23948sdkhjf

Byggeriets små virksomheder skal hjælpes i en cirkulær retning

En cirkulær byggeindustri forudsætter, at byggeriets aktører tænker og handler anderledes, skriver dagens debattør

Dansk byggeri består i dag af mange små virksomheder, der primært opererer efter lineære og traditionelle produktionsprincipper, hvor alt for mange byggematerialer ender som affald. De små virksomheder er dygtige til at samarbejde på kryds og tværs i del- eller underentrepriser. Men de har tilsvarende svært ved at adoptere nye cirkulære forretningsmodeller, hvor flere materialer genanvendes og bruges på nye måder.

Det er ikke bæredygtigt på lang sigt - hverken forretnings- eller miljømæssigt. Slet ikke i en verden, som styrer mod mangel på naturressourcer inden for en lang række at de materialer, som anvendes i byggeriet.

Hvis branchen skal lykkes med at udvikle sig til en cirkulær byggeindustri, der samarbejder om at genanvende materialer og komponenter, skal byggeriets mange aktører tænke og handle anderledes. Og det er helt afgørende, at alle de små aktører kommer med.

Tre forslag til en cirkulær retning
Siden januar 2018 har projektet Circle House mødtes med over 400 personer fra hele branchen og samlet over 101 forslag til, hvordan der kan komme fart i omstillingen. Konkret peger branchen på afgørende tre indsatser, som kan gøre det meget nemmere for branchen at agere cirkulært:

1) Udvikle infrastruktur

Der er brug for aktører, der kan gøre det til en forretning at udtænke effektive logistikløsninger til systematisk at indsamle, sortere og videredistribuere affaldet til genanvendelse. For det er ikke realistisk, at alle byggematerialeproducenter har hver deres affaldscontainer stående på en byggeplads, når et byggeri tages ned. Det er derfor afgørende at udvikle såkaldte take-back-systemer for at den cirkulære tankegang virkelig kan få fodfæste i byggeriet.

2) Fælles mærkningsordning

Det skal gøres meget lettere at deklarere brugte byggematerialer med anerkendte mærkningsordninger, så materialernes ydeevne, kvalitet og overholdelse af relevant lovgivning fremgår. I dag er 70 pct. af alle de konventionelle byggematerialer er CE-mærkede, så de kan sælges på det europæiske marked. Men det gælder kun meget få af de genbrugte produkter.

3) Lovgivning understøtter det cirkulære

Sidst, men ikke mindst, peger branchen på, at der mangler økonomiske incitamenter til at vælge en cirkulær retning. Det cirkulære skal også kunne give en stærk bundlinje her og nu. Det er oplagt, at lovgivningen i højere grad favoriserer cirkulært byggeri, fx ved at halvere momsen på materialer, der genanvendes ved re- eller upcycling.

Politikere med ombord
De mange samtaler med aktørerne i branchen, tegner tilsammen et billede af en branche, som egentlig gerne vil gå i en mere cirkulær retning. Den gode nyhed er, at der sker rigtig meget inden for genbrug og genanvendelse såvel forretningsmæssigt som politisk - og både i Danmark og i andre lande.

Men skal vi videre, kræver det, at vi i branchen mødes og deler viden, erfaringer og nye ideer, og at de relevante uddannelsesinstitutioner og organisationer er med til at sprede den viden, der udvikles. Endelig

skal vi også have politikerne med ombord, så de kan understøtte rammerne for, at vores byggeri også er konkurrencedygtigt i en fremtid med færre ressourcer.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

5.583