samme

Konservatisme
Entreprenørbranchen har stadig en tendens til at sige, at vi bygger det præcis, som vi gjorde sidste gang, for det ved vi virker. Og det kan jeg godt forstå, for så ved entreprenøren, at han kan minimere sine risici og tjene penge. Derfor handler det om at få skabt et møde mellem det nye og det gamle, som alle parter synes er interessant. I det lys er BIM (digitale Bygnings Informations Modeller, red.) ved at blive rullet ind, og det er spændende, fordi du faktisk kan bygge din prototype i 3D og simulere hele byggeriet - samt optimere dit flow på byggepladsen. Heri ligger der et stort potentiale, siger han.

Men Jonas Sangberg er også den første til at sige, at det kommer til at tage tid.

- Vi er alle præget af vanetænkning og det skal vi have kigget på. Nogen vil indvende, at vi har bygget delvist industrielt i Danmark i mange år, men på en måde så langt det meste stadig foregår på en byggeplads udenfor, og det har sine udfordringer - især når det regner, siger han med et smil.

- Jo mere man kan samle i forvejen, des mere kan man minimere fejl, og jo mere bæredygtigt kan det gøre. Og med de nye byggesystemer kan du bygge et hus på otte dage, uden at folk går rundt på byggepladsen og falder over hinanden, siger han.

Selvfornyende
En af nøglerne er ifølge Jonas Sangberg træbyggeri. Meget mere træ.

- Det er en selvfornyende ressource og vejer en tiendedel af beton. Meget af det beton, vi stabler ovenpå hinanden, er i øvrigt udelukkende for, at betonen skal kunne holde sig selv. Så jeg ved ikke hvor effektivt, det er, siger Jonas Sangberg, der også påpeger, at det jo ikke er noget, danske arkitekter har opfundet i forgårs.

Succes med modelforsøg

Beregnet over en 50 års periode udgør materialerne i et nybygget hus helt op til halvdelen af det samlede CO2-regnskab.

Det viste et modelforsøg for en typisk boligkarré som Sangberg arkitekter foretog sidste år. Bolig­karréen er en type, der bliver bygget historisk mange kvm af i danske storbyer lige nu.

Forsøget tog udgangspunkt i en 10.000 kvm boligbebyggelse i massivtræ-elementer kontra et traditionelt tungt hus i betonelementer og med teglfacader.

De bærende konstruktioner i træ gav byggeriet et negativt CO2-regnskab på minus 1.607 ton – en reduktion på 2.762 ton CO2 i forhold til den konventionelle konstruktion i beton og skalmur, viste forsøget.

2.762 ton CO2 svarer til CO2-udledningen for 100 gennemsnitshusstandes strømforbrug i 22 år.

Forsøget gav ifølge arkitektvirksomheden et billede af, hvor meget CO2 man kan spare ved at tænke i alternativer til den måde, vi traditionelt bygger.
(Kilde: Sangberg Arkitekter)

- At bygge med træ er i gang i flere nabolande, der har samme klima som vores. Så det jo ikke raketvidenskab. Det handler bare om at gøre det og få det udviklet. Men når vi taler om bæredygtighed til vores udviklere eller entreprenører begynder de enten at blive helt fjerne i blikket eller kikke ned i deres mobiler, for der er som udgangspunkt en reaktion, der hedder, at det at bygge bæredygtigt nok er besværligt og for dyrt. I denne branche er pengene noget, man hurtigt kommer til at snakke om. Men det, vi forsøger at overbevise tvivlerne om, er, at det ikke er dyrere. Det er faktisk en mere effektiv måde at bygge på. Du kan bygge for de samme penge, men du får et resultat, hvor du udleder mindre CO2 og har haft en bedre proces. Så den historie er vejen ind til mere bæredygtighed, i hvert fald indtil der begynder at komme lovgivning omkring det, ligesom der i dag er lovgivning om energidrift på bygninger, siger han.

Han tilføjer, at når udviklerne og entreprenørerne opdager, at de kan slå to fluer med ét smæk ved at kombinere den økonomiske og miljømæssige bundlinje, bliver de naturligvis glade, "da de jo også spiller en rolle og er interesserede i at finde løsninger på klimaudfordringerne", som han udtrykker det.

Co2-neutralt
Med andre ord: Han arbejder konstant på at fortælle historier om alt det, der lykkedes.

For eksempel gik der fem måneder fra byggeriets parter bestilte trærum-modulerne til Tagkronen i Vanløse, der er 118 lejligheder på toppen af Vanløse storcenter, til byggeriet stod klar til indflytning.

- Al indmad var færdigt og facaden kom på til sidst. Og så har du også den fordel, at hvis du vælger at brænde det af om 50 år i et kraftvarmeværk, har du med det lagrede CO2 skabt et CO2-neutralt hus. Men du kan også vælge at lave andre træprodukter ud af huset og så bruge det - på den måde sparer du CO2 endnu længere.

Ikke revolutioner
Og så er der hele spørgsmålet om genbrug, som tegnestuen også har nogle interessante løsninger på.

- I dag skal et hus enten fjernes med dynamit eller meget kraftige maskiner og så står du med en bunke meget blandede materialer. I dag prøver vi selvfølgelig at bygge på en anden måde, så det kan genanvendes. Ved ikke at fuge tingene sammen men i stedet bolte det sammen, så du kan genbruge materialerne. For eksempel kan en aluminiumsfacade enkelt smeltes om og genbruges til noget nyt igen og igen, siger Jonas Sangberg.

