DAGENS LEDER: Den skadelige effekt på asfaltbranchen
Pres på priserne, fyringer og mistede kompetencer. Det er ifølge asfaltbranchen følgerne af den stop and go-politik, som har været fremherskende på vejområdet gennem snart mange år. For i en go-periode med store investeringer er der risiko for overophedning og prispres, mens virksomhederne i perioder med meget lidt aktivitet på området må afskedige medarbejdere og dermed mister dyrebare kompetencer.
For de fyrede medarbejdere finder over i andre brancher og er dermed svære at lokke tilbage til asfaltvirksomhederne, når først asfaltmaskinerne kører igen.
Det er essensen i et brev som en samlet asfaltbranche på arbejdsgiver- og lønmodtagerside har sendt til Christiansborg.
Virksomhederne har da også noget at have deres frygt i. Et budgetoverslag viser blandt andet, at Vejdirektoratets midler til asfaltbelægninger falder til 359 mio. kroner i 2018 mod 527 mio. kroner i 2017.
Dermed ser det endnu engang ud til at asfalt- og vejbranchen bliver et af de midler, politikerne bruger til at styre finanspolitikken. For når man tager i betragtning, at der er et milliardefterslæb på vejnettet i de næste mange år frem, er det underligt, at politikerne ikke har et større fokus på området.
Al erfaring viser, at jo længere tid der går med udbedringer, des dyrere bliver vedligeholdelsesarbejdet. Og så er man lige vidt. Men når man samtidig rammer erhvervslivet på indtjeningen og mistede kompetencer, er det en negativ dobbelteffekt, som hverken staten, kommuner eller virksomheder kan være tjent med.