23948sdkhjf

Kunst og kultur kan hjælpe udsatte boligområder

Statens Kunstfond trådt ind i et samarbejde med Realdania og en række kommuner og boligorganisationer om at udvikle udsatte boligområder

Kunst kan bidrage til at skabe bedre lokalmiljøer og nye fortællinger i udsatte boligområder rundt om i landet. Med konkrete tiltag i udvalgte boligområder for foreløbigt 5,57 mio. kr. over tre år er Statens Kunstfond derfor godt i gang med at skabe erfaringer med, hvordan kunst og kultur kan bidrage til langsigtet, strategisk udvikling af udsatte boligområder.

I det almennyttige boligområde Værebro Park i Bagsværd ved København har Statens Kunstfond igangsat et kunstprojekt, som skal understøtte strategisk udvikling af området.

Værebro Park

Værebro Park er bygget i 1967 og er en almen boligafdeling omkranset af veje og et større naturområde. Værebro Park består af otte boligblokke med tilhørende center.

I Værebro Park ligger også kommunale institutioner såsom integreret vuggestue og børnehave. Bagsværd Svømmehal og Skovbrynet Skole ligger vest for boligafdelingen.

Der er 1.327 boliger – fra de mindre 1-værelses lejligheder til unge og ældre enlige til de større lejligheder til familier.

Der er cirka 3.000 beboere med 80 forskellige nationaliteter.

Formanden for afdelingsbestyrelsen i Værebro Park, Martin K. Mouritsen, har på tæt hold oplevet samarbejdet med de fire billedkunstnere, som gennem seks måneder har arbejdet i et nedlagt butikslokale i Værebro Park.

- Kunstnernes arbejde gør os mere bevidste om, hvor vi bor, og hvad vi kan gøre for, at det her område kan udvikle sig - også rent kunstnerisk. Det gode er, at vi selv har været med helt fra starten til at vælge kunstnerne og tale med Statens Kunstfond og kunstnerne om, hvad der skal ske. Nogle beboere snakker måske normalt ikke sammen, men det kan de lige pludselig gøre gennem kunsten, siger Martin K. Mouritzen.

Kunst udvikles i samspil
Statens Kunstfond har engageret sig i det store og flerårige samarbejde, fordi det matcher formålet om at stimulere udviklingen af kunst og at gøre kunstoplevelser tilgængelige for alle danskere, uanset hvor man bor.

- Det er klart, at konkrete aktiviteter virker som løftestang for styrket fællesskab og lokaldemokrati. De kunstnere, vi har valgt i Værebro, involverer de lokale direkte i kunstneriske processer. Og noget af det særlige, kunst kan, er netop at skabe nye fællesskaber og bygge bro mellem mennesker. Men faktisk går udbyttet begge veje. Rigtig mange kunstnere er lige nu interesserede i at udvikle deres værker ved at involvere og hente inspiration fra andre menneskes liv - og fra virkelige steder og historier, siger Søren Taaning, der er formand for Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst.

Et godt sted at bo
Siden 2013 har Dansk Almennyttigt Boligselskab (DAB), Gladsaxe Almene Boligselskab (GAB), boligafdelingen Værebro Park og Gladsaxe Kommune indgået i et partnerskab med det formål at udvikle Værebro Park til at være et godt stedt at bo, færdes og vokse op for alle.

Senest har partnerskabet formuleret en fælles langsigtet strategisk ramme for at udvikle boligområdet og sikre en tættere kobling til den omkringliggende by både fysisk og socialt.

Partnerskabet, Realdania og Statens Kunstfond indgik i oktober 2017 en aftale om at afprøve og udvikle, hvordan samarbejde med kunstnere kan understøtte visionen om et Bagsværd i social balance.
brahe

Andre samarbejder

Udover samarbejdet i Værebro Park har Statens Kunstfond parallelt indledt et samarbejde med Esbjerg Kommune og lokale boligorganisationer i Esbjerg om et lignende projekt.

Foreløbig har Statens Kunstfonds Legatudvalg for Billedkunst afsat 5,57 mio. kr, til indsatsen i de udvalgte udsatte boligområder.

Kommenter artiklen
Tip redaktionen
JOB i FOKUS
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Send til en kollega

0.125