23948sdkhjf

Byggebranchen går sammen om en frivillig bæredygtighedsklasse

- Ved at gå foran får vi gode muligheder for at påvirke det internationale arbejde med udvikling af bæredygtigt byggeri, skriver Dansk Byggeri...

Danmark er et af de førende lande, når det gælder energieffektivt byggeri, og nu ønsker byggebranchen også at gå forrest, når det gælder bæredygtighed. En bred kreds af byggebranchens aktører har udarbejdet et fælles oplæg til en frivillig bæredygtighedsklasse, der kan finde vej til bygningsreglementet.

Målet er at fremme bæredygtighed i byggeriet, at gøre bæredygtighed helt konkret og operationelt og at øge branchens muligheder for eksport. Præcis lige som det tidligere er sket med de frivillige lavenergiklasser i bygningsreglementet, der har haft afgørende betydning for udviklingen af produkter og ydelser inden for energieffektivt byggeri, der kan eksporteres.

Branchen går i front
Bag oplægget står et bredt sammensat Advisory Board med repræsentation fra branchens organisationer. Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet har faciliteret processen, som bl.a. har indbefattet en række workshops. Mens innovationsnetværket for bæredygtigt byggeri, Innobyg, står for udgivelsen af det fælles brancheoplæg.

Udviklingen af det nye bud på en frivillig bæredygtighedsklasse er gjort muligt at Rockwool Prisen 2017, som SBi modtog med netop det formål at udarbejde et oplæg til rammerne for en frivillig bæredygtighedsklasse.

Det er positivt, at byggebranchen har kunnet finde sammen og er gået i front for at fremme bæredygtigt byggeri. Nu har vi sat rammerne for en frivillig bæredygtighedsklasse, som med tiden kan videreudvikles. Det er vores håb, at oplægget kan indgå i Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens arbejde med de forventede frivillige bæredygtighedskrav i bygningsreglementet. Krav, som bygningsministeren har bedt om oplæg til med henblik på, at der inden årets udgang skal tages stilling til, om man kan indarbejde den frivillige bæredygtighedsklasse i bygningsreglementet.

Bæredygtighed skal betale sig
Oplægget indeholder bud på de emner, der kan indgå i en frivillig bæredygtighedsklasse. Det er blandt andet materialernes påvirkning af miljøet, sundheds- og miljøskadelige stoffer, indeklima, totaløkonomi, klimasikring, brug af ressourcer på byggepladsen mv.

Det er centralt, at det skal kunne betale sig at investere i den frivillige bæredygtighedsklasse, blandt andet fordi udgifterne til både drift og vedligehold vil blive billigere samlet set. Derfor skal bæredygtighedsklassen stille enkle og entydige krav og undgå tunge forpligtelser, når det gælder dokumentation.

Det væsentlige er at sætte gang i udviklingen af bæredygtigt byggeri - gerne med udgangspunkt i bygningsreglementet. Oplægget til den frivillige bæredygtighedsklasse er baseret på internationale standarder og er i trit med de frivillige certificeringsordninger, der allerede findes i dag. Dette skal sikre, at bæredygtighedsklassen også kan bruges uden for Danmarks grænser og bidrage til arbejdet med at udvikle EU’s rammebetingelser på bæredygtighedsområdet. Ved at gå foran får vi gode muligheder for at påvirke det internationale arbejde med udvikling af bæredygtigt byggeri.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094