23948sdkhjf

Danskere skal udforme Oslos nye regeringskvarter

Efter terrorbombningen i 2011 skal området igen op at stå, og her er der nu fundet et vinderteam i plan- og designkonkurrencen

Plan- og designkonkurrencen om Norges nye regeringskvarter er afgjort.

Det bliver Team Urbis, der får opgaven med at udforme området efter Anders Breiviks terrorbombing den 22. juli 2011.

Teamet består af Nordic Office of Architecture, Haptic Architects, Cowi i Norge, Aas-Jakobsen, Ingeniør Per Rasmussen, Rambøll i Norge, SLA i Norge, Bjørbekk & Lindheim Landskapsarkitekter, Asplan Viak og underleverandørerne Scenario, Niku og Norsam.

De vinder med forslaget "Adapt", som før sommeren blev udvalgt som et af to koncepter, der gik videre i konkurrencen om regeringskvarteret.

- Dette er formentlig den største og vigtigste samfundsopgave, man kan få som arkitekter og rådgivere. Vi er stolte over at stå i spidsen for et stærkt, tværfagligt team på denne opgave. Det er en historisk opgave, som vi tager fat på med den største alvor, siger Gudmund Stokke, ledende partner og fagansvarlig i Nordic Office of Architecture, i en pressemeddelelse.

Juryens favorit
Team Urbis havde samlet set det bedste tilbud, påpeger Statsbygg i Norge på sin hjemmeside.

For at komme frem til det bedste tilbud har juryens vurderinger og rangering af løsningsforslagene haft størst vægt. Dertil kommer opgaveforståelse og tilbudt nøglepersonel samt honorar, lyder det.

Og af netop juryen er "Adept" vurderet som favorit. Her roses blandt andet, at det er et enkelt og stærkt koncept.

- I evalueringen af opgaveforståelse, nøglepersonel og honorar er det vældig tæt mellem konkurrenterne, men med et lille forspring i Team Urbis’ favør. Vurderingen af løsningsforslagene har været baseret på konkurrenceudkastene, juryens rapport og resultatet af forhandlingerne. På det kriterium er Adept og Team Urbis klart bedst. Opsummerende betyder det, at Team Urbis har det bedste tilbud, siger adm. direktør i Statsbygg, Harald Nikolaisen.

Om konceptet siger Gudmund Stokke:

- Vi har udviklet Adapt ud fra ordene vakker, værdig, venlig og varig. Vi ønskede at designe regeringskvarteret som et attraktivt område for folk at rejse til, som en formidler af norske værdier som åbenhed, og som en god og inkluderende arbejdsplads. Desuden er det vigtigt, at løsningerne kan tåle tidens tand.

Statsbygg planlægger at underskrive kontrakt med Team Urbis i uge 41, og forventet byggestart ventes i 2020.

Fakta om regeringskvarteret:

Regeringskvarteret er planlagt til at bestå af syv bygninger med i alt 4.500 arbejdspladser, når det er færdigt.

Det nye vartegn, A-blokken, fremhæves særligt af juryen. ”Dette specielle byggeri vil give det nye regeringskvarter et samlende og tidssvarende udtryk”, lyder det. Bygningen har skrå vinkler for at sikre sol i parken samtidig med, at den dæmper vinden fra nord.

Bygningerne vil få grønne tage med flere funktioner, som sammen med de nye byrum og parken bidrager til en øget naturmangfoldighed i bykernen.

Gader og byrum bliver åbne og let tilgængelige for gennemgang og for ophold 24-7.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094