23948sdkhjf

Dansk Byggeri om håndværkerfradrag uden håndværk: En mærkværdig krølle

De mindre håndværksvirksomheder må se langt efter en Boligjobordning, når 2017 slutter.

Med sit udspil til finansloven for 2018 tager regeringen livtag med håndværksdelen af det omdiskuterede fradrag, der fremover kun skal gældes serviceydelser i hjemmet.

- Når man kigger på den konjunkturmæssige situation, der er i øjeblikket og den mangel der er på arbejdskraft særligt på bygge- og anlægsområdet, så har vi prioriteret at målrette Boligjobordningen til serviceydelser, sagde finansminister Kristian Jensen (V), da han i går præsenterede finanslovforslaget.

Sort arbejde
Sidste år udnyttede 224.000 danskere servicefradraget ved Boligjobordningen, og derfor skal den del af fradraget nu være permanent.

Det maksimale fradragsberettigede beløb vil fortsat udgøre 6.000 kroner og skal ifølge regeringen bidrage til at reducere omfanget af sort arbejde.

Målretningen afspejler blandt andet, at en evaluering af lignende ordninger i Sverige har vist, at Boligjobordningen kan indrettes mere hensigtsmæssigt ved, at fradraget målrettes serviceydelser, fremgår det af forslaget.

Et valgløfte
Adm. direktør i Dansk Byggeri kalder det en "mærkværdig krølle", at regeringen vil fortsætte håndværkerfradraget uden håndværk.

- Vi synes derfor, at det er ærgerligt, at regeringen vælger at øremærke håndværkerfradraget til hjemmeservice. Nu skal forslaget forhandles, og så må vi se, hvor det hele ender, når finansloven falder endelig på plads, siger han.

Også Håndværksrådet er skuffet over at regeringen nu fraviser, hvad der af mange i branchen er blevet opfattet som et valgløfte.

- Regeringen sætter mange fine vækstinitiativer i gang, men vi må desværre frygte, at den mest iøjnefaldende vækst, vi kommer til at opleve på den korte bane, nu bliver den uundgåelige vækst i det sorte arbejde. Det er meget skuffende for små og mellemstore virksomheder i byggeriet, der hver dag er i skarp konkurrence med velorganiseret sort arbejde, siger Ane Buch, adm. direktør i Håndværksrådet.

Spænder ben
Dansk Folkeparti bakker fortsat op om at fradraget fremover også skal gælde energiforbedrende tiltag. Dermed afhænger Boligjob­ordningens fremtid nu af partiets forhandlinger med regeringen om en ny finanslov.

Tina Voldby, underdirektør i brancheorganisationen Tekniq er ikke i tvivl om, at et håndværkerfradrag, som udelukkende fokuserer på serviceydelser, kan få store konsekvenser for den grønne omstilling.

- Håndværkerfradraget bør bevares i en form, hvor det også fremadrettet er økonomisk attraktivt for boligejerne at investere i deres egne boliger. Hvis regeringen flytter hele fradraget over på serviceydelser, spænder den samtidig ben for den grønne omstilling, siger hun.

I den kommende uge tager VLAK-regeringen hul på rækken af sættemøder med Folketingets partier forud for forhandlingerne om finansloven for 2018.

Læs også: Asfaltindustrien: Penge til infrastruktur er varm luft

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.028