23948sdkhjf

Lappeløsningernes tid er forbi

| Af Anne Kathrine S. Rosener | Tip redaktionen om en historie

Havet stiger. Derfor skal vi passe godt på vores kyster, lyder opfordringen fra landskabsarkitekt Rikke Juul Gram. Lokale initiativer kan gøre mere skade end gavn på nationale værdier, mener Schønherr-partneren, der efterlyser en debat om alt det, der er værd at bevare

- Danmarks kystlinje har altid flyttet sig og bevæget sig i takt med havet. Men nu skal vi forholde os klogt til, at vandstanden stiger mere dramatisk end nogensinde før.

Landskabsarkitekt Rikke Juul Gram taler med engagement og nærmest et anstrøg af ’rettidig alvor’. For missionen er, vi skal undgå panikløsninger, men i stedet se langt, tænke klogt og værne om de danske kyster og havneområder, som allerede nu kan mærke den stigende vandstand fra havet.Landskabsarkitekt Rikke Juul Gram er partner og kreativ direktør i tegnestuen Schønherr A/S, og hun har en vision. For ligesom Vejdirektoratet i 1995 udgav strategien "Smukke veje", vil Rikke Juul Gram gerne skabe en nyfortolkning, som hun kalder "Smukke kyster".

- Smukke veje var banebrydende for, hvordan vi anlagde veje, og Vejdirektoratet stod for anlæggelse af meget god vej. Arbejdet med "Smukke kyster" kunne være at undersøge nærmere, hvordan vi kan hjælpe kommunerne med nationale retningslinjer. Det skal være fælles mål, siger hun.

For Rikke Juul Gram vil gerne sikre, at Danmarks kyster og havneområder både er gavnlige for byer og beboere, har en høj æstetisk kvalitet - men også fortsat er naturområder.

En ny situation
Ingen ved, hvor meget vandstanden vil stige ved de danske kyster. På verdensplan siger man 3,4 mm om året, men reelt er der geografiske forskelle, og FN opererer med havniveauforskelle i stedet for havstigninger. Havstrømme og vandets passage betyder store forskelle fra egn til egn for, hvor meget havet vil kunne æde sig ind på byer og kyster.

Læs også: C.C. Contractor tager messecenter endnu et skridt ind i fremtiden

Rikke Juul Gram

Partner og kreativ direktør i landskabsarkitektvirksomheden Schønherr A/S.

Fra 2010 : Partner i Schønherr
1998-2009 : Arkitekt hos Schønherr
1997 : Medstifter af arkitektureksperimentet CoMAA
1997-98 : Undervisning, Arkitektskolen i Aarhus
1997 : Uddannet landskabsarkitekt fra Arkitektskolen i Aarhus.

- Nogle siger mellem 70 cm til to til tre meter de kommende 100 år. Stigningen er reel, og vi er nødt til at have diskussionen om, hvor vi vil sikre, og hvordan vi gør det bedst. Skal det være i de store byer, i de små, skal sommerhusene sikres, og hvad med naturen, siger Rikke Juul Gram.

Hun pointerer, at naturen i sig selv skaber indhug i kysterne, og at bevægelsen imellem land og hav altid har været en del af den danske natur, som vi også bør tænke ind.

- Kyster bevæger sig helt naturligt, og det Danmark, vi kender i dag, er kun 12.000-15.000 år gammelt. Tidligere har vi haft vådområder langt ud mod vest og formentlig været landfast med England, fortæller hun.

Men nu har vi en ny situation, hvor vandstigning og kystændringer kommer til at ske mere dramatisk og i højere tempo. For hvad vil forsvinde, og hvad vil vi lade forsvinde?

- Vi skal se på, hvilke samfundsinvesteringer, der kan betale sig, så vi undgår små og dyre lappeløsninger. Samtidig skal vi bevare og huske vores kulturhistorie, siger Rikke Juul Gram.

Læs også: Schønherr vender to års minus til plus

Kysten er en kæde
Fra 1. september 2018 overgik ansvaret for kystsikringen til kommunerne, og det ser Rikke Juul Gram ikke ubetinget som en fordel.

- Det er svært, fordi man skal forvalte vores nationale værdier i et lokalt perspektiv. Effekten på forkerte valg kan være stor og række ud over lokale forhold, siger Rikke Juul Gram.

