23948sdkhjf

Et fælles nordisk byggereglement fortjener fuld opbakning

En fælles nordisk bygglovgivning fordelagtig da det resulterer i færre ressorucer ved fremstilling og levering af byggevarer, skriver dagens debattør

I regi af Nordisk Råd er vores skandinaviske nabolande gået sammen om at harmonisere bygningsreglementet på tværs af Norden.

Men dette fællesnordiske bygningsreglement slutter Danmark sig ikke til, hvorfor vi som det eneste skandinaviske land ikke har underskrevet erklæringen - og det er en skam.

En fælles byggelovgning på tværs af Skandinavien er udelukkende fordelagtig, da det resulterer i færre ressorucer ved fremstillingen samt leveringen af de byggevarer, som er tilpasset de enkelte markeder.

Desværre er transport-, bygnings-, og boligminister Ole Birk Olesen (LA) af den overbevisning, at vi i stedet bør rette blikket mod EU. Dog har den form for EU-harmoniseringer, som ministeren sigter til, årtier på bagen uden nogensinde at blive en succes.

Det kan derfor konstateres, at resultaterne konsekvent må vige for kompromisernes kompromis med dertilhørende fodnoter og særregler.

Som bekendt finder alt sted inden for rammerne af EU, og derfor er der heller ingen modstrid i det nordiske og europæiske samarbejde. I min optik er der altså flere åbenlyse grunde til en fælles nordisk harmonisering af byggelovgvningen.

At vi i Danmark ikke tilslutter os samarbejdet, mener jeg derfor er en stor fejl.

Mindre unødig kontrol
Produktionen af byggematerialer kræver mange unødvendige ressourcer, da materialerne på nuværende tidspunkt skal tilpasses de enkelte markeder - markeder, hvor vi som leverandør af tagmateriale skal have testet vores produkter i hvert enkelt land for netop at sikre de respektive særregler.

I den sammenhæng vil der, for både byggebranchens leverandører og producenter, være både besvær og massevis af kroner at spare på nationale tests og kontrolordninger. Og når regnestykket i sidste ende gøres op, vil dette både komme slutbrugerne og skatteyderne til gode, da byggerierne i så fald vil blive billigere.

Derfor bakker jeg helhjertet op om fælles regler for os i Norden, så leverandører såvel som hele byggeriets værdikæde slipper for besvær, men også rigtig mange omkostninger.

Fair konkurrence
Fornuftige konkurrenceforhold vil skabe billigere byggerier, hvilket i sidste ende vil være en stor fordel for slutbrugerne og byggeriet som helhed.

Efterhånden kender vi til og har oplevet adskillige uheldige eksempler på konkurrencebegrænsningen på tværs af byggesektoren herhjemme i Danmark. Derfor er jeg naturligvis tilhænger af idéen om en fair og åben konkurrence.

Fællesnordisk videndeling
I vores nabolande er der et hav af kompetente eksperter på diverse byggeforskningsinstitutter, og disse vil om nogen kunne bidrage med viden og know-how. Dette kan komme dansk byggeri til gode, men også gøre det lettere for vores i forvejen velrenommerede danske arkitekter at lande ny forretning og vinde projekter i resten af de skandinaviske lande.

Ministerens argumenter mod et nordisk samarbejde har mødt megen kritik, og denne kan jeg kun tilslutte mig. Forhåbentlig sætter kritikken beslutningen i relief og giver anledning til genovervejelse.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11