23948sdkhjf

Flere unge kommer i gang i byggeriet

Antallet af uddannelsesaftaler er stigende i byggefagene, men det er ifølge et byggefirma vigtigt at få endnu flere unge i gang

Antallet af uddannelsesaftaler indenfor bygge- og anlægsuddannelserne er ifølge en tidligere omtalt undersøgelse fra Dansk Byggeri steget fra 4.200 i 2016 til 4.800 i de første 10 måneder af 2017, en stigning på 14 procent.

Hos andre erhvervsuddannelser har der været et fald på fem procent. Prognosen siger, at vi i 2027 risikerer at mangle 17.000 håndværkere, fordi mange går på pension i de kommende år.

Men hvad skal der til for, at håndværkervirksomheder i alle brancher bliver så glade for at have lærlinge, at de tager flere ind?

Entreprisedirektør Per Bager fra byggefirmaet Elindco mener, at de praktikkrav, det offentlige stiller i forbindelse med for eksempel byggerier, bør blødes op.

- Vi har principielt ikke noget imod praktikkrav. Men hvis man slipper kravet om, at de ikke er knyttet til en bestemt byggesag, er det bedre for både lærlingen og os. På den måde kan vi nemlig vurdere, om det overhovedet er en god ide at have lærlinge på en bestemt plads, eller om de vil lære mere på en anden, siger Per Bager.

Hellere kort aftale end ingen
Louise Pihl, underdirektør i Dansk Byggeri, peger på, at det kan være bedre for en virksomhed at indgå en kort aftale med en lærling end slet ingen, for så er man i hvert fald i gang.

Derudover kan hun se, at de vellykkede lærlingeforløb er mest sandsynlige, hvis mester sørger for at være tydelig.

- Det kan være noget så enkelt som, at lærlingen kommer ind på kontoret den første dag og får at vide, hvad man må og ikke må, mener hun.

Per Bager kunne godt tænke sig, at forældrene til de yngste lærlinge kom mere på banen:

- Der er en indgroet forventning om, at de skal klare sig selv i den alder. Men i virkeligheden er mange ikke modne nok, og her ville det være en hjælp, hvis forældrene for eksempel ringede, hvis der var sket et eller andet på privatfronten, så vi vidste, at vi lige skulle støtte den unge lidt ekstra i en periode.

Gang i fødekæden
Der er mange gode grunde til at prioritere lærlinge.

Per Bager kalder det at holde gang i fødekæden.

- Vi vil gerne bidrage til branchen med at sikre velkvalificerede håndværkere på langt sigt. Det er derudover en måde at sørge for, at vi kan drive tømrervirksomhed om 15 år, siger Per Bager, og tilføjer at man i virksom heden har ca. 10 lærlinge for hver 100 medarbejdere.

Louise Pihl giver ham ret.

- Man giver branchen en gave, og det er vanvittigt vigtigt. Lærlinge giver liv i virksomheden, fordi de bringer ny viden ind fra erhvervsskolerne. En bred skare af lærlinge giver desuden en sund diversitet, Vores medlemmer fortæller, at når først de har prøvet at have lærlinge, bliver de ekstremt glade for det. Det giver dem meget at være med til at se et ungt menneske udvikle sig, og det gør svendene stolte at give deres håndværk videre, siger hun.

En fader-rolle
Det kræver naturligvis en indsats af virksomheden at have lærlinge. Elindco har på grund af sin størrelse valgt at lade en erfaren tømrer og formand, Kim Bo Rasmussen, være lærlingekoordinator, så der altid er én, der "har snor i" alle lærlinge på tværs af byggepladserne.

- Jeg har lidt en faderrolle for de unge mennesker, fortæller Kim Bo Rasmussen.

- Specielt for de helt unge, der kommer lige fra skolebænken, kan det være hårdt at komme ud i et sjak. Så jeg gør mit bedste for både at snakke med lærlinge og svende. Jeg taler med svendene om, hvordan de bedst kan hjælpe de unge. Og med lærlingene snakker jeg om, hvad Elindco er for en virksomhed og de krav, vi stiller. Man skal ikke være her, hvis man som tømrer drømmer om at arbejde en hel masse med træ. Men hvis man godt kan lide at sætte en byggeplads op og tænke i processer, sikkerhed og samarbejde med andre håndværkere på tværs af faggrænser, så er Elindco det perfekte sted. Især hvis man også er med på, at man som tømrer i dag skal kunne regne og skrive, siger Kim Bo Rasmussen.

Læs mere: Vis din mester, hvad du gerne vil

5 gode råd til et godt lærlingeforløb

  • Tjek at lærlingekandidaten har bestået grundforløbet
  • Klæd svendene i firmaet godt på til at tage imod lærlinge
  • Vis interesse for din lærling. Det er ikke svært at se om en lærling har det godt – ellers spørg!
  • Lad evt. forældrene komme ind over, når det drejer sig om helt unge lærlinge, så der er støtte hjemmefra til fx at komme op om morgenen og så evt. problemer kan tages i opløbet
  • Inden I skriver kontrakt: tal med din lærling om han eller hun har overvejet fordele og ulemper ved at være i lære i henholdsvis en lille og en stor virksomhed

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125