Hvis én kommune opretter en hård kystsikring eller foretager sandfodring, så har det en effekt andre steder. Det skal man være sig bevidst, for man kan eksportere et problem videre til nabokommunen.

- Politikerne ude lokalt er under et stort pres. Borgere, som kan miste værdier, og sommerhuse, der er ved at skride ned ad skrænter, er dramatiske billeder, som kalder på hurtig handling. Men man kan træffe beslutninger under pres, som ikke er afklarede i forhold til vores fælles værdier. Så man er nødt til at have nogle helt overordnede retningslinjer for vores kyster, siger Rikke Juul Gram.

Læs også: Danmarks første håndværkskollegie har fundet sin vinder

Derfor efterlyser hun en national strategiplan, der kan løfte ansvaret for de svære beslutninger fra lokalpolitikere og højne kvaliteten af de greb, som skal udføres for at sikre kyster og byer. For det er vigtigt at se løsningerne oppe fra helikopterniveauet.

Flere gange fremhæver Rikke Juul Gram, at vi skal tænke klogt og langsigtet.

- Jeg har stor respekt for de svære prioriteringer, som politikerne har lokalt, men det her handler om vores fremtidssikring, hvor kvalitet og omtanke er altafgørende. Byernes udvikling afhænger også af, om byrummene er tiltrækkende og kan løfte området. En dårlig by mister beboere, mens en spændende by tiltrækker beboere, virksomheder og turister. Det kan man tænke med ind i kystbeskyttelsen, siger hun.

Brug de grønne områder
Et af de kloge valg er derfor at tænke dobbelt. Altså at lade kystsikring og klimasikring af byerne være mere end en konstruktion. Det skal også være en del af byens liv, og der kan vi huske vores kulturhistorie.

Læs også: 13 bliver til tre – nu skal Dragør sikres mod klimaet

Kulturhistorien er for eksempel vores tidligere forsvarsværker med voldanlæg, som i dag er rekreative arealer. I København er voldene med til at give byen identitet, hvor det, der skulle beskytte byen mod krig, i dag er grønne områder. Det gælder for eksempel Kastellet nær Langelinie, som er et populært udflugtsmål for både turister og beboere.

- På samme måde kan man tænke forsvarsværker mod havet ind som oplevelsesområder, siger hun.

Hun nævner Schønherrs arbejde i Nørre Sundby med et bolværk mod stigende vandmasser i Limfjorden, hvor den 600 meter lange strækning i beton blev udført som en promenade med nedgange til dæk af træ ved vandet, parkområder og anlæg til mødesteder.

Selve betonen er udført blødt og afrundet, så det er et behageligt materiale at se på og være i.

Læs også: De skal gøre trafikknudepunkt i Valby til et kulturelt centrum

- Højvandssikringen fungerer nærmest som et 600 meter langt møbel langs havnefronten.

Dobbeltheden er væsentlig, og hun mener, at løsningerne aldrig må ende som rene tekniske løsninger.

- Anlæggene skal give mere, end de tager til området. Dobbelttænkningen handler om at udnytte det, man investerer i, og det er ikke dobbelt så dyrt at tænke klogt, fastslår Rikke Juul Gram.

Schønherr A/S

Landskabsarkitektfirma grundlagt af Torben Schønherr i 1984.

Har hovedkontor i Aarhus og afdeling i København.

Schønherr er et aktieselskab ejet af to partnere: Rikke Juul Gram og Nina Jensen.

Tegnestuen, der har modtaget adskillige priser gennem årene, arbejder med anlæg i natur, og havneområder, bymidter og byplanlægning. De leverer også haveanlæg som for eksempel det kommende Pandaanlæg i Zoo København.

Ribe Domkirkeplads, Vestre Kirkegård i København og Bertel Thorvaldsens Plads er nogle af de mest kendte projekter, som Schønherr A/S har stået for.

De nye tanker opstå ved også at invitere kunstnere ind i arbejdet. Hun ser for sig et sundt samarbejde om gode ideer og nye perspektiver mellem arkitekter, ingeniører og kunstnere.

- De gode eksempler mangler. Jeg ville rigtig gerne være med i et udvikle og arbejde med forslag, siger Rikke Juul Gram.

Hun foreslår et eksempel langs Vestkysten, hvor man i stedet for høfder og tekniske anlæg kunne få en spændende kunstnerisk løsning, som gav oplevelser og tiltrak turister til i området.

