23948sdkhjf

Tyrkisk entreprenør i spil til kæmpesygehus efter afbud

Den tyrkiske bygge- og anlægsvirksomhed Enka erstatter spansk entreprenør blandt de prækvalificerede på Nyt OUH

Ligesom det danske fodboldlandshold i 1992 får den tyrkiske bygge- og anlægsvirksomhed Enka nu en ekstra chance på grund af et afbud.

Enka blev oprindelig forbigået i prækvalifikationen, men er sprunget til, efter spanske Comsa/Comsa Industriales i sidste time trak sig fra konkurrencen om to sygehusentrepriser med et samlet budget på 2,9 mia. kroner på det kommende universitetshospital i Odense (Nyt OUH).

Den spanske virksomhed, der er entreprenør på Odense Letbane, fandt ikke en dansk samarbejdspartner efter at være blevet prækvalificeret, og Comsa meddelte derfor regionen i sidste halvdel af juli, at virksomheden trak sig på grund af de danske sprogkrav. Region Syddanmark gennemfører hele byggeprocessen med dansk som projektsprog.

Hvem er Enka
Den tyrkiske bygge- og anlægskoncern beskæftiger sig med en bred vifte af opgaver inden for blandt andet energi, forsyning, infrastruktur, civil works, investering og ejendomsudvikling
Enka omsatte i 2016 for 22,2 mia. kroner
Koncernen har hovedkontor i Istanbul. Enka har desuden flere kontorer i Mellemøsten, Rusland, Kina og Kazakhstan.
Tættest på Danmark er et kontor i Holland

Enka taler dansk
Efter afbuddet vurderede regionen, om man skulle fortsætte med tre tilbudsgivere eller invitere en ny kandidat med, og det endte altså med, at nummer fem blandt de aktører, der havde anmodet om prækvalifikationen - tyrkiske Enka - fik tilbuddet. Og med kort varsel takkede ja.

- Få point adskilte kandidaterne ved prækvalifikationen, og derfor vurderede vi, at det ville være gavnligt for konkurrencen at få Enka med, siger formanden for Region Syddanmarks innovationsudvalg, Karsten Uno Petersen (S) til Licitationen - Byggeriets Dagblad.

Modsat den spanske entreprenør kan Enka begå sig på dansk, ifølge udvalgsformanden.

- De har fortalt, at der er styr på det. Og rammerne for projektet har ikke ændret sig, så de er klar over, at det hele foregår på dansk, siger han.

Udbud afgøres før jul
Region Syddanmark gennemfører en dialogfase, inden de fire konsortier og entreprenører skal aflevere det endelige tilbud, og Enka skal i gang med det samme.

Region Syddanmark holdt således første møde med hver af de fire parter onsdag og torsdag i denne uge. Der er yderligere planlagt to møderunder - anden møderunde ultimo august og tredje møderunde primo oktober, hvorefter tilbuddene afleveres.

Efter planen vælger regionsrådet på mødet den 18. december 2017 den eller de totalentreprenører, der skal bygge de dele af Nyt OUH, der er i udbud.

Holdet på Nyt OUH
Bygherre: Projektorganisation under Region Syddanmark
Totalrådgiver: Medic OUH I/S
Bygherrerådgiver: Niras, C.F. Møller og Bech og Bruun advokater som underrådgiver
Udførelsen er opdelt i flere delprojekter: MJ Ericsson er udpeget til del 1 og 2, som dækker byggemodning. De resterende er der ikke fundet entreprenører til endnu
Samlet økonomisk ramme: 6,3 mia. kroner
Samlet byggeareal: 237.000 kvm
Nyt OUH skal efter planen være færdig ultimo 2022
Hvad kæmper de om?
De fire prækvalificerede entreprenører og konsortier skal afgive tilbud på to delprojekter:
Det gælder delprojekt 3, der omfatter byggeri af videnscenter og har en budgetramme på 1,1 mia. kroner
Og det gælder delprojekt 4, der omfatter byggeri af senge- og behandlingsafsnit til 1,8 mia. kroner
Udbudsformen er konkurrencepræget dialog med tre dialogrunder
Der har været mulighed for kun at anmode om prækvalifikation på det ene delprojekt, men samtlige ansøgere har valgt at byde på både delprojekt 3 og 4
På et møde 18. december 2017 vælger Regionsrådet den eller de totalentreprenører, der skal stå for projekterne. Dialogforløbet vil altså afgøre, om samme entreprenør får begge delprojekter, eller der bliver udpeget to forskellige vindere
I begyndelsen af september ventes udbuddet af det næste delprojekt 5 at blive annonceret
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141