23948sdkhjf

Byggeriet skal holde balancen

Arkitekt Jonas Sangberg har en mission om et byggeri i balance med miljøet. Han mener, at byggeriet kan tag ved lære af bilindustrien og bruge langt flere fabriksfremstillede moduler for at øge bæredygtigheden. Og så skal træet tilbage

Hvis du vil have en fornemmelse af byggeriets til tider meget vanetænkende måde at gøre tingene på, og branchens konservatisme i særdeleshed, kan du få et par eksempler hos Jonas Sangberg, der er arkitekt og stiftende partner hos Sangberg Arkitekter.

Hans klima- og miljøbevidsthed må betegnes som noget over gennemsnittet, især målt med byggeriets målestok, og tegnestuen er et godt sted at starte, hvis man har brug for lidt håb for fremtiden. Selv om det jo unægtelig også ser lidt dystert ud.

Det er Jonas Sangberg den første til at påpege.

- Efter vand er beton den mest brugte ressource i verden og byggeindustrien belaster klimaet mest. Tæt på halvdelen af den energi, et hus bruger på 50 år, er den energi, der blev brugt på at bygge huset. Så den store fremtidige optimering må findes i materialerne. Og det betyder, at vi skal bruge andre byggematerialer. For med den måde, vi kører planeten på lige nu, går det ikke længere. Al den naturlige erosion på kloden lige nu, inklusiv alt det, vulkanudbrud og jordskælv flytter rundt med, udgør kun halvt så meget, som det vi mennesker sparer op. Befolkningerne bygger langt mere om på planeten end de naturlige processer. Og så kan vi godt sige herhjemme, at det er kineserne, der står for det meste, men faktisk er der næsten ikke mere grus tilbage i Danmark. Vi er ved at gøre Øresund dobbelt så dyb for at kunne bygge i Danmark. Og sjovt nok er der ikke længere så mange marsvin, der svømmer rundt oppe ved Kronborg, for de har ikke så meget at spise, da hele bunden er væk, siger Jonas Sangberg.

- Vi skal bruge to planeter for at holde denne her kørende, som han udtrykker det

- Et punkt, man ikke taler så meget om, er, at produktionen af cement står for over fem procent af verdens CO2-udledning og er på vej mod de 10 procent.

Klimavenlige bygninger
Derfor har hans og virksomhedens mål gennem snart længere tid været at opføre klimavenlige bygninger og byer til alle.

- For det handler ikke kun om at få indført bæredygtighed i luksusprojekter, men også om at få løst - hvad skal jeg sige - leverpostejen i byggebranchen, på en bæredygtig måde, for det jo her, man kan gøre den store forskel, pointerer han.

Men han erkender, at der er et stykke vej til målet.

- Jeg ved ikke, om byggebranchen stadig roder rundt i den første eller den anden industrialisering, men den måde, der bliver bygget på, er ret kaotisk. Især i betragtning af, at resten af samfundet taler om en fjerde industrialisering. Det, der reelt sker, er, at vi bygger en prototypen, hver gang vi bygger et hus. Det givet et højt ressourceforbrug og ikke mindst laver man mange fejl, når man bygger på den måde, påpeger han.

- Hvis man kigger på bilbranchen, så ser biler forskellige ud, men rigtig meget er bygget på samme platform. Vi bør gøre det samme

Konservatisme
Entreprenørbranchen har stadig en tendens til at sige, at vi bygger det præcis, som vi gjorde sidste gang, for det ved vi virker. Og det kan jeg godt forstå, for så ved entreprenøren, at han kan minimere sine risici og tjene penge. Derfor handler det om at få skabt et møde mellem det nye og det gamle, som alle parter synes er interessant. I det lys er BIM (digitale Bygnings Informations Modeller, red.) ved at blive rullet ind, og det er spændende, fordi du faktisk kan bygge din prototype i 3D og simulere hele byggeriet - samt optimere dit flow på byggepladsen. Heri ligger der et stort potentiale, siger han.

Men Jonas Sangberg er også den første til at sige, at det kommer til at tage tid.

