23948sdkhjf

Pensionsselskaber investerer milliarder i byggeri

Det er ikke småbeløb landets største pensionsselskaber forventer at investere i nybyggeri og renovering de kommende år

De danske pensionsselskaber har ikke mistet appetitten, når det gælder investeringer i nybyggeri og renovering af eksisterende ejendomme.

Tværtimod forventer fem af de største pensionsselskaber herhjemme samlet at investere et tocifret milliardbeløb de kommende år.

Det viser en rundspørge hos PFA Pension, Danica Pension, Nordea Liv & Pension, PensionDanmark og SEB Pension, som Licitationen - Byggeriets Dagblad har foretaget.

Blandt andet oplyser Michael Bruhn, direktør i PFA Ejendomme, at de alene forventer at investere et par mia. kroner om året i Danmark frem mod 2020.

Han understreger, at investeringerne "selvfølgelig kommer an på, om de rigtige projekter viser sig", samt at nybyggeri investeringsmæssigt fylder mest, men at PFA Pension også løbende udfører renoveringer i deres portefølje af eksisterende ejendomme.

- Vi vil rigtig gerne bygge boliger. Og det gælder alt fra kollegieboliger til ungdomsboliger, almindelige familieboliger og seniorboliger, forklarer han.

Fokus er især på investeringer i udlejningsboliger, men PFA Pension kommer også til at investere i erhverv, fortsætter han.

Og investeringerne falder i hele landet.

- Men der er selvfølgelig områder, vi kigger mere på end andre. Vi bygger meget i København, men vi har ikke problemer med at kigge på vækstområderne uden for København, lyder det fra direktøren, der fremhæver, at nybyggeriprojekterne varierer meget i størrelse, og at PFA Pension løbende har 10-20 projekter, de arbejder med, hvoraf nogle bliver til noget, mens andre ikke gør.

Især boliger er i fokus
Hos Nordea Liv & Pension har man også investeret i ejendomme gennem mange år, og der arbejdes fortsat aktivt med porteføljen - herunder med såvel løbende projektudvikling som investeringer og frasalg af ejendomme.

- Vi har nu en portefølje, som i størrelse passer til vores behov, men vi ser løbende på muligheder for at tilpasse og udvikle den, siger Søren Tang Kristensen, chef for alternative investeringer hos Nordea Liv & Pension.

Frem mod 2020 forventer pensionsselskabet at investere omkring tre mia. kroner i nybyggeri og renoveringer samt ombygninger, fortæller han og oplyser, at noget af det allerede er i gang, mens andet skal sættes i gang.

Blandt andet arbejdes der på flere konkrete investeringsmuligheder i Aarhus, men det er for tidligt at sige meget mere herom for nuværende, fortæller han og understreger, at det - ligesom hos PFA Pension - især er nybyggeri, der investeringsmæssigt fylder mest.

På samme måde som Nordea Liv & Pension har SEB Pension en portefølje og volumen af ejendomme, som forventeligt ikke skal vokse væsentligt de kommende år.

For SEB Pensions vedkommende er der tale om ejerskab af ejendomme for knap seks mia. kroner, oplyser Solveig Rannje, direktør i SEB Ejendomme.

Kommende investeringer afhænger af de muligheder, der viser sig, og kundernes indbetalinger, lyder hendes melding.

- Vi udvikler løbende vores ejendomme og udfører nybyggeri. Historisk har vi brugt 100-200 mio. kroner på årsbasis, og det niveau, forventer vi, fortsætter, siger hun.

Ses der mod PensionDanmark og Danica Pension, så melder de om henholdsvis en pipeline for de kommende år på over 10 mia. kroner og forventede investeringer til en anslået værdi af 13 mia. kroner i såvel boliger og erhvervsbyggeri.

Læs Dansk Byggeris reaktion:
Dansk Byggeri: Pensionsselskaber spiller en afgørende rolle for byggeriet

Kommende investeringer
Licitationen - Byggeriets Dagblad har spurgt fem af de største pensionsselskaber herhjemme om deres kommende investe-
ringer i byggeri.

I udvælgelsen af de fem er der taget udgangspunkt i den
seneste opgørelse fra 2015 foretaget af brancheorganisationen Forsikring & Pension om de største pensionsselskaber set i forhold til markedsandele.

PFA Pension:
Forventer frem mod 2020 at investere et par mia. kroner om året i Danmark, og investeringsmæssigt vil nybyggeri fylde mest. Det gælder især boliger til udlejning, men pensionsselskabet vil også investere i erhverv samt renoveringer af eksisterende ejendomme. Investeringerne falder i hele landet.

Danica Pension:
Forventer de næste fem år at investere anslået cirka 14 mia. kroner i bolig- og erhvervsbyggeri m.m. Pensionsselskabet har blandet andet gang i flere projekter i København og har eksempelvis Papirøen i hovedstaden i pipelinen.

Nordea Liv & Pension:
Melder, at de nu har en portefølje, som i størrelse passer til deres behov, men at de løbende ser på muligheder for at tilpasse og udvikle porteføljen. Frem mod 2020 forventer pensionsselskabet at investere omkring tre mia. kroner i nybyggeri og renoveringer samt ombygninger. Noget af det er allerede i gang, mens andet skal sættes i gang.
Af igangværende projekter kan nævnes Frederiks Brygge i Sydhavnen samt et OPP-projekt på et 41.000 kvm stort kontorbyggeri, der skal huse Banedanmark, Energistyrelsen, Trafik- og Byggestyrelsen på Kalvebod Brygge i København. Derudover arbejdes der blandt andet på flere konkrete investeringsmuligheder i Aarhus.
Det er især nybyggeri, der investeringsmæssigt fylder mest. Den største ombygning, pensionsselskabet har i gang lige nu, er på en ejendom ved Vesterport i København, hvor en del af ejendommen ombygges til et nyt Company House i en af deres eksisterende ejendomme – en investering på omkring 200 mio. kroner.

PensionDanmark:
Investerer i såvel boliger og erhvervsbyggeri og har en pipeline for de kommende år på over 10 mia. kroner. Pipelinen dækker også større renoveringer og tilbygninger. Af igangværende projekter kan nævnes såvel Kanaltårnene i Vejle som udvidelse af Slagelse Sygehus i OPP.

SEB Pension:
SEB Pension ejer per 30/6 ejendomme for knap seks mia. kroner, og den portefølje/volumen skal forventeligt ikke vokse væsentligt de nærmeste år. Historisk har pensionsselskabet brugt 100-200 mio. kroner på årsbasis til udvikling af eksisterende ejendomme og nybyggeri, og det niveau forventes at fortsætte.
SEB Pension er blandt andet ved at opføre boliger på det gamle sukkerkogeri i Odense og omdanne Farum Kommunes gamle rådhus til sundhedshus. Derudover har pensionsselskabet blandt andet udvikling af kontorbygning på Amager i København (Amagerbankens gamle hovedsæde) til ungdomsboliger samt et mindre boligprojekt på Helsingørsgade i Hillerød i pipelinen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125