23948sdkhjf

Når posten skal ud

Københavns ikoniske postgård i den travle Købmagergade er renoveret og har fået nye butikker og kontorer. Dermed er hovedstadens travle industribygning gennem mange hundrede år genopstået i ny gæstfri stil

1150 København K. Mere centralt bliver det ikke. Og mere forpligtende for en arkitekt kan det næppe blive.

Som de gamle tegninger

Med renoveringen af Postgården på Købmagergade i København er der bevidst ikke lavet et totalt remake, men ved at studere de gamle tegninger har arkitekterne søgt at bevare kvaliteterne i huset. Og der er tilføjet nye lag til historien.

For eksempel er der efter en del arbejde genskabt en oprindelig døråbning, og i det industrielle baghus arbejdet videre med rå betonvægge og blottede bagmure, samtidig med at huset er isoleret udefra og bragt op til moderne standard.

I de klassicistiske forhuse med nyindrettede kontorer, er paneler og andre detaljer bevaret, så man fornemmer bygningens historie.

Over det gamle postkontor er taget omdannet til tagterrasse, men det fine gamle ovenlys er bevaret.

Mod de tre travle gader, Købmagergade, Løvstræde og Valkendorfsgade, har Årstiderne Arkitekter revitaliseret hovedstadens gamle Kongelige Postgård, så den ikoniske bygning nu er genetableret som et levende sted i byen. Det vil sige erhvervshus med butikker, kontorlejemål og i alt 800 arbejdspladser.

Samtidigt har en række butikker fået plads i stueplan. Og facaderne er åbnet op med store butiksvinduer og nye indgange, "der nu trækker byen ind", som arkitekterne udtrykker det.- Der er skabt en interaktion og et samspil med nærmiljøet og byens handlende og forbipasserende, mener Mikkel Westfall, arkitekt og kreativ direktør hos Årstiderne Arkitekter, som Arkbyg møder i de smukke historiske omgivelser.

Før så der helt anderledes ud. Trods den mondæne adresse virkede facaderne og de høje vinduer både tillukkede og afvisende.

- Komplekset består af flere forskellige ejendomstyper, og hver er renoveret med respekt for den historiske identitet - og med tanke på fremtidig anvendelse, fortæller Mikkel Westfall.

I de bagvedliggende bygninger er der etableret arbejdspladser for de ansatte, der har deres daglige gang - som da ejendommen var et centralt og travlt postkontor.

Læs også: Pandaernes nye hjem tager form

Med respekt for historien og den oprindelige arkitektur har Årstiderne Arkitekter, nu en del af Sweco, gennem den tre år lange nænsomme renovering af det gamle postkontors 16.000 kvm.

16.000 kvm postgård

Hvor : Købmagergade, København K
Hvad : Renovering af posthus og postgård til nyt erhverv (retail og kontor)
Hvem :
Arkitekt: Årstiderne Arkitekter
Ingeniør: EKJ Rådgivende Ingeniører
Bygherre: PFA Ejendomme
Bygherrerådgiver: Jan Stokholm og NCC Construction
Areal : 16.000 kvm
Realiseret : 2017

- Den før så tillukkede ejendom er blevet en levende og imødekommende bygning, der åbner sig op mod gaden, siger Mikkel Westfall.

Der har ellers tidligere været godt gang i området, hvor den ikonisk bygning fra 1780 til 1912 var hovedsæde for Postvæsenet, senere for Hovedtelegrafen og Statstelefonen, og fra 1912 til 2015 var postkontor.

- Gennem tiden er flere bygninger blevet tilkøbt eller bygget, så komplekset i dag tæller ti bygninger fra forskellige tidsaldre. De optager næsten en hel karré, siger Mikkel Westfall, der tilføjer, at opgaven var at tage et kendt sted, der i sin oprindelige funktion fungerede som arbejdsplads for 700 mennesker - og genetablere det som et erhvervssted. 

Specialister på banen

Visse dele af bygningskomplekset fra 1729 er fredet, og her er der fortaget en nænsom bearbejdning af facade og interiør med respekt for fredningsværdierne. Gennem hele processen er der samarbejdet med specialister og håndværkere med erfaring fra fredningsopgaver.