- Fremtidens kystsikring kræver et strategisk greb, og vi har brug en offentlig diskussion, hvor alle typer eksperter kommer ind i debatten; fagfolk, geologer, kunstnere og mange flere. Vi savner, at man åbner den diskussion, inden vi begynder, siger hun.

Rikke Juul Gram har allerede luftet ideen med "Smukke kyster" hos miljøministeriet, og hun planlægger et arrangement i København for både politikere, kommuner og fagfolk om helhedstænkningen og også med konkrete løsninger.

- Jeg vil meget gerne være med i forsøgsprojekter. Kystsikring handler om dilemmaer, der skal løses, for eksempel i mindre byer og sårbare samfund. Det er en reel diskussion, om alt skal bevares, siger Rikke Juul Gram.

Flip byen rundt
Diskussionen bør ifølge Rikke Juul Gram også handle om de fælles byrum ved havnefronter og om, hvorfor vi bygger boliger ved havnene.

- Når vi taler om klima og havstigning, så taler vi også helt generelt om, hvad vi vil med vores byen og vores natur. Det er en interessant udvikling, at vi bygger mest i de områder, som har højest risiko for oversvømmelse, mener hun.

Kulturhistorien og landskabshistorien er også en del af byernes DNA, og hun advarer om, at vi risikerer at ændre for drastisk på byernes identitet. Et aktuelt eksempel er planen om Lynetteholmen i København, der ifølge Rikke Juul Gram skal fungere som et dige med huse på.

- Er den plan svaret på spørgsmålet om, hvad en by som København kan og skal for fremtiden? Jeg er ikke færdig med at tænke over det. Det er interessant at se på, hvad en mere helhedsorienteret vision kunne være, siger hun.

Og hun mener i stedet, at byerne kunne "flippe mønten rundt".

- Vi gør det stik modsatte af, hvad vi burde gøre. I dag privatiseres adgangen til vandet med dyre boliger, hvor man i stedet burde bygge dem tørt og godt inde i landet. Der synes at være kamp om pladserne ved vandet - der stiger!

Hun mener i stedet, at vi burde vende blikket mod landet og skabe attraktive løsninger i landzonerne i udkanten af byerne. Her kan områderne man rekreative områder i det grønne bagland, hvor man kan få naturen og landskabet som nabo.

- Det er også et spørgsmål om at udnytte pladsen ved vandet og havneområderne til fælles områder, så flere får gavn af det. Vi skal sikre fællesskabet i havneområderne, ellers dør en by, siger Rikke Juul Gram. ///

Hold dig opdateret med Licitationen

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

Byggerijob

Forsiden lige nu
Plus

Arkitekter skal forvandle canadisk gigantlufthavn

Tegnestue med 150 ansatte åbner nyt kontor: - Vi skal have mere saft og kraft i vores svenske ben

Dansk tegnestue vinder bydel på Færøerne

Holscher Nordberg har sammen med den færøske tegnestue SNA vundet konkurrencen om Stórutjørn - et nyt bområde på 800-000 kvm i Tórshavn

Årets sundhedsbyggeri ligger i Aabenraa

Knudsgaard viser muskler inden for plejehjem, institutioner og sundhedsområdet

Nyhedsbrev

34.835 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Plus

Arkitekter kritiserer kommune for ABR 18-brud

Online Avis Arkiv
Plus

Fordyret og forsinket: Friis & Moltke tager til genmæle i skolesag

Østjysk arkitektfirma udvider ejerkredsen

Danske arkitekter sætter skub i unges forskerinteresse

Tegnestuen 3XN skal tegne ambitiøs life science-bygning i Stockholm

Ikonisk æresport anno 2021

Plus

Krisen rammer alle med projekter i udlandet

Plus

Arkitektfirmaer frygter udlandets corona-reaktion

Fire ledende profiler hos 3XN, Henning Larsen, SLA og Schmidt Hammer Lassen har svært ved at få et klart blik i krystalkuglen. Usikkerhed på andet halvår af 2020 og frygt for protektionisme i de lande, de samarbejder med, præger branchen

Ekspertpanel

Oluf og Erik vinder 208 slyngede kædehus

Plus

Danske arkitekter kickstarter kontorareal i Lund

Arkitema Architects skal fortætte, omforme og puste nyt liv ind i energiforladt svensk erhvervsområde

Plus

Vandkunsten sætter alle ned i tid og løn

Samtlige medarbejdere går kollektivt ned i tid hos den københavnske tegnestue Vandkunsten.

