23948sdkhjf

Der er brug for at genskabe energimærkets troværdighed

Det er dybt problematisk, at der stadig er fejl i hvert femte energimærke. Især hvis ordningen skal kunne bruges som salgsargument overfor boligejere, der overvejer at energirenovere deres hjem, skriver Tekniq i dagens debat

Energimærkeordningen er en central del af arbejdet med at forny danskernes boliger og motivere til at søge grønnere veje, når det gælder om at energioptimere og dermed understøtte den grønne omstilling.

Eller rettere, sådan burde det være. For som det blev beskrevet i mandagens udgave af Licitationen, så er der stadig fejl i hvert femte energimærke. Og jo, der er tale om en klar forbedring i forhold til 2016, hvor der var fejl i hvert tredje mærke. Men lidt hurtig hovedregning siger, at der stadig var fejl i over 13.000 af de i alt 69.000 energimærker, der blev udarbejdet i 2017. Det er ganske enkelt alt for mange fejl og er grundlæggende med til at svække energimærkernes troværdighed og brugbarhed.

Økonomien er afgørende
Samtidig frarøver de mange fejl blandt andre landets installatører muligheden for at bruge energimærkerne som markedsføringsredskab, når boligejerne skal overbevises om fornuften i at energirenovere deres hjem. For hvis vi ikke kan stole på de anbefalinger, energimærkningerne kommer med, hvad er de så egentlig værd?

Vi ved fra tidligere undersøgelser - blandt andet Tekniqs egen befolkningsundersøgelse fra 2017 - at det først og fremmest er økonomien, der er afgørende, når danskerne overvejer, om det er tid til at spendere deres sparekroner på at reducere energiforbruget i deres hjem. Samtidig kan vi se, at et forbedret energimærke kan aflæses direkte i den pris, man kan få for sin bolig, når den sættes til salg. Faktisk vil prisstigningen ofte klart overgå prisen for energirenoveringen og dermed være en ren overskudsforretning.

Ministeren varsler bedring
Men det kræver naturligvis, at energimærket er troværdigt!

Det er med andre ord afgørende, at der gøres en endnu større indsats for at forbedre kvaliteten af energimærkerne. Derfor er det også positivt, at energi-, forsynings- og klimaministeren nu varsler, at man har sat gang i en handlingsplan, som skal gøre energimærkningen bedre.

Det er bare vigtigt, at denne plan også udmønter sig konkrete initiativer og resultater, der kan løfte ordningen med det samme - også for at sikre, at fremtidige boligejere kan stole på den vurdering, de støder på, når de bevæger sig rundt på de forskellige boligportaler i jagten efter deres kommende hjem.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen (4)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109