- Vi er alle præget af vanetænkning og det skal vi have kigget på. Nogen vil indvende, at vi har bygget delvist industrielt i Danmark i mange år, men på en måde så langt det meste stadig foregår på en byggeplads udenfor, og det har sine udfordringer - især når det regner, siger han med et smil.

- Jo mere man kan samle i forvejen, des mere kan man minimere fejl, og jo mere bæredygtigt kan det gøre. Og med de nye byggesystemer kan du bygge et hus på otte dage, uden at folk går rundt på byggepladsen og falder over hinanden, siger han.

Selvfornyende
En af nøglerne er ifølge Jonas Sangberg træbyggeri. Meget mere træ.

- Det er en selvfornyende ressource og vejer en tiendedel af beton. Meget af det beton, vi stabler ovenpå hinanden, er i øvrigt udelukkende for, at betonen skal kunne holde sig selv. Så jeg ved ikke hvor effektivt, det er, siger Jonas Sangberg, der også påpeger, at det jo ikke er noget, danske arkitekter har opfundet i forgårs.

Succes med modelforsøg

Beregnet over en 50 års periode udgør materialerne i et nybygget hus helt op til halvdelen af det samlede CO2-regnskab.

Det viste et modelforsøg for en typisk boligkarré som Sangberg arkitekter foretog sidste år. Bolig­karréen er en type, der bliver bygget historisk mange kvm af i danske storbyer lige nu.

Forsøget tog udgangspunkt i en 10.000 kvm boligbebyggelse i massivtræ-elementer kontra et traditionelt tungt hus i betonelementer og med teglfacader.

De bærende konstruktioner i træ gav byggeriet et negativt CO2-regnskab på minus 1.607 ton – en reduktion på 2.762 ton CO2 i forhold til den konventionelle konstruktion i beton og skalmur, viste forsøget.

2.762 ton CO2 svarer til CO2-udledningen for 100 gennemsnitshusstandes strømforbrug i 22 år.

Forsøget gav ifølge arkitektvirksomheden et billede af, hvor meget CO2 man kan spare ved at tænke i alternativer til den måde, vi traditionelt bygger.
(Kilde: Sangberg Arkitekter)

- At bygge med træ er i gang i flere nabolande, der har samme klima som vores. Så det jo ikke raketvidenskab. Det handler bare om at gøre det og få det udviklet. Men når vi taler om bæredygtighed til vores udviklere eller entreprenører begynder de enten at blive helt fjerne i blikket eller kikke ned i deres mobiler, for der er som udgangspunkt en reaktion, der hedder, at det at bygge bæredygtigt nok er besværligt og for dyrt. I denne branche er pengene noget, man hurtigt kommer til at snakke om. Men det, vi forsøger at overbevise tvivlerne om, er, at det ikke er dyrere. Det er faktisk en mere effektiv måde at bygge på. Du kan bygge for de samme penge, men du får et resultat, hvor du udleder mindre CO2 og har haft en bedre proces. Så den historie er vejen ind til mere bæredygtighed, i hvert fald indtil der begynder at komme lovgivning omkring det, ligesom der i dag er lovgivning om energidrift på bygninger, siger han.

Han tilføjer, at når udviklerne og entreprenørerne opdager, at de kan slå to fluer med ét smæk ved at kombinere den økonomiske og miljømæssige bundlinje, bliver de naturligvis glade, "da de jo også spiller en rolle og er interesserede i at finde løsninger på klimaudfordringerne", som han udtrykker det.

Co2-neutralt
Med andre ord: Han arbejder konstant på at fortælle historier om alt det, der lykkedes.

For eksempel gik der fem måneder fra byggeriets parter bestilte trærum-modulerne til Tagkronen i Vanløse, der er 118 lejligheder på toppen af Vanløse storcenter, til byggeriet stod klar til indflytning.

- Al indmad var færdigt og facaden kom på til sidst. Og så har du også den fordel, at hvis du vælger at brænde det af om 50 år i et kraftvarmeværk, har du med det lagrede CO2 skabt et CO2-neutralt hus. Men du kan også vælge at lave andre træprodukter ud af huset og så bruge det - på den måde sparer du CO2 endnu længere.

