23948sdkhjf

Han sætter kant og karakter på København

Dan Stubbergaard og COBE insisterer på kvalitet i alle led og ikke mindst god kemi med bygherre. Kun på den måde kan man skabe arkitektur, der kan holde i 200 år

Nørreport Station, Krøyers Plads, Papirøen, Israels Plads og Nordhavn. For bare at nævne nogle stykker.

2006

Dan Stubbergaard er født 30. januar 1974 i København og bliver i 2001 uddannet arkitekt fra Kunstakademiets Arkitektskole. I 2006 stifter han arkitektfirmaet Cobe.

2008

Cobe vinder en konkurrence for udvikling af det nye Nordhavn i København og udpeges som rådgiver for det enorme byudviklingsprojekt. Siden vinder Cobe også flere enkeltprojekter i Nordhavn.

2009

To år efter at have fået til opgave at forbedre energiregnskabet i Taastrup Teater står Cobes udvidelse og store forandring af teatret klar.

2011

Biblioteket på Rentemestervej lyser op i Københavns lidt brogede Nordvest-kvarter. Udvidelsen vinder flere priser.

2013

Cobe er rykket til udlandet og har tegnet det savtakkede maritime museum i den lille norske by Porsgrunn.

2014

Seks år efter at have vundet opgaven står den store Israels Plads centralt i København klar til byens borgere.

2015

Den nyrenoverede Nørreport Station åbner. Danmarks travleste station får med sine nye svævende tage og nedsænkede cykelparkeringer mange roser.

2016

Ragnarock – Museet for pop, rock og ungdomskultur – åbner i Roskilde. En markant bygning med sit gyldne udhæng.

2017

I 00’erne var der næppe en københavnsk plads, der var mere omdiskuteret end Krøyers Plads, da NCC ville opføre 55 meter høje højhuse på grunden. Efter omfattende protester blev planerne skrinlagt. Nye planer blev fremlagt – og igen skrinlagt. Endelig i 2011 fik Cobe godkendt et forslag – byggeriet har siden vundet flere priser.
Røde Kors Frivillighus på Blegdamsvej i København åbner i sin nye udformning med en asymmetrisk, skulpturel trappe.

2018

Designmuseum Danmark i Bredgade åbner sin nyeindrettede gård.

2019

Nye Cobe-projekter står på spring til at åbne. Karen Blixen Plads på Københavns Universitet, Amager, skal åbne næste år, og det samme skal den nye Køge Nord Station.

2020

Metroen i Nordhavn åbner og Cobe står for stationerne. Også andre byggerier i fremtidens Nordhavn tegnes af Dan Stubbergaards tegnestue.

2021

Cobe har skabt masterplanen for Papirøen i Københavns Havn, der bl.a. skal indeholde byens nye vandkulturhus – netop opgaven om dette vandt Cobe dog ikke.

Dan Stubbergaard og arkitektvirksomheden Cobe, har på få år sat sit umiskendelige præg på København med en række markante projekter.

- Det er et fantastisk privilegie at have fået mulighed for at arbejde så intenst med den by, jeg selv er født i og holder af, siger Dan Stubbergaard, da Arkbyg møder ham i de rå, højloftede og stemningsfulde lokaler i Nordhavnen; hovedstadens byudviklingsområde hvis skyline tegnestuen selv har været med til at ændre. Med blandt andet den prisbelønnede The Silo, der tidligere i år modtog Renoverprisen 2018, samt masterplanen for hele Nordhavnen samt fremtidige projekter som Kronløbsøen og spidsen af Redmolen.I dag bruger vi vores by på en helt anden måde end for 20 år siden, er en af hans pointer.

Havnen er for eksempel blevet byens største park, og byen er blevet en forlængelse af vores dagligstue, hvor vi for eksempel mødes til kaffe og leg på Israels Plads.

Og den tilgang er i de senere år også blevet en vækstfaktor for virksomheden, der tæller over 130 medarbejdere.

- Vi er lige blevet færdige med Adidas Halftime, et nyt eventcenter med medarbejderrestaurant i sportsvirksomhedens hovedkvarter i Tyskland, og er i gang med flere store projekter i Canada, Tyskland, Norge, Sverige og Finland, siger stifteren, der som grundlægger finder det vigtigt at være tæt på alle projekterne. 

Læs også: Cobe trodser corona og satser globalt

Hvor ser du Cobe om et år eller to. Vil I have flere varer på hylderne?
- Det med varer på hylderne virker på mig som om arkitektur er noget generisk. Og det er lige netop det modsatte, vi vil skabe her. Vi vil skabe projekter, der er unikke og tager udgangspunkt i et helt særligt sted og til en særlig bruger, så jeg tror ikke, vi vil have flere varer på hylderne de kommende år. I stedet vil vi arbejde på at være endnu mere præcise med, at vores arkitektur skal skabe en værdi for de mennesker og de steder, vi arbejder. Vi vil nok i højere grad have én vare på hylden, som så til gengæld har en rigtig høj kvalitet; stedsspecifik og unik, siger Dan Stubbergaard.

