23948sdkhjf

Modelbyggeri i Køge går non-profit vejen

Billige Boliger overtager rollen som bygherre på et foregangsprojekt med 42 lejligheder og rækkehuse i Køge. 

Det er Fællesbyg Køge Kyst, der som de første i Danmark vil opføre en hel boligkarré i fællesskab. Nu har foreningen så indgået aftale med Selskabet for Billige Boliger, der om nogle måneder bliver bygherre for det kommende byggeri og sørger for at skaffe finansiering af byggeprocessen. 

Det sker efter en nonprofit-model, hvor byggeprojektet hviler i sig selv. Selskabet for Billige Boliger skal have dækning for udgifter og risici men ikke have en fortjeneste ud af projektet, som handler om at gennemføre et dansk eksempel på et byggefællesskab efter tysk forbillede på Køges Søndre Havn.

 

Aftalen med Selskabet for Billige Boliger betyder, at byggefællesskabet nu går ind i en ny fase, efter at have været i dialog med en række banker uden dog at kunne finde en løsning på mellemfinansieringen af byggeprocessen. 

- Et byggefællesskab er et utrolig spændende alternativ til andre boligformer, som vi er meget glade for at kunne være med til indføre i Danmark. Nu glæder vi os til samarbejdet med fællesbyggerne om gennemførelsen af deres byggeprojekt, og her er det vigtigt at bemærke, at de kommende beboere fortsat er i førersædet, siger Line Røtting Dornan, der er adm. direktør for Selskabet for Billige Boliger. 

Bygherre-skiftet ændrer nemlig ikke på, at byggefællesskabets medlemmer selv er herre over udviklingen af det nye boligbyggeri. 

Husets arkitektur og disponeringen af både fælleslokaler og de i alt 42 lejligheder er således stort set afklaret i dialog mellem Fællesbyg Køge Kyst og Tegnestuen Vandkunsten, som er projekterende på opgaven. Medlemmerne skal også selv stå for dialog med totalentreprenøren og fortsat finde købere til de enkelte boliger – og på nuværende tidspunkt har 29 familier reserveret lejligheder i byggeriet. 

Opgiver trædrøm
Tidligere på ugen kom det frem, at projektet i Køge opgiver drømmen om at blive Danmarks hidtil højeste træhus.

Planen var, at Fællesbyg Køge Kyst ville bygge et 24 meter højt træhus i syv etager. Nu er meldingen så, at beton erstatter træ i konstruktionens bærende dele. 

Træ-planen er droppet dels fordi træ ville være 10 mio. kr. dyrere end en løsning i beton. Dels var der en misforståelse om det træbyggesystem, der blev lagt op til at anvende, som ville fordyre entreprisen.  

De ikke-bærende ydermure er dog fortsat i træ, beklædt med forskellige typer plader, og husets indvendige skillevægge kan enten være i træ eller gips.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127