23948sdkhjf

11 priser til byggeriets frontløbere

Bæredygtighed stod i centrum, da Building Awards’ prisfest blev afviklet i festlige rammer på Langelinie Pavillonen i København

- Vi vil gerne stå for alt andet end det, der er ligegyldigt.

Det var reaktionen fra projektdirektør Peter Fangel Poulsen, afdelingschef i Realdania By & Byg, da ham sammen med det øvrige hold modtog Boligfonden Kubens Bygherrepris for Blox; det omfangsrige kultur- og kontorbyggeri ved Københavns havn.

Projektet var et af de mere spektakulære - og omdiskuterede - blandt finalisterne ved Licitationens Building Awards 2018 den 9. november på Langelinie Pavillonen i København.

Her uddelte Licitationen, Bygherreforeningen, Lean Construction og Boligfonden Kuben i samarbejde med Rambøll og CRH Concrete i alt 11 priser til bygherrer, rådgivere, arkitekter eller entreprenører, der har gjort en ekstraordinær indsats for et bedre og grønnere Danmark.

Afprøvet nye metoder
Peter Fangel Poulsen uddyber overfor Arkbyg, hvilke værktøjer de som bygherre har benyttet i udviklingen af bygningen.

Han kalder det en "360-graders tilgang" på Blox, det vil sige en meget omfattende samarbejdsproces:

- Vi har fra starten været i tæt dialog med borgere og interessenter om projektet, vi har afprøvet helt nye samarbejdsprocesser med vores rådgivere og entreprenører, og vi har indgået langvarige driftsaftaler inden byggeriet gik i gang, siger han.

Han tilføjer, at det er sket for at sikre en god overlevering til brugerne.

- Vi har afprøvet nye arbejdsmetoder, som nye prisberegningsmetoder, delt risikostyring og alternative bæredygtighedsberegninger. Vi har også indarbejdet lange ibrugtagningsperioder - i et forsøg på at bringe de rigtige folk sammen på de rigtige tidspunkter. Selvom det ikke er alt, der er lykkedes, har vi lært meget undervejs, og den viden vil vi gerne dele med branchen, siger Peter Fangel Poulsen til Arkbyg.

Den gode proces
En anden glad vinder, af Boligfonden Kubens Procespris, var det offentligt-private partnerskabssamarbejde Vandpartner, der ifølge juryen har vist vejen til den gode proces gennem en nytænkende og resultatorienteret partnerskabsmodel:

- Vi er utrolig stolte over at have vundet prisen. I Vandpartner tager vi det bedste fra Lean - effektivitet og produktivitet - og kobler det med innovation og nye samarbejdsformer, lød det fra en glad Karina Topp, der er department manager og innovation lead i Aarhus Vand.

Og som hun tilføjede ved prisfesten:

- De entreprenører, vi har samarbejdet med, er i det daglige konkurrenter. Men ikke i dette projekt. Her har der været tale om et sømløst samarbejde.

Vandpartner har ifølge juryen formået at skabe en effektiv og innovativ proces med en ekstrem god samarbejdskultur, hvor alle led arbejder sammen om et fælles mål.

Danmark fossilfri
Det samme kan man sige om flere af de andre vindere, blandt andre vinderne af Infrastrukturprisen, der gik til Clever A/S, med deres projekt Ultra Fast Charging station Fredericia, et projekt, der lander lige midt i Danmarks bestræbelser for at blive fri for benzin- og dieseldrevne biler.

"Til det kræves en effektiv infrastruktur med elbil-ladere over hele landet - både i byerne og i udkantsområderne. Dette projekt er et af de første skridt på vejen", lyder det fra nomineringsudvalget, der blandt andre består af adm. direktør Torben Möger Pedersen fra Pension Danmark, Line Røtting Dornan, adm. direktør i Kuben Byg og af Peter Munk, der er ejendomschef i Aalborg Kommune.

100 blev til 11
Små 100 projekter var nomineret, men derfra blev feltet skåret ned til 33 finalister, der dystede om de ialt 11 priser.

En af de priser, hvor det var umuligt på forhånd at gætte vinderen, var Innovationsprisen.

Den gik til Adserballe & Knudsen A/S for boligprojektet Timianhaven, der består af 44 familieboliger i den sjællandske by Havdrup.

Timianhaven er det første boligprojekt i Danmark, hvor CLT (Cross Laminated Timber) er anvendt som bærende konstruktion, hvilket nok er forklaringen på, at Materialeprisen også gik til Adserballe & Knudsen. ///

De vandt Building Awards 2018

Licitationen - Byggeriets Dagblad, Bygherreforeningen, Lean Construction og Boligfonden Kuben har i samarbejde med Rambøll og CRH Concrete stiftet i alt 11 priser til bygherrer, rådgivere, arkitekter eller entreprenører, som har gjort en ekstraordinær indsats mod et bedre og grønnere Danmark.

Vinderne af Building Awards 2018 er:
Infrastrukturprisen : Clever A/S for fremtidens ladestation
Miljøprisen : Scandi Byg A/S for at være en ansvarlig virksomhed med fokus på bæredygtighed i byggeriet, som har valgt at få deres byggesystem Svanemærket
Klimaprisen : Plastmo A/S for Regnvandsventilen – effektiv og miljøvenlig afledning af regnvand
Innovationsprisen : Adserballe & Knudsen A/S for Timianhaven – det første boligprojekt i Danmark, hvor CLT (Cross-Laminated Timber) er anvendt som bærende konstruktion
Materialeprisen : Adserballe & Knudsen A/S for Timianhaven
Energiprisen : Christensen & co. Arkitekter for Kistefossdammen børnehave – Norges første offentlige energiplus-byggeri
Boligfonden Kubens Bygherrepris : Realdania By & Byg for Blox
Byudviklingsprisen : Pensiondanmark for de bæredygtighedscertificerede boligbyggeri kaldet Skibet
Talentprisen : Konrad Wojcik fra Erik Arkitekter A/S
Projektprisen : Henning Larsen Arkitekter A/S for deres bidrag til Frederiksbjerg Skole
Procesprisen : Forsyningssamarbejdet Vandpartner

Du kan læse mere om prisfesten på www.licitationen.dk .

Artiklen er en del af temaet arkbyg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.234