Videre til næste generation
Han understreger det svære i at spå om fremtiden. Men der er et par tematikker, som tegnestuen arbejder fokuseret på.

- Vi vil gerne satse mere på bæredygtighed i den brede forstand. Og de projekter, vi arbejder med, skal være langtidsholdbare. Vi vil gerne lave arkitektur, der kan gives videre til de næste generationer - altså byggerier, byrum og byplaner som er meget langtidsholdbare, og som kan transformere sig over tid. Vi arbejder med en form for styret fleksibilitet, og selvfølgelig at der er en kvalitet i de materialer, vi arbejder med, for at sikre en minimering af de naturressourcer, vi bruger.

Er der nye forretningsområder og nye lande, der skal erobres?
- Vores målsætning er, at vi ikke har ét fokusområde, hvor vi kun laver én type projekter - for eksempel hospitalsbyggerier eller boliger. Vi har en meget stor interesse for at lave arkitektur, der skaber en ekstraordinær hverdag for os mennesker uanset funktion. Så vi prøver at skabe nogle fantastiske børnehaver for de helt små børn, vi laver biblioteker og byplaner, vi bygger boliger og tegner byrum, og vi laver ladestationer til elbiler. Og det vil vi blive ved med. Vi har en meget bred pallette, siger Dan Stubbergaard.

Læs også: Assens sætter tre i spil til byens nye kulturelle mødested

- Og så er der en anden meget interessant ting for Cobe, og det er, at vi nu har 40 procent af opgaverne i udlandet og 60 i Danmark, og det ser vi som en rigtig vigtig ting og en god balance, at vi får lov at arbejde også uden for landets grænser. Det, at vi arbejder i nogle andre byer og lande, betyder, at vi skærper vores streg.

Hvad skal der til for, at du kaster dig over et projekt?
-Det, der er vigtigt for mig, når vi går i gang med et projekt, er, at der er et fælles mål om at skabe god arkitektur og de bedst mulige fysiske rammer, der gør en forskel i hverdagen. Det er vigtigt, at der er en god samarbejdsånd - det vil sige, at der er en forståelse bygherre og arkitekt imellem; at der en god tone, og at jeg kan fornemme, at der ikke bliver tale om en slåskamp fra tue til tue. Det er livet for kort til.

- De projekter, vi har fået mest ud af, er dem, hvor der har været et rigtig dynamisk og frugtbart samarbejde mellem bygherre og arkitekt. Så det er noget af det, jeg søger efter, og som skal være til stede, før vi går ind i et nyt projekt med en ny bygherre - at der er en fælles ambition om at skabe et ekstraordinært sted - og i særdeleshed at skabe et bedre sted end det, der er der i forvejen, siger Dan Stubbergaard og pointerer det afgørende i, at der mellem parterne er en fælles forståelse af, at arkitektur virkelig kan gøre en forskel i vores samfund. 

Hvor finder du din personlige inspiration i designfaserne?
- Jeg finder min inspiration i mine omgivelser - i samarbejdet med mine fantastisk dygtige og kreative kollegaer, og i det helt særlige sted og de særlige brugergrupper, vi arbejder med. Det stedsspecifikke giver en særlig kreativ benzin. Og hvis jeg skal fremhæve en særlig bygning, kan jeg nævne Grundvigs Kirke på Bispebjerg (indviet 1940, red.), som jeg tit var ude at besøge som barn med min morfar. Den er storladen, overdimensioneret og monumental samtidig med at være forfinet og detaljerig. Den har indlejret både fortid og fremtid i sig og har en dragende effekt på mig - og er i mine øjne et af Danmarks ypperste byggerier. Jeg kan ikke rigtig finde ud af, om det er et hus, som hører til historien, eller om det i bund og grund er et hus, der hører til en fremtidsvision. Det har sådan en helt særlig indvirkning på mig - det er et meget tidsløst byggeri for mig.

Læs også: Corona-skygge rammer arkitekter skævt

Aldrig samlebåndsløsninger
Og netop den betragtning fra Cobe-stifteren indkredser både æstetikeren, og er måske også noget af forklaringen på tegnestuens succes.

På spørgsmålet om, hvor han ser dansk arkitekturs rolle i samfundet i dag, er det netop det modsatte af samlebåndsløsninger, der ligger højt på Dan Stubbergaards ønskeliste:

- Det byggede miljø påvirker vores daglige liv. Derfor er det afgørende for mig, at vi er grundige, og at vi bruger pengene og tiden på at lave noget, der kan holde i mange mange år. Noget som brugerne vil holde af og værne om, efter at vores tid er forbi. Og når vi bruger så mange ressourcer, som en byggeproces indeholder, så betyder æstetik og kvalitet noget. Hvis du laver noget, der er smukt og bygget ordentligt, så er det bæredygtigt. For et hus, der står 100 eller 200 år er langt mere bæredygtigt end et, der efter 15 år kalder på totalrenovering.

