23948sdkhjf

Nabolande er bedre til at tiltrække udenlandsk arbejdskraft

Lavere ledighed i de østeuropæiske lande er en af årsagerne til, at de udenlandske arbejdstagere bliver hjemme, viser en ny analyse

Vores europæiske naboer er bedre til at tiltrække udenlandsk arbejdskraft end Danmark, og dermed er der udsigt til skærpet konkurrence om arbejdskraften.

Det er konklusionen på en ny analyse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. I Danmark har international rekruttering stået for knap 40 procent af den samlede stigning i arbejdsstyrken siden 2013. Men Danmark er udfordret, når det gælder om at tiltrække nok hænder fra andre lande i Europa i fremtiden.

- Vi er i skarp konkurrence med resten af Europa om kvalificerede folk. Den danske debat har alt for længe handlet om, hvorvidt vi vil have udenlandsk arbejdskraft eller ej. Det relevante spørgsmål er, hvordan vi kan få udenlandsk arbejdskraft til at vælge os til i årene, der kommer, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

Jobmuligheder i øst
Ifølge analysen får Danmark ikke en topplacering, når det handler om at tiltrække arbejdskraft fra udlandet. I Danmark udgjorde borgere fra udlandet omkring 9 procent af den samlede beskæftigelse i 2016. Det er en del under lande som Tyskland, Storbritannien, Østrig og Irland.

Analysen viser desuden, at jobmulighederne er forbedret i de østeuropæiske lande, og at mangel på arbejdskraft er tiltaget kraftigt i både Østeuropa og de lande, Danmark konkurrerer med om arbejdskraften. Samtidig er der udsigt til, at andelen af personer i den erhvervsaktive alder vil falde over de næste årtier. Det er tilfældet i alle EU-lande. Men tendensen er særlig udtalt i en række østeuropæiske lande. Også det kan skærpe konkurrencen om arbejdskraft i Europa.

Spildtid til livs
Gunde Odgaard, sekretariatsleder i BAT-Kartellet mener, at en anden årsag til, at østeuropæerne vælger Danmark fra, er på grund af vores kontrol med arbejdsmarkedet.

- Arbejdstagerne vil os gerne, men vikarbureauerne - altså mellemmændene - vælger os fra, fordi vi har nogle stærke fagforeninger og meget kontrol med arbejdsmarkedet. Så jeg deler ikke ministerens bekymring, siger han.

Gunde Odgaard mener ikke, der mangler arbejdskraft i bygge- og anlægsbranchen. Derimod mangler der, at arbejdskraften bliver mere produktiv.

- Hvis man kan komme spildtiden på byggepladserne til livs, så mangler vi ikke arbejdskraft. Hvis vi nedbringer ventetiden på byggepladserne fra 33 til 26-27 procent, så er der mange tusinde årsværk at hente. Derfor synes jeg også, at pilen peger på virksomhederne selv, der skal blive bedre til at planlægge og projektstyre i stedet for bare at fylde polakker ind på byggepladserne, siger han.

Analysens hovedbudskaber

Analysen ser på migrationsmønstre i Europa og faktorer af betydning for migrationen og udsigterne for de kommende år.

Her konkluderes blandt andet at:
  • Arbejdskraften har i de senere år generelt flyttet sig fra Øst- og Sydeuropa til Nord- og Vesteuropa, herunder Danmark
  • I europæisk sammenhæng er Danmark langt fra det land, der tiltrækker mest udenlandsk arbejdskraft. I en lang række lande udgør udenlandske statsborgere en større andel af beskæftigelsen. Det gælder for eksempel Tyskland, Storbritannien og Østrig
  • Jobmulighederne er forbedret i blandt andet Polen og andre østeuropæiske lande. Det kan betyde, at arbejdskraften i disse lande i højere grad bliver hjemme/flytter hjem igen. Samtidig er der tiltagende mangel på arbejdskraft i en række af de lande, som Danmark konkurrerer med om at tiltrække udenlandsk arbejdskraft
  • Frem mod 2030 står andelen af personer i den erhvervsaktive alder til at falde i alle EU-lande. Tendensen er særligt udtalt i en række af de østeuropæiske lande. Det medvirker til yderligere at skærpe konkurrencen om den europæiske arbejdskraft
    Kilde: Økonomisk Analyse marts 2018

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094