I renoveringen er der bevidst ikke lavet en total forandring af bygningens udtryk.

Ved at studere de gamle tegninger er husets kvaliteter bevaret, og med respekt for arkitekturen og historien er den søgt tilpasset nutidens krav - blandt andet med niveaufri adgang fra gaden til alle lejemål i stueetagen.

Arbejdet sig frem meter for meter
Renoveringen har været på bygningens præmisser, og det har været en stor del af succesen, ifølge de projekterende arkitekter.

Læs også: 400 nye boliger ved havnefront

- Vi kiggede på bygningen rum for rum, meter for meter, og identificerede, hvad der skulle bevares, og hvad hvert enkelt rum skal bruges til, siger Mikkel Westfall.

Mens han udpeger tidsforskydninger mellem bygningerne, ofte flere årtier, samt højdeforskelle og fine detaljer, fortæller han begejstret om bygningskompleksets historie.

- Man får virkelig et indtryk af, hvor stort huset er, siger han mens han gør opmærksom på nye smukke detaljer, farvesammensætninger og indgangspartier.

- Det har været sindssygt spændende og vi har heldigvis haft et meget fint samarbejde med de udførende. Vi fandt både en samarbejdsform, et greb og en metode, til hvordan man løser sådan et hus. Vi har også i processen sammen med bygherre været opmærksomme på ikke at destruere værdi, der var der i forvejen. Det skal jo også fortsat være en fortælling om dansk industrihistorie og dansk bygningshistorie, siger Mikkel Westfall.

Læs også: Kæmpe nedjustering sender NCC i rødt

En ikonisk bygning

Den tidligere Kongelige Postgård i Købmagergade i København er et ikonisk byggeri med en historie, der går langt tilbage.
Fra 1780 til 1912 var bygningen hovedsæde for Postvæsenet, senere for Hovedtelegrafen og Statstelefonen.

Fra 1912 til 2015 fungerede stedet som postkontor.

Gennem tiden er flere bygninger blevet tilkøbt eller bygget, så Postgårdskomplekset i dag tæller i alt ti bygninger fra forskellige tidsaldre, der optager næsten en hel karré.

Gennem en tre år lang proces har Årstiderne Arkitekter gennemført en renovering og revitalisering af det gamle postkontors 16.000 kvm.

I dag rummer Postgården danske møbel- og designbrands som Fritz Hansen og Fredericia Furniture samt virksomheder som Unity, Momondo og H&M’s nye Arket-butik.

Eller med andre ord: Aktørerne i den ambitiøse forvandling skulle både forstå og se kvaliteterne i det bestående - for at bevare og understrege detaljer, der fremhæver bygningens særlige historie.

Bar præg af tidligere industribrug
På de øvrige etager er der etableret kontorlejemål med naturligt dagslys, mens tagetagerne er udvidet og blevet til fælles rekreative udearealer for de ansatte i huset.

Og hvis det ikke var for lyden af stadigt arbejdende håndværkere på en enkelt etage og deres powertools, er det er næsten ikke til at fatte, at bygningerne har været brugt til støjende industri.

- Man har produceret frimærker og haft trykkere i gang; der har været værksteder og postsortering. Så huset er blevet brugt til industri. Det bar bygningen præg af, da vi gik i gang, siger den kreative direktør, som understreger, at han har været på stedet mange gange, "og jeg synes stadig, det er sindssygt spændende med de mange nye aktiviteter på de mange forskellige niveauer, som huset i dag bærer præg af" som han siger.

Et karré-løft
Siden storhedstiden, da flere hundrede mennesker håndterede og cyklede ud med post, har bygningen stået næsten tom, og da bygherre overtog, var der kun 40 ansatte.

Læs også: NCC: Vil sælge afdeling og dropper flere projekter

Erfarne arkitekter

Årstiderne Arkitekter er en af Danmarks største arkitektvirksomheder med 250 ansatte.

1. marts 2018 blev firmaet en del af Sweco Danmark og Sweco Architects.
Tegnestuer i København, Silkeborg, Aarhus, Herning, Gøteborg i Sverige og Nesbyen i Norge.