Hvordan kommer man dertil?
- Jeg vil ønske, at vi turde satse mere på arkitekturen, at satse på kvalitet og fokusere på at skabe noget nyt, i stedet for standardløsninger. Derfor skal vi tage udgangspunkt i hvert steds særlige potentiale. Målet er at skabe mere værdi, for de kommende brugere og det omkringliggende nærmiljø, som for eksempel et af vores nyeste projekter Tingbjerg Bibliotek og Kulturhus, der er et hus, der slides med ynde og som skaber en ny social og kulturel værdi i et område, som trænger.

Læs også: Danske arkitekter i offensiven i Finland

Cobe kort

Cobe blev dannet i 2006 af arkitekt Dan Stubbergaard og beskæftiger i dag over 130 arkitekter, bygningskonstruktører og landskabsarkikter.

Virksomheden modtog i 2016 Eckersberg Medaljen, i 2015 Dreyers Fonds Hæderspris og i 2012 Nykredit’s Arkitekturpris.

I 2007 fik tegnestuen Nykredit’s Motivationspris og året før den prestigefyldte hovedpris, Den Gyldne Løve, ved den 10. internationale arkitekturbiennale i Venedig.

Og at Cobe og Dan Stubbergaard kan noget med store offentlige pladser, er efterhånden bevist flere gange.

Da tegnestuen sammen med Schønnherr sidste år vandt Dansk Landskabspris for Forpladsen ved Nordvest Bibliotek lød det blandt andet fra jurymedlem Bo Holm-Nielsen, partner i ZoffmannHolm Landskabsarkitekter.

- Forpladsen åbner sig mod omgivelserne, er inkluderende og ikke afgrænsende. Både hus og forplads bruges flittigt, og er trods den hårde lokation altid befolket. Pladsen er på fineste vis et multifunktionelt byrum (..) og den rumskabende beplantning fremstår med frodighed og giver nicher, der tillader trygt ophold.

Hvad kan du frygte for arkitektbranchen?
- Hvis vi ikke som branche tør satse på bæredygtighed, transformation og nytænkning, kan jeg blive nervøs for, at vores byer både bliver for kedelige og ensartede, men også at vi som arkitekter ikke er dem, der er med til at sætte dagsordenen og skabe fremtiden. Men bliver kørt ud på sidelinjen og blot tager imod bestillingsopgaver, siger Dan Stubbergaard.

Med andre ord: Han vil kæmpe for, at arkitektur, kontekst, brugerne og det nære miljø fortsat betyder noget.

Læs også: NCC tager milliardprojekt – skal bygge en hel bydel

- Vi skal påvirke vores omgivelser og aktørerne omkring os til at træffe nogle langtidsholdbare løsninger. Innovation handler jo om at satse og turde kaste sig ud i nye løsninger, som vi for eksempel gjorde med The Silo. Jeg kan frygte for innovationen, hvis der bliver for meget ensartet og standardiseret arkitektur i bybilledet. 

I bogen "The Silo - Cobe" er du begejstret for, at nogen har sammenlignet The Silo med en bygning i Gotham City. Skal en by ligne Batmans by?

- Min begejstring for Gotham City bunder i, at det er den by, hvor superheltene kæmper mod det onde. En anmelder har sagt, at man ikke kan fange bygningen; enten ligner det et urbyggeri på Påskeøen eller noget fra den utopiske fremtidsby Gotham City. Og det blev jeg glad for. For når arkitektur virker, bringer det ligesom kunst billeder frem, og folk får forskellige holdninger til tingene. Og diskussionen er vigtig. ///

Mere om: Cobe | Dan Stubbergaard
Hold dig opdateret med Licitationen

Ja, jeg accepterer Nordiske Mediers betingelser og kommunikationsvilkår

Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online

Kommentarer (0)

Byggerijob

Forsiden lige nu
Plus

30 år gammel tegnestue går konkurs: Coronakrise slog benene væk

Casa Aritekter har indgivet konkursbegæring efter et 2019 med tilbagegang og en coronakrise, som kvalte ordrer. Nu forsøger ejerne at genstarte i nyt selskab

Plus

Friis & Moltke vil mere i udlandet

Plus

Tegnestues ambitioner voksede sig for store sidste år

Det er ikke blevet til flueben ved bundlinjemålene for Friis & Moltke A/S i 2019. Resultatet er blandt andet negativt påvirket af to almene renoveringssager

Renovering bygger på social indsigt

Plus

Cobe trodser corona og satser globalt

Trods ny økonomisk usikkerhed efter covid-19 fortsætter arkitektfirmaet Cobe sin ekspansion i udlandet. 50 pct. af aktiviteterne er nu i udlandet med fokus på byplanlægning i stor skala

Nyhedsbrev

34.842 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Annoncér i nyhedsbrevet
Se det seneste nyhedsbrev.

