DAGENS LEDER: Væksten ligger i udlandet
Nogle af de mest internationaliserede virksomheder i den danske bygge- og anlægsbranche er rådgiverne.
Særligt de største rådgivervirksomheder har omfattende aktiviteter i udlandet og har gennem store opkøb de senere år trodset krisen i den hjemlige bygge- og anlægsbranche og har præsteret solide vækstresultater.
Som dagens brancheanalyse af rådgivervirksomhederne viser, var 2016 et rigtigt godt år for de rådgivende ingeniører. Men konkurrencen er også blevet skærpet, og derfor er ikke mindst de største af virksomhederne nødt til at finde væksten i udlandet.
Rambøll har allerede fået en solid vækstplatform i USA gennem opkøbet af Environ, og Moe har aktiviteter så langt væk som i Filippinerne. Og skal de danske rådgivere klare sig i udlandet, kræver det ikke bare finansiel styrke, men også at de har flere specialer at byde ind med. Både herhjemme og fra udenlandske datterselskaber.
Danske rådgivere har en række unikke kompetencer, som udlandet efterspørger blandt andet lufthavne og broer. Det er qua en stor ekspertise ombygget gennem mange år. Det stiller omvendt store krav til rådgivernes talentudvikling for at sikre de rette kompetencer, når nøglemedarbejdere går på pension. Da ingeniørmanglen fortsat er stor herhjemme, er den specialiserede arbejdskraft fra udlandet dog også en nødvendig vej at gå.
Her hjælper det kun med til, at danske rådgivere står stærkt i udlandet - både i forhold til udviklingsmuligheder, men også i jagten på nye opgaver.