Elevatorer kan nu selv fortælle, hvis der er noget galt
Der er en stor interesse i bygge- og anlægsbranchen for intelligent bygningsdrift. Mens de fleste taler om mulighederne ved ny teknologi og databehandling, er der dog kun få eksempler på færdigudviklede løsninger. KONE har som en af de få og store spillere i industrien udviklet et revolutionerende servicekoncept, der skal gøre livet lettere for Facility Managers, driftschefer og bygningers daglige brugere.
Adm. direktør i KONE Danmark, Thomas Ohm, er begejstret for KONEs nye intelligente service: KONE Care 24/7 Connected Services™:
– Vi transporterer over en milliard mennesker hver dag med vores anlæg verden over. Det gælder elevatorer, rulletrapper og rullefortove samt automatiske døre og porte. Det har derfor en omfattende betydning, at vi i langt højere grad kan forudsige og forebygge problemer og dermed sikre en stabil og sikker drift til gavn for millioner af brugere. Sammen med IBM har vi revolutioneret vedligeholdelsen af elevatorer ved at anvende data på en intelligent måde.
KONE Care 24/7 Connected Services™ fungerer ved, at vi sætter en analyseenhed på de mere end én million anlæg verden over, som vi vedligeholder. Disse analyseenheder sender informationer om elevatorerne til et avancerede analysesystem i ”skyen”, som KONE har udviklet i samarbejde med IBM Watson. Ved hjælp af Internet of Things (IoT) og kunstig intelligens arbejder systemet i døgndrift på at opdage og forudse fejl ved elevatorer. Systemet analyserer over 200 forskellige sikkerheds- og driftsparametre, som for eksempel temperatur og luftfugtighed i elevatoren, problemer med at lukke døren, hastigheden på turen eller hvis elevatoren ikke stopper i niveau, der kan forårsage at folk vil snuble. Alle informationer sætter KONE i stand til at fejlmonitorere og diagnosticere alle anlæg på afstand og tage aktion før selv små uregelmæssigheder bliver til et reelt problem.
Forudsigende vedligeholdelse
– Vi er nu i stand til at reagere, inden kunden får problemer med længerevarende driftstop til følge. Hvis systemet identificerer et behov for vedligeholdelse eller reparation, bliver der sendt en direkte besked til vores danske døgnbemandet servicecenter, som herefter tager aktion i henhold til den serviceaftale, vi har indgået med kunden, siger Thomas Ohm og tilføjer, at det ikke stopper der.
– Når serviceteknikeren er færdig med sit serviceeftersyn, sender han data tilbage til systemet, der fortæller om det ramte plet eller tog fejl med hensyn til elevatorens problem og foreslåede løsning. Systemet bliver dermed klogere for hver gang, den diagnosticerer et anlæg, og den vil lære af sine eventuelle fejl og hele tiden blive bedre. Vores kunder og slutbrugere vil opleve færre fejl ved deres anlæg, højere oppetid, hurtigere reparationer og større tryghed. Elevatorer og flere af vores andre systemer arbejder i døgndrift, så det gør vi også. Vi holder øje 24/7 og kan reagere hurtigt, hvis der opstår et problem. Kunderne får desuden adgang til deres egen portal, hvor de i realtid kan følge med i deres anlægs drift og vedligeholdelse.
Servicekonceptet er ved at blive udrullet i Danmark, hvor omkring 700.000 mennesker dagligt tager turen i en elevator, der serviceres af KONE.
|