Den 30 år gamle virksomhed er specialiseret i boliger, erhverv, retail, uddannelse og sport.

Derudover rummer firmaet en landskabs- og byplanafdeling, en afdeling for transformation og renovering samt en for spaceplanning og indretning.

Med afsæt i en grundig potentialeanalyse blev det besluttet at ombygge ejendommen til nye rammer for virksomheder, showrooms og detailbutikker.

- Det er et løft af hele karréen. Ud over at være et renoveringsprojekt, er det i høj grad også et byudviklingsprojekt. Og forvandlingen fra at have haft en "død" stueetage, fordi det i bund og grund har været en industrihus, til dette resultat - det er fantastisk, siger Mikkel Westfall.

Oprindelig dør genskabt
Og så har projektet budt på overraskende detaljer, der ville have gjort den oprindelige arkitekt meget glad:

- Det er en fredet bygning, men vi fandt et gammelt maleri, der viste, at der oprindeligt har været en dør ind til en gård - og den fik vi lov at genskabe. Det er selvfølgelig ekstremt svært og tidskrævende at få genskabt en oprindelig døråbning i et fredet hus, men det er til gengæld alle pengene værd, fordi det er så værdiskabende for både lejerne og for ejendommen, siger Mikkel Westfall.

For at afspejle den ændrede adfærd omkring Postgården arbejder landskabsarkitekter på en opgradering af de omkringliggende gader, hvor der blandt andet bliver lagt nye belægninger i Valkendorfstræde og Løvstræde. Derudover omlægges trafikken, så bilerne nu indgår i bymiljøet på de gåendes betingelser.
///Hold dig opdateret med Licitationen
Er du abonnent? Bliv abonnent

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til online avisen. Læs avisen online


Skriv kommentar
Forsiden lige nu
Plus

Tænketank: Energimærkning bør skrottes og tænkes forfra

Aarhus-tegnestue henter ny partner i SHL

Plus

Licitationen 110 år
Flade tage og bro-kollaps

Plus 1

Licitationen 110 år
Ansvar er byggeriets stedbarn

Plus

Licitationen 110 år
Byggesjusk rammer både boliger og katedraler

Gårdhavehuse i Albertslund og det skæve tårn i Pisa er to sider af samme sag. I dagens afsnit af Licitationens 110 års jubilæumsserie ser vi på fejl og mangler gennem tiden

Nyhedsbrev

34.347 modtager dagligt nyhedsbrevet.

Se det seneste nyhedsbrev. Annoncér i nyhedsbrevet

Meget udfordrende og spændende opgave

Online Avis Arkiv
Plus

Licitationen 110 år
Farverig kartelvirksomhed i byggeriet

Det har faktisk været lovligt at danne kartel engang. Og der er en række eksempler på karteller - også af den mere farverige art

Dansk designet bibliotek åbner i jordskælvsområde

Schmidt Hammer Lassen har designet det nye bibliotek i Christchurch på New Zealand

Fra affaldsprodukt til vækstmedie i topkvalitet

Plus

Her ender regningen for MgO-skaderne

Med to afgjorte voldgiftssager tegner der sig et billede af, hvem der kommer til at betale for MgO-skaderne

Odense-entreprenør på vej med stort udviklingsprojekt

Plus

Licitationen 110 år
Holdningerne til lovgivningen er mange i byggeriet

Der er stadig i 2018 mange holdninger til reguleringen af udbudsområdet. Her byder to virksomheder ind

Plus

Licitationen 110 år
Licitationsloven var på to sider, tilbudsloven på fire sider - og udbudsloven er på omkring 40 sider

Der er sket meget på udbudsområdet, siden Alberti-skandalen i 1908 blev starten på Licitationen - Byggeriets Dagblad. Læs hele historien her i femte afsnit af vores jubilæums serie

Plus

Manglen på arbejdskraft kommer om få år

"Vi har skubbet til grænsen for, hvad der kan lade sig gøre"

