23948sdkhjf

Vi har ikke lyst til at slås med jer, 3F

Hvad er det egentlig for en kamp, 3F mener, Dansk Byggeri skal gå ind i, spørger Louise Pihl som svar på debatindlæg

I Licitationen - Byggeriets Dagblad den 9. oktober opfordrer næstformand i 3F Byggegruppen Palle Bisgaard Dansk Byggeri til at komme ind i kampen.

Men jeg er ærlig talt i tvivl om, hvad det er for en kamp, 3F mener, vi skal ind i?

I Dansk Byggeri vil vi hellere samarbejde end slås. Og der er i højeste grad brug for samarbejde frem for skyttegravskrig, hvis vi skal sikre, at der er tilstrækkelig arbejdskraft til, at opsvinget kan fortsætte en tid endnu - til glæde ikke bare for både 3F’s medlemmer og Dansk Byggeris medlemmer men for hele Danmark.

Kære 3F. Vi lever i det 21. århundrede, og verden er blevet global. Hvis Danmark og den danske bygge- og anlægsbranche skal klare sig, har vi både brug for unge, gamle, ledige og udlændinge.

Der er ingen grund til at være bange for, at den danske bygningsarbejder bliver presset ud af arbejdsmarkedet, og vores overenskomster er jo værn mod løndumping. Derfor ærgrer det mig også, at Palle Bisgaard underkender, at vi har et fagretsligt system, der er med til at sikre ordnede forhold på byggepladserne. Er der problemer, rykker Dansk Byggeri og 3F ud inden for 48-timer.

Aftale om rekruttering
Det undrer mig også, at Palle Bisgaard tilsyneladende har glemt, at Dansk Byggeri og 3F har indgået en aftale om rekruttering af medarbejdere.

3F’s afdelinger tilbyder at hjælpe Dansk Byggeris virksomheder, og det er der faktisk en hel del virksomheder, som benytter sig af. Der er bare næsten ingen ledige 3F’ere med erfaring fra bygge- og anlægsbranchen. Og blandt de 100.000 ledige vi pt. har i Danmark, er der heller ikke mange, der trods trepartsaftale og aktiv arbejdsmarkedspolitik takker ja til opfordringer om at blive omskolet til bygge- og anlægsbranchen.

3F og Dansk Byggeri har sammen udviklet rigtig gode AMU- uddannelsesforløb, for eksempel "På vej ind i byggebranchen", hvor en ledig i løbet af seks uger kan få de grundlæggende kompetencer, som et job i byggebranchen kræver. Udfordringen er bare, at det nærmest er umuligt at finde ledige til kurserne. På trods af stor velvilje fra jobcentre og beskæftigelsessystem, er det kun lykkedes at få ganske få ledige omskolet.

Flere lærlinge i praktik
Når det kommer til lærlingene, glemmer Palle Bisgaard, at der kommer masser af lærlinge i praktik hvert år. Antallet af indgåede uddannelsesaftaler i byggeriet steg sidste år med 15 procent, og indtil videre er der i år en stigning på ikke mindre end 20 procent. Samtidig har vi fået bragt antallet af elever i skolepraktik ned. Men jo, der findes stadig elever i skolepraktik. Eksempelvis er det blevet meget populært blandt de unge at tage en uddannelse som møbelsnedker, men virksomhederne kan ikke følge med, så der er en del i skolepraktik netop nu.

Hvis nogle af dem valgte en anden bygge- og anlægsuddannelse var vejen til praktik nemmere. Der er også stadig tømrerlærlinge i skolepraktik. Men dykker man ned under overfladen og ser på, hvem der er i skolepraktik, så viser det sig, at en hel del er eux-lærlinge, som er gået direkte fra grundforløbet over på første skoleophold. De er altså registreret som praktikplads-søgende men først klar til at komme ud i virksomhederne efter jul.

Samtidig er der også stor forskel på, hvor stor andelen af skolepraktikelever er på de enkelte skoler. Her burde 3F melde sig og sammen med os ruske op i skolerne og se at få dem i gang med at hjælpe eleverne ud i virksomhederne - også selv om det måske betyder, at lærlingen skal flytte fra Svendborg til Kolding.

Kompetent arbejdsstyrke
Heldigvis har vi en kompetent dansk arbejdsstyrke, men vi har altså brug for hjælp ude fra. Vores naboer i Østeuropa og Sydeuropa er helt klart en del af løsningen, men hvorfor må kompetente medarbejdere fra USA og Singapore ikke komme til Danmark?

Og hvad har 3F dog imod, at regeringen vil gøre det lettere for virksomhederne at sikre, at de ikke uforvarende kommer til at ansætte udlændinge, der ikke har en arbejdstilladelse? Logikken er svær at få øje på, men tilsyneladende har Palle Bisgaard tænkt sig at kalde til kamp for kampens skyld.

Konkurrencen om at piske en stemning op imod udlændinge vil ingen ende tage, og de ulogiske argumenter trives i bedste velgående.

Det er trist, at vi lever i en tid, hvor logikken er ’ingen logik’.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.314