23948sdkhjf

God arkitektur er mere end kronen på værket

Diamant er det nye element i bæredygtighedscertificeringen Dgnb. Den gives for høj arkitektonisk kvalitet. Det stod klart ved dette års Building Green-messe i København

Holdbarhed, brugbarhed og skønhed.

Byggerier kan nu få tilføjet en diamant til en DGNB-certificering, når det har en høj arkitektonisk kvalitet. Arkitekter forventer, at det vil give en større fælles forståelse for god arkitektur.

Green Building Council Denmark (DK-GBC) har udviklet en dansk udgave af den tyske Dgnb Diamant. Udviklingen ledes af Peter Andreas Sattrup, der dels arbejder med bæredygtighed i Danske Arkitektvirksomheder og dels sidder i bestyrelsen i DK-GBC.

- DGNB-systemet støtter i høj grad op om de funktionelle og holdbarhedsmæssige aspekter af bæredygtigt byggeri. Men vi så et klart potentiale i at definere en proces, der understøtter arkitekturens oplevelsesmæssige og bygningskulturelle aspekter, så vi kan sikre, at en DGNB-certificering også er en løftestang for god arkitektur, fortæller han.

Et redskab til dialog
Med den nye vurdering ser man på helheden af arkitekturen og hvad den bidrager med til både selve byggeriet og til omgivelserne.

- Et bæredygtigt byggeri bør også gerne være noget særligt arkitektonisk og ikke bare en kedelig kasse, siger Peter Andreas Sattrup.

På Building Green i Forum i København blev den nye DGNB Diamant i oktober præsenteret af udviklingsgruppen, der udover DK-GBC og Danske Arkitektvirksomheder består af Akademisk Arkitektforening.

To trin – og et skema med ni felter
Diamanten kan fås som tillæg til et Dgnb-certifikat i sølv, guld og platin.
Bedømmelsen sker ud fra et skema med ni felter, hvor holdbarhed, brugbarhed og skønhed ses i forhold til en skala, der går fra by og omgivelser til selve bygningen, og til sidste zoomer ind på detaljer som materialer og udnyttelse af kvadratmeter.

Der er to trin: Den indledende fase med sparring og dialog, og den afsluttende evaluering.

Eksisterende Dgnb-certificerede byggerier kan også blive evalueret i sidste trin og dermed opnå Dgnb Diamant.

- Arkitektur er svær at måle og veje. Men det, der gør et byggeri vellykket og arkitektonisk kvalitativt, er summen af mange gode løsninger. Nu har vi fået et redskab, der sikrer, at man ikke kun taler om det visuelle i arkitekturen. Man kommer op i helikopteren og ser på hele visionen, siger Dorte Kirstine Sibast, udviklingschef i Arkitektforeningen.

Kan zoome ind og ud
Redskabet, som fagdommerne benytter i bedømmelsen, er et skema i ni felter, der gennemgår de tre klassiske dyder indenfor arkitektur: Holdbarhed, brugbarhed og skønhed. De sættes over tre skalatrin, der zoomer ind på projekterne fra byskala, til selve bygningen og helt ind på detaljerne.

- Skemaet sætter en klar ramme for diskussionen af arkitekturen og sikrer en fælles måde at tale om arkitekturen på. For at opnå Dgnb Diamant skal man have bedømmelsen fremragende eller fortrinlig i mindst halvdelen af felterne, siger Peter Andreas Sattrup.

Inddrager alle aktører
Processen består af to trin, hvor første trin fungerer som en coaching og dialog om de bedste løsninger for byggeriet. Man ser på projektet i både stor skala og zoomer ind på detaljer. Andet trin er fagdommernes evaluering af det færdige byggeri.

Peter Andreas Sattrup håber, at et øget fokus på den arkitektoniske kvalitet kan løfte fremtidige byggerier til flere oplevelsesrige bygninger.

- Det bliver hele holdet, også bygherre og entreprenører, der får indsigt i de bærende arkitektoniske elementer og værdier. Det gør det til fælleseje, så alle aktører deler sproget og forstår værdien, siger Peter Andreas Sattrup.

Bedre udnyttelse af kvadratmetre
Konkret kan det handle om indretning af kontorer med mødesteder for videndeling, om adgang til grønne områder i boligområder, om materialevalg der giver et samspil med eksisterende byggeri, og om optimal udnyttelse af kvadratmeter i boliger.

- Det er vigtigt at sige, at det ikke handler om, om byggeriet er pænt eller ej. Det er et redskab til at være bevidst om alle de greb, som arkitekturen kan give et byggeri, så man får set holistisk på projektet, siger arkitekt Dorte Kirstine Sibast fra Arkitektforeningen.

Man kan i dag vælge Diamant som tillæg til en Dgnb-certificering. DK-GBC vurderer efter de første bedømmelser, hvordan diamanten fremover skal integreres i det samlede DGNB-certificeringssystem. ///

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125