23948sdkhjf

Rapport: Danmark taber solcelle-terræn

I udlandet er sulten efter solceller enorm, men herhjemme er udbygningen gået i stå på grund af omskiftelige regler, viser Damvad-analyse

Mens det globale solcellemarked spurter afsted, så halter Danmark bagefter på krykker.

På verdensplan vil solcelleenergi overhale både vind, gas og kul inden for de næste 15 år. Men trods en stærk position inden for grøn energi, energieffektive bygninger og arkitektur følger det danske marked ikke med.

Ifølge en analyse som rådgivningsvirksomheden Damvad Analytics har lavet for partnerskabsorganisationen Gate 21, investeres der globalt set årligt 10 gange så mange penge i solceller i dag som i 2004. Og i 2040 forventes solenergi at udgøre 31 procent af den samlede energikapacitet mod 4,5 procent i dag. Særligt udviklingen på markedet for solceller på bygninger forventes at gå stærkt.

- Den internationale sult efter solceller er enorm. Men udbygningen af solcelleanlæg er gået i stå i Danmark på grund af omskiftelige regler og love. Et stabilt hjemmemarked er afgørende for at forløse de danske vækstpotentialer inden for solcelleteknologi, særligt de bygningsintegrerede solceller, hvor vi i Danmark adskiller os fra vores konkurrenter, siger direktør i Gate 21 Poul Erik Lauridsen i en pressemeddelelse.

Politikere på banen
Lige nu udgør solceller på bygninger kun en lille andel af det samlede solcellemarked, men området oplever massiv fremgang.

I 2011-2015 stod bygningsintegrerede solceller for omkring en procent af den samlede solcellekapacitet. Det vil ifølge analysen være fordoblet i 2020.

Andelen af bygningsintegrerede solceller vokser med 30 procent årligt frem mod 2020. Derved overstiges den generelle vækstrate for solceller, som forventes at ligge på omkring 20 procent årligt.

Men skal det fulde potentiale i Danmark udløses, så kræver det politikerne på banen, mener Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.

- Vi skal væk fra det, vi har været igennem i de sidste 10 år, hvor rammevilkårene er blevet ændret et utal af gange. Vi skal have skabt langsigtede stabile rammer, der både tager højde for prisudviklingen og udviklingen i teknologi, så virksomhederne og bygherrerne ved, hvad de kan regne med, siger han.

Vanskelige vilkår
Foruden Dansk Solcelleforening har solcellevirksomhederne Innogie, Solarlab, Solar Polaris, den nu konkursramte Gaia Solar og Komproment medvirket i analysen.

Blandt virksomhederne er der bred enighed om, at den ustabile politik og de reguleringer, der har påvirket det danske marked over de seneste år, har skabt vanskelige vilkår for investorer i Danmark. Det har begrænset muligheden for at udvikle og afsætte nye solcelleløsninger. Dertil kommer andre udfordringer i form af langvarige og besværlige ansøgningsprocesser, som ligeledes gør det svært at få et stabilt hjemmemarked, viser analysen.

Gate 21 er et partnerskab mellem regioner, kommuner, virksomheder og vidensinstitutioner.

Læs også: Uenighed om tilskud betød smalt forlig

Nøgletal
  • I 2007 udgjorde solceller 2 procent af de samlede årlige investeringer i den globale energikapacitet – i dag udgør solceller 19 procent af investeringerne
  • I dag står solceller for 4,5 procent af den samlede globale installerede energikapacitet – 2040 vil solceller stå for 31 procent af energikapaciteten. Til sammenligning forventes vindenergi i 2040 at udgøre 17 procent
  • De gennemsnitlige levetidsomkostninger per MWh på solcelleanlæg er faldet med to tredjedele fra 300 dollars/MWh i 2010 til 100 dollars/MWh i 2016.
  • Frem mod 2040 forventes et yderligere prisfald på 66 procent
    Kilde: Damvad

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125