23948sdkhjf

Tak til København

Københavns Kommune annoncerede lige før sommerferien, at kommunen vil have lov til at stille krav om ID-kort på kommunens byggepladser. Det får en varm modtagelse blandt malermestrene

Lige før sommerferien vedtog Københavns Borgerrepræsentation, at medarbejdere i bygge- og anlægsvirksomheder, der arbejder for Københavns Kommune, skal bære ID-kort med navn og billede. Kravet er indført som led i en opstramning af kommunens "arbejdsklausul", der har til formål at bekæmpe social dumping - og dermed ulige konkurrencevilkår virksomhederne imellem.

Det hilser vi varmt velkommen i Københavns Malerlaug; ja, vi kunne endog fristes til at tilføje et "Endelig!".

Fordelene ved at bære synlig ID er så oplagte, at det kan undre, at kortet hverken har fundet nåde blandt størstedelen af arbejdsmarkedets parter eller blev vedtaget af Folketinget, der drøftede indførelse af den ene eller anden form for ID-kort tilbage i 2014.

Rent mel i posen
ID-kortet - herunder kontrollen med udstedelse henholdsvis tilbagekaldelse - er da den sikreste og klareste måde for den enkelte virksomhed at dokumentere over for omverdenen på, at her arbejder en bygningshåndværker, der er ansat i en virksomhed med styr på overenskomst og arbejdsmiljø. Man skilter med, at man har rent mel i posen. At man konkurrerer på jævnbyrdige vilkår. At man vil den danske model.

Det er helt banalt god markedsføring.

I det københavnske malerfag så vi tidligt, hvilken forskel ID-kortet ville kunne spille for os. Så langt tilbage som i 2008 lancerede vi i tæt samarbejde med vor overenskomstmodpart, Malernes Fagforening Storkøbenhavn, et professionelt designet og udviklet ID-kort i høj kvalitet. Kortet viste et billede af medarbejderen og var anført med dennes navn og arbejdssted samt et telefonnummer på den, der kunne kontaktes i nødstilfælde.

Truslen fra lykkeriddere
Omkring 60 af vore virksomheder benyttede sig af tilbuddet, og vi mødte positive tilkendegivelser blandt lige fra boligselskaber og hovedentreprenører til en enkelt statslig myndighed.

Vores ønske var selvfølgelig at imødegå truslen fra lykkeriddere, såkaldte arme-og-benvirksomheder og andre, der så stort på love og regler og blot gik efter den hurtige gevinst. Præcis som det er formålet med Københavns Kommunes nye arbejdsklausul.

At bære synlig ID er som bekendt ikke sjældent forekommende; tværtimod. Du kan ikke tanke benzin uden at møde en medarbejder med navneskilt, gå på apoteket, handle i Magasin - eller sågar sejle til Aarhus uden at få at vide, hvad din kaptajn hedder.

Nu efterlyser så en af byggeriets store kunder - Københavns Kommune - at vi og vore medarbejdere identificerer os, når vi bevæger os på kommunens grund; i al fald, når det drejer sig om lidt større opgaver. Det ønske ser vi i Københavns Malerlaug frem til at imødekomme.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157