23948sdkhjf

Får miljøpris for tag- og facadeløsninger

Komproment tager livtag med bæredygtige løsninger til både tag og facade

Man kan jo mene, at ethvert tag bør være bæredygtigt - altså forstået sådan, at taget naturligvis skal kunne bære sin egen vægt og det regnvand og den sne som måtte samle sig.

Og sådan er det også for de fleste tage. Det er straks noget helt andet, når taget også skal være miljømæssigt bæredygtigt. Her er der nemlig længere mellem tagproducenter, som fremstiller tage, som også kan bryste sig af at være miljømæssigt bæredygtige.

Komproment er blandt de virksomheder, som i de senere år for alvor har taget livtag med bæredygtige tag- og facadeløsninger. Og det sættes der pris på i byggeriet. Så meget, at virksomheden på Byggeri’18 i Fredericia i sidste uge fik overrakt Byggeriets Miljøpris for sine bæredygtige tag- og facadesystemer, som gør det muligt at integrere solceller og hvor der er stort fokus på genanvendelse af alle komponenter.

Byggeriets Miljøpris gives til dokumenteret bæredygtige produkter eller løsninger, som opfylder ét eller flere krav med hensyn til genanvendelse, reduktion af produktets miljøbelastning ved produktion, anvendelse og bortskaffelse, eller som medvirker til et bedre indeklima eller arbejdsmiljø.

Produkter får "sort boks"
Løsningerne er Cradle to Cradle (C2C) certificerede på sølv niveau, og baseret på tegl og naturskifer. Alle komponenter i systemerne kan genanvendes og Komproment tænker også på de kommende generationer: Virksomheden har således indført begrebet "sort boks" i byggebranchen. Det betyder at, produkterne leveres med en boks til indbygning med alle de oplysninger om materialernes sammensætning, der på et senere tidspunkt vil gøre det muligt at recirkulere eller genopsætte komponenterne.

Muligheden for at integrere solceller i tag- og facadeløsningerne er både et bæredygtigt element og et æstetisk udtryk. Solceller virker godt, men de pynter ikke nødvendigvis på taget eller facaden. Det problem har Komproment løst ved at udvikle solceller, som kan integreres i selve tagfladen. Der er flere løsninger til forskellige tagtyper og lige nu kan de integrerede solceller bruges på fire forskellige tagtyper.

Fælles for løsningerne er, at solcellerne tilpasses højden på tagstenene eller naturskiferen og lægges ned i tagfladen, så solcellerne ikke stikker op af taget.

Præger hele tankegangen
Komproment blev startet i 2000 af de tre nuværende ejere Niels Heidtmann og brødrene Kim og Jan Kristensen, men den nye, bæredygtige facadedivision er under tre år gammel. På den tid har firmaet udviklet hele fem C2C certificerede systemløsninger, der nu markedsføres i foreløbig 13 lande.

Selvom virksomheden er vant til at blive hædret, så er man naturligvis også stolte over Byggeriets Miljøpris:

- Vi er enormt stolte over at få overrakt en stor national pris for vores arbejde med at udvikle bæredygtige byggeprodukter - ikke mindst set i lyset af, at vi også netop har høstet international anerkendelse i form af SME Star Award 2018, siger eksportdirektør og medejer af Komproment, Niels Heidtmann.

- Byggebranchen er i disse år ved at tage de første skridt i retning af en mere cirkulær økonomi, og Byggeriets Miljøpris 2018 er en markering af, at vi er et af de firmaer man kan regne med i den udviklingsproces. Det bæredygtige er blevet en del af vores tilgang til udviklingen af nye produkter, og jeg kan allerede mærke, at det er helt fremme i vores tankegang, også når det gælder vores håndtering af for eksempel transport og leverandører, siger han.

- I vores facadedivision er alle produkterne blevet C2C certificeret og for at understrege, at vi mener det alvorligt, har vi udnævnt en bæredygtighedsansvarlig i firmaet, der skal sikre, at vi lever op til vores egne krav om at være dokumenteret bæredygtige - der skal handling til, det er ikke nok at holde båltaler om miljørigtighed, og den tankegang kommer i fremtiden til at præge hele vores forretning, siger Niels Heidtmann.
tøtte

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111