23948sdkhjf

Donation sikrer omdannelse af historisk fort

Fortet er et ingeniørmæssigt mesterværk

En ø fuld af aktiviteter for unge udviklet af unge. Det var ideen, da den nystiftede Middelgrundsfond sidste år overtog Middel-grundsfortet i Øresund. Og den idé bliver nu til virkelighed, efter at Nordea-fonden har besluttet at støtte projektet med yderligere 120 mio. kroner.

Ungdomsøen, der forventes at stå klar i 2019, bliver et centrum for hele Danmarks ungdom med fokus på fællesskab, friluftsliv og udfordringer. Men forinden venter et stort arbejde med at gøre den militære kulturarvsperlen klar.

Projektforslag afsted
Projektchef Christian Melchiorsen og hans medarbejdere fra Middelgrundsfonden arbejder da også i disse uger intenst med at få de sidste brikker af udbudsmaterialet til i alt fire entreprenører klar.

- Vi håber, at der vil være fundet entreprenør lige før jul, siger han til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

- Derefter vil der blive tale om tidlig involvering af de udførende. Som ingeniøruddannet ved jeg, at der alt for ofte kan blive tegnet et meget flot projekt, der senere kan vise sig umuligt at realisere for entreprenøren. Det kommer ikke til at ske her, siger han.

Historien kort
Middelgrundsfortet er et søfort i Øresund opført i 1890-1894.

I februar 2015 erhverves Middelgrundsfortet med henblik på at omdanne fortet til en ungdomsø.
Erhvervelsen sker gennem støtte på 21 millioner kroner fra Nordea-fonden og A.P. Møller Fonden.

I marts 2015 stiftes Middelgrundsfonden, der får til ansvar at varetage ejerskabet og renoveringen af øen. Bestyrelsen i Middelgrundsfonden er udpeget af Det Danske Spejderkorps og KFUM-Spejderne i Danmark.

I foråret 2016 modtog Middelgrundsfonden 3,8 mio. kroner fra Nordea-fonden til et forprojekt, der gav mulighed for at undersøge de tekniske forhold på og omkring Middelgrundsfortet.

Oktober 2016 modtager Middelgrundsfonden 120 millioner kroner fra Nordea-fonden til realisering af Ungdomsøen.

I 2019, når Ungdomsøen åbner, skal fortet danne ramme om aktiviteter for unge fra forskellige fællesskaber og ungdomskulturer.
Kilde: middelgrundsfonden.dk

Adventure for alle pengene
Ungdomsøen vil i fremtiden kunne rumme adventureløb i øens mange kilometer kældergange, friluftskoncerter i kanonstillingerne, lejrture omkring moderne shelters og udekøkkener, svævebaner over havnebassinet, arrangementer i hangarerne og kajakstævner i den nyrenoverede havn.

- Planlægningsmæssigt er der mange ting at kaste sig over. Alene at få skabt brugbare flugtveje- og døre i de lange gange, er en helt særlig udfordring.

Er 120 mio. kroner nok til de mange ambitioner?

- Nej, men det er nok til første fase, hvor vi gør alle tekniske installationer klar samt klargør værelser til mødeaktiviteter, siger Christian Melchiorsen til Licitationen.

Han understreger, at der nu bliver lavet de mest nødvendige renoveringer af havn og udeterræn, og at resten vil følge senere.

Men før ungdommen kan tage det gamle søfort i brug, skal der, som Middelgrundsfonden skriver på sin hjemmeside, "etableres tidssvarende faciliteter med forskellige samlingsrum og grupperum, et stort spisehus samt mere end 500 sovepladser både inde og ude.

Og hvordan har det så været at gå i krig med en så stor opgave? Det har Peter Noyé, ekspertisechef hos totalrådgiver Niras, oplevet fra første parket:

Slipper for at ødelægge
- Selvfølgelig er der mange udfordringer, når fortet er både fredet og et fortidsminde. Men i bund og grund er anlægget ingeniørteknisk enormt velkonstrueret; hele tilgangen til klimastyring, ventilation i alle rum og affugtning er meget robust og velgennemtænkt. Alle udluftningskanaler er enten støbte eller muret op, og derfor er det faktisk lige til at gå til, siger han til Licitationen.

Med dét flotte udgangspunkt og de sirlige systemer, bygget i 1890’erne, skal rådgiverne med andre ord også træde varsomt. Men man får også meget forærende, mener Peter Noyé.

Under otte meter jord
- I dag ville man spolere den gamle arkitektur med synlige ventilationskanaler, men det er ikke nødvendigt her. Vi slipper for at ødelægget en i øvrigt smuk bygning, og med alt det, den allerede indeholder, kan vi renovere i respekt for det gamle. Men selvfølgelig skal vi overveje nøje, hvordan unge kan færdes trygt og sikkert - så fortet stadig bevarer sit unikke udtryk, siger han.

Logistikken bliver en udfordring, for man sejler ikke bare forbi med materialer hver morgen.

- Derfor skal der laves en løsning, så vi bygger på et rationelt grundlag. Det er jo et 120 år gammelt hus som ligger under otte meter jord midt i Øresund. Jeg har meget stor respekt for den ingeniørmæssige tilgang, for holdbarheden, og at bygningen er sund og solid, når den bare bliver varmet op igen. Selv den mest firkantede ingeniør kan altså godt få et smil på læben, når han går rundt derude, siger Peter Noyé.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109