Renoveringsekspert med høj grad af egenproduktion

Plus

Arkitektopkøb og offentlige opgaver bjærger Sweco gennem krisen

Sweco Danmark har med rekordoverskud haft momentum i sundhedskrisen, der vil påvirke rådgiverne lang tid fremover. På plussiden er fortsat styrke i grøn omstilling. På minussiden aktiviteten på det private boligmarked

Plus

Tegnestue styrker sig med nyt forretningsområde

JJW Arkitekter har brugt en del af 2019 på at forberede sig til introduktionen af bygherrerådgivning som nyt forretningsområde, og forventningerne er høje

Plus

JJW Arkitekter tror på travlhed de kommende måneder

Corona har også ført til justeringer på tegnestuen, som ikke forventer nedgang i 2020 i forhold til 2019

Plus

Over 400 projekter ligger klar

Jobeffekten er 3300 fuldtidsbeskæftigede i år og 7800 næste år

Plus

Partier kræver større aftale om boligrenovering

Der er bred støtte til igangsætning af Landsbyggefondens projektkø, men der skal flere penge i spil, mener flere politikere

De nye OPTIMUM-moduler fra Mobilhouse reducerer CO2 på byggepladser voldsomt

Plus

Fredet skole skal klimaopdateres

Rådgivere arbejder i ny skolerenovering på at bevare så mange af fortidens bygningskvaliteter som muligt

Plus

Rådgiverne Moe og Niras: Færre krav til indeklima kan give flere renoveringer

Der er behov for at lempe og gradbøje strenge indeklimakrav til skoler og institutioner, så bygherrer bliver motiveret til at renovere - i stedet for lade stå til. Det mener to store rådgiverfirmaer, der arbejder på ny branchevejledning

Plus

C.F. Møller: Vi går usikker fremtid i møde

Tegnestuen C.F. Møller går ind i coronakrisen med et dyk på bundlinjen og forventer mere tilbagegang i 2020

Ny bygning med egen trækrone og mikroklima

Dorte Mandrup, Bisgaard Landskab og Rambøll vinder konkurrence om stort bæredygtigt træbyggeri i Göteborg

arkbyg
Nu har de private tid til at ringe til os

Ammar Al-Temimi, adm. direktør hos AB Clausen, har altid haft travlt, men i disse uger mere end nogensinde. Corona har givet noget at tænke over - men indtil videre har rådgiveren undgået at afskedige

arkbyg
Nyt erhvervsbyggeri inspirerer de tunge i branchen

arkbyg
Da vi blev udfordret som sociale dyr og vanedyr

BIG printer coronaværnemidler

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Automatisk tællersystem til butikker med skydedøre

VS Automatic A/S har nået det højeste PRO Partner niveau

Optimering til tømning af Omrins nedgravede containere

FRIIS & MOLTKE prækvalificeret til Circle House

HVORFOR bruge træelementer?

Kåret som Eliteleverandør 2020 til det offentlige

Leveringsklare brugte maskiner fra Løwener

Vi fejrer en rund fødselsdag ...

NOS A/S udfører test og eftersyn

Milwaukee Lagersalg

NYHED: Automatisk adgang til hele vores webinar-bibliotek!

Højdejusterbar dobbeltarbejdsplads

AutoCAD: Gode muligheder for opgradering af kompetencerne

Undgå maskinnedbrud og overophedningsskader!

Hold styr på dokumentationen på løftegrejet med CS-Portalen

Aircold Komfortkøling - Opnå et behageligt indeklima!

Nu stråler Brøndby Sejlklub igen som solen

Har jeres pladsbehov ændret sig?

Gode rengøringsvaner fjerner spild af tid og ressourcer

Vil du have 3 års garanti på dit elevator- eller liftanlæg?

Brugte kranløsninger hurtig levering billig pris

Hold dig opdateret med Celsa News

Kåring af Årets skolebyggeri 2020 - stem på din favorit

Lad os skabe varmen og forlæng sommeraftenerne!

Håndspritstander incl håndsprit - se her ;)

Send til en kollega

0.22