Som tilhænger at almindelig sund fornuft forsøger han og kollegerne hele tiden at optimere de eksisterende systemer, frem for at sige at nu skal vi revolutionere hele byggeriet. Vi kan ikke lave forsøgsbyggeri ud af alt, men vi kan forsøge at gøre det 10 procent bedre hver gang.

- Når vi taler bæredygtighed bliver især konstruktionsmåden interessant. Og jeg har ikke behov for at lave arkitektur, der ser bæredygtigt ud. Jeg har behov for at lave bæredygtig arkitektur. Bæredygtigheden er måden, vi formgiver, det er ikke noget, vi tilsætter projektet. Det handler ikke om at tilføje et grønt tag eller en busk og dermed påstå, at nu har vi designet et grønt byggeri, siger han. ///

Læs mere: Som at være i sommerhus hele året

Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu

Nyt fra bestyrelser og direktioner

Aalborg-entreprenør arbejder på 210 brandberørte lejligheder

Det første af tre sammenhængende boligprojekter skudt i gang i Horsens

Plus

Udvikling af ny bydel mangler fortsat en afklaring

Bæredygtig isolering helt fra bunden

Nyhedsbrev

Nyt plejehjem i Aalborg går til Dansk Boligbyg

Online Avis Arkiv
Plus

Det går hårdt for sig i Hirtshals: Sådan rustes lægehus til det barske klima

Næste skridt mod renovering af 96 lejligheder i Lemvig

Plus

24 teams har budt ind på midtjysk skolebyggeri.

Plus

Arkitektfyringer kan være krisetegn for byggeriet

2019 har budt på flere store arkitektfirmaer, der melder om mangel på opgaver og skærer ned på bemandingen

Plus

Arkitektfirma fyrer 20 efter fremlæggelse af stort overskud

Schmidt Hammer Lassen Architects mangler opgaver og fyrer 20 medarbejdere

Rejsegilde på kunstig ø

126 år gammelt vandværk bliver fleksibelt forsamlingshus

Det første af sin slags: Bofællesskabet vendes på hovedet i Ringkøbing

Plus

Ny ambitiøs Albertslund-renovering klar til start: Fra ensformige 1970’er-blokke til sunde boliger

JJW Arkitekter skal med Bo Vest og Danakon Rådgivende Ingeniører forvandle det nedslidte Blokland til nye attraktive boliger

KPC og Raundahl & Moesby går sammen med investor om Taastrup-boliger

Ti års forarbejde bag boligprojekt på Djursland

Plus

Specialpris til Langelands ildsjæle

Plus

Hengemt industriperle får nyt hotel-liv

Der har været stor vilje til at bevare den rå stemning i nedslidt transformatorstation

Plus

Herman K er årets bedste renovering

En transformerstation fra 1963 har været igennem sit livs forvandling, og er nu hotel og restaurant. Bygningen vandt torsdag aften Renover prisen 2019

Har flere beboere end kommunens næststørste by: 74 mio. kr. skal åbne Holstebro-bydel

Et kæmpe skelet af tonstunge stålrammer rejser sig over isen

Aftale på plads om boliger for 450 mio. kr. ved Hedehusene

En af Københavns mest attraktive byggegrunde bliver permanent park

Dansk tegnestue vinder opgaven foran fem konkurrenter fra ind- og udland

Plus

Sønderborg: Derfor har vi sat grænsen op

arkbyg
KLUMMEN: Bæredygtighed kræver fokus på totaløkonomi

Plus

Danske arkitekter ekspanderer i Finland

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Vil slå Østeuropa på prisen og lader robotterne gå forrest

HCS tilbyder professionel TV-inspektion af kloaksystemer

Tagpapproducent lancerer ny byggefaglig TV-kanal

Ajos bringer ny Potain-kran til Danmark

Fremtiden er lavet af træ

Nyansættelse og opstart af nyt forretningsområde

WINCOVER® med i opløbet om tre priser til Building Awards 2019

Vi kan endelig fortælle jer vores hemmelighed...

BS FALSEN 2009 implementeres i Vonsild Skole

Unilite / ABV teknik - din stærke partner i mekanisk brandventilation

Valsning af stål

Endnu en Nopa påhængsvogn til landevejen

Kraner til Storstrømsbroen

Ny GROHE Sense App tager vandsikkerhed i hjemmet til et nyt niveau

Nye former for hurtigt modulært byggeri vinder frem, og en af pionererne i Europa er den hollandske

Læs Dansk VVS, nr. 8 – 2019

Vandtæt under havniveau

SEMIFLEX præcisions koblinger

Udskiftning af kerne i skorsten

Nu kan du selv reducere salten i dine vægge, ved hjælp af 5 trin

SAWO har leveret et nyt Multilift Ultima 24Z.59 kroghejs

Danske RMIG køber tysk selskab og styrker sin markedsposition

JJW Arkitekter på Festival for Verdensmålene

Ny SENNEBOGEN materialehåndteringsmaskine til Pihlman´s Jern- & Metalhandel...

Mød AAG på hi-messen

Send til en kollega

0.254