23948sdkhjf

Som at være i sommerhus hele året

Sangberg Arkitekter vil skabe nye boligfællesskaber, der bygger på nærhed, træ og livskvalitet. Inspireret af den gode gamle firlængede bondegård

Sangberg Arkitekter står sammen med ejendomsudvikleren Tetris A/S bag VoksenPlus, der er navnet på ældreboliger, som de kommende år bliver opført i forskellige bynære områder i Danmark.

Planen er, at der skal opføres omkring 2.000 boliger inden for de næste tre-fire år.

Baggrunden for projektet er det åbenlyse, at mange i guldbryllupsalderen sidder i meget store huse, og har behov for noget mindre, mens unge børnefamilier har brug for mere plads.

- Det skal være bæredygtigt og til at betale for mennesker i den tredje alder - i princippet skal det kunne lejes ud til en person, der kun har sin folkepension. Vi er stolte over at være en del af teamet, på et projekt, hvor vi kan bruge vores ekspertise inden for klimavenligt industrielt byggeri i stor skala, siger Jonas Sangberg, der er kreativ direktør og indehaver af Sangberg, til Arkbyg.

Med det nye koncept kan projektet for alvor gøre en forskel med hensyn til, hvordan vi i fremtiden bygger bæredygtigt til en voksende ældre befolkningsgruppe, siger Jonas Sangberg.

Og hvad går det nye koncept så ud på?
- Det bliver først og fremmest interessant i forhold til det klimavenlige, at boligerne bygges i træ, og at det i kraft af det materialevalg trækker fra mere konventionelle materialer. Og i og med at det leveres præfabrikeret i rummoduler, bliver både byggeri og økonomi langt lettere af styre, siger Jonas Sangberg.

Han tilføjer, at byggebranchen som helhed kunne lære meget af bilindustrien, hvor vigtige beslutninger bliver taget længe før bilen skal samles.

Som en bondegård
Boligerne i VoksenPlus er organiseret i en 1-3 etagers karrébebyggelse, der kædes sammen af en atriumhave - et overdækket ’byrum’, som ifølge bygherren trækker naturen helt ind i bebyggelsen og giver mulighed for spontane møder mellem beboerne.

- De nye boligfælleskaber er en moderne fortolkning af den firlængede bondegård, med en stor overdækket atriumhave som omdrejningspunkt, siger partner hos Tetris A/S, Rasmus Friis.

- Vi vil skabe et boligfælleskab, der bygger på nærhed og livskvalitet, tilføjer han.

Naturligt omdrejningspunkt
Ifølge arkitekten Jonas Sangberg bliver haven et naturligt omdrejningspunkt for fællesskabet og er baseret på en enkel idé om, at der skal være en stemning af sommerhus året rundt.

- Fokus på fællesskabet er også med til modvirke ensomhed blandt seniorer, siger Jonas Sangberg, der mener, at ved at bygge i træ, der er et af verdens mest genanvendelige byggematerialer, vil VoksenPlus også indskrive sig i en ny tradition, hvor arkitekter og bygherre i samarbejde med ingeniørerne og potentielle entreprenører tester prototypeløsninger, før de ruller ud i stor skala.

- Ligesom i andre industrier kan der høstes mange fordele ved disse forprojekter, til at spare tid og penge. Det handler om at tage de løsninger, som modulfabrikkerne allerede har liggende, og så ændre dem i bæredygtig retning, uden at starte forfra, siger han til Arkbyg.

- Og tilføjer med et lille smil i stemmen: - Men selvfølgelig skal alle i branchen vænne sig til at tænke nyt. Vi skal alle lidt ud på den tynde is. ///

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141