23948sdkhjf

Træbyggeri kan afhjælpe knapheden på sand og grus

Manglen på sand og grus er en reel udfordring for byggeriet. Heldigvis findes der allerede en løsning som kan afhjælpe noget af problemet: Træ

Af Emil E. Thybring, Niclas S. Bentsen, Palle Madsen og Vivian K. Johannsen (Københavns Universitet), Rob Marsh (C.F. Møller), Mikael Koch (Træinformation), Jakob R. Klaumann (Dansk Træforening),  Anders Vestergaard-Jensen (Nordic Secretariat for Wood in Construction), Simon A. Beck (Træ- og  Møbelindustrien)

I Licitationen 20. november 2018 kan man læse om problemet med byggeriets store efterspørgsel på sand og grus fra undergrunden til især betonindustrien, og hvordan der mangler innovation i branchen for at afhjælpe problemet.

Vi deler bekymringen over råstofknapheden og udsigterne til at skulle "grave hele landet op for at bygge i storbyerne" som Torben Sigh skriver i "Licitationen mener". Heldigvis findes der allerede en brugbar løsning til at afhjælpe noget af problemet her og nu, nemlig træ.

Skovene tømmes ikke
Træ er vores eneste fornybare byggemateriale. Skovene tømmes i modsætning til grusgrave ikke for "råstoffet", når skoven forvaltes bæredygtigt. Det har vi en 200-årig tradition for at gøre, og den samme skov kan blive ved med at forsyne os med materialer i århundreder eller årtusinder fremover.

Ved at anvende mere træ i byggeriet kan vi mindske presset på de danske kilder til grus og sand til betonproduktion, så de kan forsyne os længere ud i fremtiden. Derudover har træ en række byggetekniske fordele: Trækonstruktioner er lettere end betonkonstruktioner.

Det sparer energi til transport af materialer og mindsker belastningen på fundamentet, og derfor kan træbyggerier nøjes med mindre fundamenter og kan typisk bygges væsentligt hurtigere.

Samlet set kan der ved øget brug af træ spares i omegnen af 60-70 procent beton i en bygning, afhængigt af konstruktionens udformning, ifølge Jacob Ettrup Petersen, Moe Rådgivende Ingeniører.

Halv klimabelastning
Dette tal stemmer godt overens med data for materialeforbruget i etagebyggerier fra Statens Byggeforskningsinstituts nylige rapport om bygningers klimabelastning: Træbyggeriet har i denne rapport 64 procent mindre beton end et typisk betonbyggeri. Sidst men ikke mindst er klimabelastningen for træbyggeri omtrent halvt så stor som for betonbyggeri, hvilket samme rapport og andre videnskabelige undersøgelser klart dokumenterer.

At træbyggeri er en del af løsningen på problemerne med råstofknaphed og byggesektorens klimabelastning har man allerede indset i udlandet. Således boomer træbyggeriet i Sverige, Norge og Tyskland, og i storbyer såsom London, Vancouver, Paris og Wien skyder højhuse op med træ som bærende materiale. Dog stadig med betonfundamenter. For det handler ikke om at bygge i enten træ eller beton, men om at anvende materialerne med blik for deres fordele og ulemper.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11