Ikke revolutioner
Og så er der hele spørgsmålet om genbrug, som tegnestuen også har nogle interessante løsninger på.

- I dag skal et hus enten fjernes med dynamit eller meget kraftige maskiner og så står du med en bunke meget blandede materialer. I dag prøver vi selvfølgelig at bygge på en anden måde, så det kan genanvendes. Ved ikke at fuge tingene sammen men i stedet bolte det sammen, så du kan genbruge materialerne. For eksempel kan en aluminiumsfacade enkelt smeltes om og genbruges til noget nyt igen og igen, siger Jonas Sangberg.

Som tilhænger at almindelig sund fornuft forsøger han og kollegerne hele tiden at optimere de eksisterende systemer, frem for at sige at nu skal vi revolutionere hele byggeriet. Vi kan ikke lave forsøgsbyggeri ud af alt, men vi kan forsøge at gøre det 10 procent bedre hver gang.

- Når vi taler bæredygtighed bliver især konstruktionsmåden interessant. Og jeg har ikke behov for at lave arkitektur, der ser bæredygtigt ud. Jeg har behov for at lave bæredygtig arkitektur. Bæredygtigheden er måden, vi formgiver, det er ikke noget, vi tilsætter projektet. Det handler ikke om at tilføje et grønt tag eller en busk og dermed påstå, at nu har vi designet et grønt byggeri, siger han. ///

Læs mere: Som at være i sommerhus hele året

Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)
Forsiden lige nu
Plus

BIG er udfordret: Fremlægger ikke-tilfredsstillende regnskab

Trods dyre aflysninger af to projekter og en økonomisk lussing, ifølge BIGs nyeste årsrapport, har den verdenskendte tegnestue undgået fyringer

Fra spritfabrik til kunstcenter: To tegner videre på Spritten i Aalborg

arkbyg
Den Fri skal have et facelift

Offentlig licitation - Rydningsarbejder på tidligere amerikansk militært anlæg i Ikkatteq,

arkbyg
FN skruer ned for vandet

arkbyg
Bygger vi stilheden væk?

Nyhedsbrev

34.174 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

arkbyg
Baronen sætter sig til bords

Papirøens madmarked var elsket af københavnerne, men måtte vige pladsen for nye havneplaner. Nu vil madøens bagmænd forsøge at skabe en ny gastronomisk succes i en gennemrenoveret Boltens Gård

Online Avis Arkiv

arkbyg
Han skal stå i spidsen for den digitale revolution

Teknologien har udvisket fagskel mellem arkitekt og ingeniør, siger Christian Holmegaard Mossing, chef for en nydannet forretningsenhed for dataanalyse og planlægning hos den rådgivende ingeniørvirksomhed Niras

Nye krav til faciliteter i havne

arkbyg
Når faggrupper mødes sker der forandring

Nina Kovsted Helk er ny filantropidirektør i Realdania – byggeriets største pengekasse. For hende er øget dialog på tværs af faggrænser afgørende for at få både klima og bæredygtighed længere op på dagsordenen. Og kvinden, der har ansvaret for 726 igangværende projekter, oplever på det område momentum i branchen

arkbyg
Huset der er en gave ... og et benspænd

Københavns Museum er flyttet fra Vesterbrogade til Stormgade, og det har krævet en stor indsats at få det gamle "Overformynderi" renoveret og klar til at huse et moderne museum

Offentlig licitation - Rydningsarbejder på tidligere amerikansk militært anlæg i Marraq

Plus

Portræt
Multimenneske med hjerte og forretningssans

arkbyg
Danmark i dronehøjde

Hillerød udpeger vinder af 72.000 kvm ny bydel

Se hvem der er kommet i Kraks Blå Bog

207 personer har fundet vej ind i den nyeste udgave af opslagsværket - et par håndfulde fra områder omkring byggeriet

