23948sdkhjf

Manglen på arbejdskraft er på retur

Langt færre bygge- og anlægsvirksomheder oplevede problemer med at skaffe folk i november i forhold til måneden før, viser tal fra Danmarks Statistik

Efterårsstemningen i de danske bygge- og anlægsvirksomheder matcher vejret udenfor.

Det konkluderer cheføkonom i Dansk Byggeri Bo Sandberg på baggrund af Danmarks Statistiks månedlige konjunkturbarometer.

I november blev hver fjerde bygge- og anlægsvirksomhed begrænset i produktionen på grund af mangel på arbejdskraft. Det er et markant fald i forhold til måneden før, hvor det tilsvarende tal var 30 pct.

- Men selv om tallene i princippet er sæsonkorrigerede, er der ofte en tendens til færre begrænsninger i produktionen i vinterhalvåret. Der er ingen tvivl om, at manglen på arbejdskraft er kommet for at blive, og at det også vil være den dominerende udfordring for byggeriets virksomheder i 2019, siger Bo Sandberg.

Positiv strømpil
Tallene viser, at på trods af mangel på medarbejdere, så klarer bygge- og anlægsvirksomhederne sig generelt godt. I øjeblikket er der ifølge Dansk Byggeri dog to modsat rettede tendenser, når man ser på den samlede samfundsøkonomi og erhvervslivet som helhed.

- Den helt overordnede økonomiske strømpil er positiv i takt med, at Danmarks Statistik spytter reviderede og stadig mere positive nøgletal ud. Men mange virksomheder er præget af international usikkerhed, fald i aktiekurserne og vigende indtjening, siger Bo Sandberg.

Når udfordringen med manglen på arbejdskraft er aftaget i november, skyldes det især, at der på få måneder er væsentlig færre anlægsentreprenører, som har svært ved at skaffe de folk, de skal bruge.

- Så sent som i juli 2018 oplevede 61 pct. af anlægsentreprenørerne, begrænsninger i produktionen på grund af mangel på medarbejdere. Men det tal er nu faldet til mere moderate 26 pct. Det ser vi som et klart vidnesbyrd om, at der i øjeblikket afsluttes flere projekter end der påbegyndes på vejanlægsområdet, siger Bo Sandberg.

Sød musik
Også DI Byg fremhæver, at selvom den økonomiske vækst i Danmark har været lidt forsigtig i indeværende år, er der godt gang i byggeriet. I november er tempoet styrket og foruden januar måned i år skal man helt tilbage til før finanskrisen for at finde lignende positive tal.

- For kun anden gang siden finanskrisen er byggeriets forventninger til fremtiden decideret positive. Det er sød musik i vores ører, og det giver håb om, at et ellers lidt sløjt 2018 for dansk økonomi munder ud i et nytår med vækst og fremgang drevet af den på byggepladserne, siger chefanalytiker Rikke Lysberg Bernbom.

Konjunkturbarometeret for byggeriet steg i november til plus 1, og set over hele 2018 har barometret haft en pænt stigende tendens, viser tallene fra Danmarks Statistik.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11