23948sdkhjf

Arkitekten: - Hammershus er et vanskeligt sted at bygge

Vejen fra tegning til færdigt Besøgscenter har til tider været lige så stejl som en bornholmsk granitklippe.

Torsdag er en festdag på Hammershus, hvor Kronprinsesse Mary sammen med miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen indvier et nyt spektakulært besøgscenter, godt 200 meter fra den gamle slotsruin på Bornholms nordspids.

Byggeriet skulle oprindeligt have været indviet i foråret 2016, men en markant budgetoverskridelse gjorde, at det oprindelige fagentrepriseudbud måtte annulleres.

Rådgiverteamet bestående af Arkitema, Buro Happold og professor Christoffer Harlang måtte tilbage til tegnestuen for at tilpasse projektet:

- Den letteste måde at spare på er at indskrænke arealet, og det kunne vi gøre ved, at Naturstyrelsen revurderede behovet for et restaurationskøkken. Det reducerede omkostningerne og arealet væsentligt. Men udstillingsarealerne har samme størrelse som i det oprindelige projekt. Så det er i undervisningslokaler, køkken, adgangsvej til køkken og i birum, at projektet er blevet reduceret, fortæller partner og arkitekt, Poul Schülein, fra Arkitema om processen, der skar omkring 400 kvadratmeter af det samlede byggeri.

Masser af udfordringer
Projektet blev herefter genudbudt i en hovedentreprise, som blev vundet af Nordbornholms Byggeforretning med et bud, som denne gang lå inden for budgettet.

Men udfordringerne var langt fra ovre med det. Blandt andet viste det sig, at klippen ikke var så fast som forventet, hvorfor man var nødt til at fjerne en større bid og konstruere et væsentligt større fundament.

- Hammershus er et vanskeligt sted at bygge. Det ligger på en skrænt ud til Østersøen med megen vestenvind, og man kan ikke bruge en kran, når det blæser mere end 10 sekundmeter. Adgangsvejen er besværlig, og det har været nødvendigt at støbe betonen på selve skrænten. Da vi undervejs fandt ud af, at klippen ikke kunne bruges i det omfang, vi havde forudsat, måtte vi bestille stålankre, der var otte meter lange i stedet for fire meter, fortæller Poul Schülein.

Et unikt hus
Trods udfordringerne står man med et byggeri, der i høj grad er blevet, som arkitekterne havde tænkt sig:

- Det er selvfølgelig blevet lidt mindre, men jeg synes faktisk også, at det er blevet bedre og mere præcist på grund af den koncentration af arealet, vi har opnået. Samtidig er det lykkedes at opnå den intention, vi havde med projektet; nemlig at skabe et hus, der underordner sig landskabet og samtidig gør udsigten inde fra huset til en kæmpe oplevelse, siger Poul Schülein.

- Det er et unikt hus, og i et unikt hus kan man ikke altid forudsætte, hvordan alting skal løses. Her er både krumme, skæve og lige linjer, som skal mødes. Det er støbt på stedet med en dobbelt bræddeforskalling. Hertil kommer en kæmpe limtræskonstruktion, som bærer taget, og oven på den en opsætning med en gangbro, som også drejer. Det kræver alt sammen en stor håndværksmæssig indsats, og det har vi fået. Det har været sublimt, understreger arkitekten.

I 2012 donerede A.P. Møller-fonden 92,5 mio. kroner til en restaurering af slotsruinen ved Hammershus og etablering af nye besøgsfaciliteter. Cirka 28 mio. kroner af det samlede beløb skulle gå til istandsættelser, resten til det nye besøgscenter.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.129