Plus

Forstad skal være flagskib for grøn udvikling

At forstærke og intensivere byens liv. Det er ambitionen for de danske arkitekter fra Juul Frost, når de skal udvikle ny forstadsplan nær Uppsala

Plus

Valg 2019
Byggeriet: Valgkampen er uden fokus på erhvervspolitikken

Politikerne vil dele flere penge ud til velstand. Men erhvervslivet vil gerne have en debat om, hvordan man finansierer de øgede udgifter

Plus

Valg 2019
Byggebranchen efterlyser mere effektive renoveringer

Licitationen har spurgt en entreprenør, en ingeniør og en arkitekt om løsningerne på Danmarks store renoveringsefterslæb, som politikerne på Christiansborg nu også er gjort opmærksomme på. Det haster, mener de

Plus

Bedre samarbejde afspejler sig på bundlinjen

Kant arkitekter præsterer en omsætningsfremgang på knap 24 mio. kr. Tegnestuens direktør oplever mere tværfagligt samarbejde - som en modreaktion på en kompleks og jurafyldt virkelighed i byggebranchen

10 vil udvikle Tønder

Plus

Erhvervslivets arkitekter i fremgang

Københavnske Over Byen Arkitekter ApS oplever pæn fremgang og god ordrebeholdning

Plus

Valg 2019
Byggebranchen kræver handling af den kommende regering

Dansk Byggeri og Danske Arkitektvirksomheder efterlyser større klima-ambitioner hos politikerne. En langt større pulje til energibesparelser i erhverv og bygninger er kravet

Topchef i tale
FN-mål spiller med i Realdanias million-uddelinger

Som noget nyt medtager Realdania seks af FN’s i alt 17 Verdensmål i sin filantropiske virksomhed, siger arkitekt Nina Kovsted Helk, som er ny filantropidirektør

Plus

Stop for projekter førte til fyringer hos københavnsk arkitektfirma

Antallet af medarbejdere er skrumpet hos JJW Arkitekter sidste år, der bød på en faldende top- og bundlinje

Jorton vinder det første kommunale byggeri på Flyvestation Værløse

Plus

Tårnplaner for København kuldsejlet

Store drømme at slå nye højderekorder med H. C. Andersen Adventure Tower er skudt ned. Det skete mandag efter en afstemning i Teknik- og Miljøudvalget

Plus

Region har mod på mere OPP

GPP-stifter starter forfra

arkbyg
KLUMME: Skaber vi fire tabere for hver vinder?

Nyt om navne

Licitationen Mener
LICITATIONEN MENER: En bedrøvelig sagsbehandling

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Kom til åbent hus hos SAWO / MTT Truckcenter i Viborg

Dansk male succes i Norge

Nordic Pipe Aps leverer isolering og kapperør

Benders Carisma

IGU-uddannelsen førte til fastansættelse hos Ajos

Hydraulisk fjernstyret akku-pumpe for sikkerhedsklip

“Sammen opnår vi topresultater”

DAN-doors leverer mere end 500 ståldøre til Amagerværket!

Blå DK-Vand certificering på hele PE rørprogrammet til vandforsyning

Mød os på Roskilde Dyrskue stand nr. 173 - den 31. maj til 2. juni

Jyllandsposten i Aarhus

Kobelco introducerer ny 8 ton model med kabine i topklassen

Ny kran? Denne kunde fik en budgetpris på under 24 timer!

Metsä Pavillonen i Kerto® LVL i Tokyo i 2020.

EICO overtager distributionsansvaret for Vestfrost Vinkøleskabe i Norden

Mød hele branchen på Fagligt Seminar om brændeovne og kedler på Teknologisk Institut

➡️ Vidste du at...

Sender du dine batterier lovligt?

Frederikshavn Havn skriver kontrakt med Bladt Industries

Så er det i dag!

Få et rengøringsfirma med ordnede forhold

Jens Johannesen har fået leveret den nye EFFER model 2255

Manicus Teknik din leverandør af hydraulik komponenter fra KTR

Letvægtscontainer 3x2 meter

Vi har fået ny HJEMMESIDE!

Send til en kollega

0.24