Plus

Snart 75 år - and still going strong

Plus

Seniorer fylder mere på arbejdsmarkedet

Virksomhederne er blevet bedre til at holde på de ældre medarbejdere. De ældre medarbejdere har nogle kompetencer, som er svære at skaffe andre steder, men man skal som virksomhed strække sig lidt, fortæller direktør

Nordsjællands store byggeprojekt skydes i gang

Plus

Portræt
Ny topchef ser livet som en konstant læringsproces

JJW Arkitekters nye adm. direktør tror på, at faste rammer og fokus på det lange, seje træk er vejen frem

Plus

Færre projekter rammer Cubo på bundlinjen

Nu får byggefolket et fælles sprog

De største virksomheder i den danske bygge- og anlægsbranche går sammen om at udvikle en fælles digital standard for byggeprocesser

Arkitektfirma jagter boligprojekter: Opretter ny chefstilling

Plus

Kritik af regeringens klimaudspil: Bygninger er regeringens blinde vinkel

Regeringen overser, at man uden de store omkostninger kan reducere det samlede energiforbrug ved at inddrage bygninger bedre, mener flere organisationer. Det gjorde vi med energiforliget, svarer minister

Plus

Ny topchef hos JJW vil gå ydmygt til værks

Mette Seiding skal fra 1. december stå i spidsen for JJW Arkitekter. Hun kommer fra et job som tegnestuechef hos Arkitema

Aarhus-attraktion får en makeover

Plus

Danske arkitekter forvandler havnefront

Aart architects har med en ny og ambitiøs helhedsplan for havneområdet i Tromsø fået cementeret sin position i Norge. Sverige er også i kikkerten

Plus

Licitationen 110 år
Økonomer om de seneste 110 år kriser: Vi har lært deprimerende lidt

Den store Depression gik hårdt ud over dansk økonomi, men satte gang i byggeriet. Finanskrisen lagde omvendt branchen ned. Læren er dog til at overse, mener to økonomer

arkbyg
Den venlige by venter lige om hjørnet

Plus

Ghettoer uden kriminalitet

Plus

Rapport: Forstæder er nøglen til sunde bygninger

Minister vil skrotte iværksætterselskaber

Plus

Finanskrisen - 10 år efter
Bankerne har holdt sig tilbage denne gang

Nu får Christiansfeld et sundhedshus

Plus

Finanskrisen - 10 år efter
Byggeriet byder konkurrence fra udlandet velkommen

Plus

SMV Danmark: Tiltag kan være i strid med udbudsloven

Plus

Små byggefirmaer kritiserer styrelse

En lille tidslomme

Plus

Dansk Byggeri: Ingen holdning til entrepriseform

Plus

Ny landsbypulje dækker ikke nedrivningsbehovet

Se alle Medlemmernes egne nyheder

Naturtro æstetik på plejehjemmet

Eksklusivt tilbud til bygherrer!

Calefa er i centrum

Eaton introducerer 9SX UPS-sortiment til lave belastninger

Transformation af Teilumbygningen på Rigshospitalet

Tæt samarbejde skaber øget værdi for beboere og bygherre

Q-Construction giver i samarbejde med bygherren Gefion Group studerende tag over hovedet i København

Freund Audio IP- Integra i test fasen før levering

Century Wind Power og Bladt Industries annoncerer, at de har indgået et joint venture

Mitsubishi varmepumpe - Gratis WIFI modul i hele Oktober!

Mød Colas på Building Green 2018

I CPH Airport går rejsende snart på Faceal Matlook ud til gaten

Troldtekts bestyrelsesformand ser frem til udvidelse

Tør du prøve englændermodellen?

Energiledelse i nye klæder.

CERTEX Danmark har premiere på ny kranfilm

Logistikprogram går som varmt brød

Bliv klogere på generatoranlæg

FTTA, PTTA and HTTA kabler til mobil netværk

Læs Fibox A/S lidt bedre at kende i denne profil video

JKS – endnu stærkere indenfor IT- og ingeniørprofiler

Projektet "Ella Mariehjemmet" er afleveret

Ny kran til Per Aarsleff

Få styr på varmeregnskabet og på varmemålingen

Produal DK Webshop

Send til en kollega

0.829