23948sdkhjf

Forstærk bygningens første forsvarslinje

Klimaforandringerne med monsterregn kan være en hård omgang for husfacader. Producenter af beskyttelsesmaterialer har travlt med genopretning af fugtramte facader - senest efter skybruddet i København 3. august

Kraftig regn og skybrud som det, der ramte københavnsområdet 3. august, gør det ekstra vigtigt at tjekke bygningsfacaden grundigt efter for utætheder.

Ellers er der risiko for, at indtrængende vand og fugt skaber grobund for skimmel og råd.

Skybruddet på Sjælland gav travlhed hos Falck, der modtog 54 opkald på tre timer, primært fra beboere med oversvømmede kældre, mange i Storkøbenhavn.

Det er imidlertid ikke kun kældre, afløb og kloaknet, der påvirkes af de kraftige nedbørsmængder, som på grund af klimaforandringerne ventes at blive stadigt kraftigere og hyppigere på de nordiske breddegrader.

Utætheder i tag og murværk
Også bygningernes klimaskærme kommer under pres, hvis der eksempelvis er huller eller utætheder i tag, murværk, facadepuds eller fuger omkring vinduer og døre. Her kan indtrængende fugt og vand nemlig med tiden udvikle sig til skimmel, mug og råd, som kan være meget omkostningstunge at få bugt med.

Det fortæller teknisk chef Carsten Rasmussen fra producenten Ardex, som blandt andet bistår murerfirmaer i forbindelse med facadesikring og -genopretning på grund af fugtangreb:

- Er der bare mindre revner eller sprækker i facaden, kan kraftig regn presse sig igennem og skabe problemer med fugtophobning i trækonstruktioner og isolering. Hvis tagrender og nedløbsrør samtidig er tilstoppede eller utætte, så vandet får mulighed for at løbe direkte ned ad facaden, øger det kun risikoen for fugtskader, siger Carsten Rasmussen.

Facaden udgør sammen med taget bygningens første forsvarslinje mod vind og vejr.

- Derfor er det en god idé at få tjekket dem efter for utætheder. Ud over de problemer med råd og skimmel, som revner i facaden kan forårsage, ser det jo heller ikke pænt ud med store fugtskjolder, afskallet maling eller løst puds på facaden som følge af indtrængende fugt, siger teknikchefen.

Pas på frostskader
Viser det sig, at facaden ikke er intakt, gælder det om at få skader og slitage udbedret hurtigst muligt, da man på den måde forhindrer, at de udvikler sig til større problemer. Blandt andet vil fugt, der er trængt ind i murværket, kunne skabe problemer, når frosten melder sig, fordi vandet udvider sig, når det fryser.

Derudover er det vigtigt at reparere en utæt facade med materialer, der egner sig til opgaven, da en forkert kombination af materialer også kan bidrage til at nedsætte facadens levetid.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109