23948sdkhjf

Fremtidens installatør er i centrum

Store krav til kompetencer er blandt emnerne i nyt visionsoplæg fra Teknik og Dansk El-Forbund, der kortlægger fremtidens udfordringer til installationsbranchen

Udviklingen går lynhurtigt i elinstallationsbranchen.

Derfor har installatørernes brancheorganisation Tekniq og Dansk El-Forbund sammen sat sig for at kortlægge de udfordringer og muligheder, virksomhederne og elektrikerne står overfor, hvis de skal fastholde og styrke deres position på et marked, der præges af intens konkurrence - ikke mindst fra flere nye spillere.

Resultatet er blevet den nye rapport, Vision 2025

- Elbranchen skal være den stærke samarbejdspartner, der hjælper kunderne med at få udbytte af den moderne teknologi. Vi skal være dem, der sørger for, at samfundet bliver løftet med blandt andet energieffektivitet, med produktivitet og med komfort. Og det er i høj grad op til os selv at udfylde den rolle - for der er mange andre, som gerne vil overtage den, siger Tekniqs adm. direktør, Niels Jørgen Hansen, i en pressemeddelelse.

Bedre til at sælge
Han peger blandt andet på, at branchens virksomheder og deres medarbejdere de kommende år især skal blive bedre til at sælge - ikke alene godt håndværk men i høj grad også samlede løsninger og processer.

- Installationsbranchen har en stærk tradition for at have det tekniske fundament i orden. Men vi skal være bedre til selve salgsarbejdet i forhold til kunderne, siger Niels Jørgen Hansen.

Derfor skal dialog med kunden være et omdrejningspunkt.

- Vi tror jo selv, at vi er gode til at snakke med kunderne. Men det er kunderne ikke altid enige med os i. De siger, at vi taler et teknisk sprog, som de ikke altid forstår, samtidig med, at vi ikke er gode nok til at forstå, hvad de har brug for, siger Niels Jørgen Hansen.

Mere kompetenceudvikling
Der er blandt andet brug for at rette blikket mod den løbende kompetenceudvikling hos de ansatte i branchen.

- Det er afgørende, at elektrikerne hele tiden udvikler deres kompetencer, samtidig med at vi må erkende, at man ikke kan det hele. I stedet er der brug for, at man hver især finder ud af, hvad man vi fokuserer på. For de sjove jobs er netop til dem, der har spidskompetencerne, udtaler forbundsformand Jørgen Juul Rasmussen fra Dansk El-Forbund i pressemeddelelsen.

Han mener, der er fare for, at andre overtager opgaverne, hvis ikke virksomheder og ansatte er på forkant med udviklingen.

- Hvis ikke vi sikrer, at branchen er på forkant med udviklingen, så er der andre, som går ind og overtager de spændende opgaver, mens vi reduceres til "udførende hænder" og lavstatusfag. Og det er vi ikke interesserede i, siger Jørgen Juul Rasmussen, der samtidig understreger, at den teknologiske udvikling er uforudsigelig i og med at man allerede i 2013 lavede en lignende vision gående til 2022.

- Det var det meningen, at den skulle holde i 10 år - men vi har måttet erkende, at der allerede nu, efter det halve, er brug for en ny og opdateret vision, siger forbundsformanden.
brahe

Læring på en ny måde

Ifølge Tekniq er der behov for at tænke i helt nye former for læring, hvis det skal lykkes installationsbranchen at fastholde og styrke deres position på markedet.
- Der er stadig brug for de traditionelle kurser og videreuddannelsestilbud, men vi skal, både som arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer gøre det lettere for branchen at få adgang til ny viden og information – uanset om det er ved at se en video på YouTube en søndag aften, gå på kursus, bruge e-læring eller benytte noget af det materiale, som producenterne selv stiller til rådighed, siger adm. direktør Niels Jørgen Hansen fra Tekniq

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094