Wicotec Kirkebjerg, eksperter i brand & sikring

Online Avis Arkiv

Alternativ byggestart på Ikea-boliger i Hillerød

Assens sætter tre i spil til byens nye kulturelle mødested

Plus

Byen til vandet er klar til søsætning

Plus

Arkitekter skal forvandle canadisk gigantlufthavn

Tegnestue med 150 ansatte åbner nyt kontor: - Vi skal have mere saft og kraft i vores svenske ben

Dansk tegnestue vinder bydel på Færøerne

Holscher Nordberg har sammen med den færøske tegnestue SNA vundet konkurrencen om Stórutjørn - et nyt bområde på 800-000 kvm i Tórshavn

Årets sundhedsbyggeri ligger i Aabenraa

Plus

Arkitekter kritiserer kommune for ABR 18-brud

Plus

Fordyret og forsinket: Friis & Moltke tager til genmæle i skolesag

Østjysk arkitektfirma udvider ejerkredsen

Danske arkitekter sætter skub i unges forskerinteresse

Tegnestuen 3XN skal tegne ambitiøs life science-bygning i Stockholm

Ikonisk æresport anno 2021

Plus

Krisen rammer alle med projekter i udlandet

Plus

Arkitektfirmaer frygter udlandets corona-reaktion

Fire ledende profiler hos 3XN, Henning Larsen, SLA og Schmidt Hammer Lassen har svært ved at få et klart blik i krystalkuglen. Usikkerhed på andet halvår af 2020 og frygt for protektionisme i de lande, de samarbejder med, præger branchen

Oluf og Erik vinder 208 slyngede kædehus

Plus

Vandkunsten sætter alle ned i tid og løn

Samtlige medarbejdere går kollektivt ned i tid hos den københavnske tegnestue Vandkunsten.

Plus

Danske arkitekter kickstarter kontorareal i Lund

Arkitema Architects skal fortætte, omforme og puste nyt liv ind i energiforladt svensk erhvervsområde

Plus

Arkitektopkøb og offentlige opgaver bjærger Sweco gennem krisen

Sweco Danmark har med rekordoverskud haft momentum i sundhedskrisen, der vil påvirke rådgiverne lang tid fremover. På plussiden er fortsat styrke i grøn omstilling. På minussiden aktiviteten på det private boligmarked

Plus

Tegnestue styrker sig med nyt forretningsområde

JJW Arkitekter har brugt en del af 2019 på at forberede sig til introduktionen af bygherrerådgivning som nyt forretningsområde, og forventningerne er høje

Plus

JJW Arkitekter tror på travlhed de kommende måneder

Corona har også ført til justeringer på tegnestuen, som ikke forventer nedgang i 2020 i forhold til 2019

arkbyg
Nyt erhvervsbyggeri inspirerer de tunge i branchen

arkbyg
Da vi blev udfordret som sociale dyr og vanedyr

BIG printer coronaværnemidler

Se alle Medlemmernes egne nyheder

RN Maskinservice

Få et tilbud på en ny ABUS Traverskran! - Fyns Kran Udstyr

Bæredygtig uddannelse som VE-Installatør

Rødalger fjernet hos AURA

Mobil aircondition - Spar 20%

Skal du certificeres af Nohrcon til efteråret?

Ny økonomichef hos DSG Industri

Nye og Brugte kranløsninger sælges af stålspecialisten

Smede og Maskinfabrik med stål og montage

Akustik, lys og luft skal understøtte arkitekturen

Håndspritstander incl håndsprit - Godt pakketilbud

NU - I dag torsdag kl 11.00 - Lær mere om støbegods

Stærkt samarbejde om drikkevandstanke i XL-plastrør

Kradsbørstige rødalger fjernet hos AURA

Forårstilbud - spar 3.000,00 - Nederman støvfri Sandblæser.

Husk at bestille inden sommerferien!

Lad os levere dine næste støttebensplader - Fyns Kran Udstyr

Ny spine release fra Projectspine

Cola udlægger klimavenlig asfalt i Jylland og på Fyn

Södras brandimprægnering C260 Xteriør blåstemplet

Hvorfor skal hospitaler være så kedeligt indrettet?

Undgå fugt og skimmelsvampe

Foretag totaløkonomiske beregninger med LCCbyg

Prysmian Finland skal levere søkabel til Saimaa søen

Mobil aircondition - testet af Teknologisk Institut

Send til en kollega

0.252