23948sdkhjf

Rådgivere havde rekordår i 2016

Det er især det private erhvervsbyggeri og infrastruktur, der har bidraget godt til rådgivernes omsætning, viser ny brancheanalyse fra FRI

Med en rekordomsætning på 13 mia. kroner og en overskudsgrad på 7,1 tangerer året 2016 rekordåret 2007 for de rådgivende ingeniører.

Det viser Foreningen af Rådgivende Ingeniørers (FRI) årlige brancheanalyse. Dermed er omsætningen øget med 2,6 procent, fra 12,7 mia. kroner, hvilket er mere end forventet, forklarer adm. direktør Henrik Garver.

- Man har desuden formået at holde en historisk høj overskudsgrad og det er positivt. Gennemsnitstallene for den samlede branche er gode og viser, at vi har nogle veldrevne rådgivningsvirksomheder, der skaber gode resultater, siger han. Omvendt går det marginalt tilbage på miljøområdet og energiområdet.

Eksporten steg
Det er især det private erhvervsbyggeri og infrastruktur, der trækker op i den samlede omsætning.

- Vi kan se en tilbagegang inden for klimatilpasningsløsninger. Vi hører om mange gode løsninger til håndtering af vand, men kommunerne investerer mindre i området - også mindre end de burde og det smitter af på rådgiverne, siger Henrik Garver.

På eksportområdet lyder rådgivernes samlede omsætning på 2,4 mia. kroner, hvilket er en fremgang på 9,8 procent. Samtidig viser analysen at der i 2016 har været flere udenlandske rådgivningsvirksomheder, der har vist interesse for det danske marked. Det kan dog give nogle udfordringer, mener Henrik Garver.

- Den største er rekruttering af kvalificeret arbejdskraft. Her har branchen en udfordring med at skaffe nok medarbejdere til at holde væksten. Det øger samtidig konkurrencen og det kan få den konsekvens for virksomhederne, at der opstår en øget konkurrence om opgaverne og medarbejderne, og det kan gøre det sværere at tjene penge, siger Henrik Garver.

Digitale investeringer
Året 2016 har ikke været et rekordår for alle virksomheder i branchen, og en del af branchens virksomheder har valgt at investere i blandt andet digitale værktøjer og kompetencer. Det har kostet på bundlinjen, men vil være med til at styrke den enkelte virksomhed, og branchens performance, i årene der kommer.

Sammenholdes tallene fra brancheanalysen med FRI’s historiske dataserier, så tegner der sig et billede af medlemsvirksomheder i en udvikling, hvor den grundlæggende forretning er mere lønsom, end det historisk har været tilfældet. FRI’s data går tilbage til 1978, og på intet tidspunkt siden da har branchens gennemsnitlige overskudsgrad ligget permanent over 6,0 i fire på hinanden følgende år. Det er nu tilfældet med perioden 2013-2016. Og der er intet, som tyder på, at 2017 kommer til at afvige fra den trend.

- Jeg tror, vi i 2017 igen kommer til at se en fremgang i omsætningen og med en stabil overskudsgrad. Det vil stadig blive trukket af byggeriet og - håber jeg - infrastrukturen. Desuden forventer jeg, at der vil komme mere gang i energisektoren og i klimatilpasning, siger FRI-direktøren.

Konkurrerer på pris
Hos Deloitte kan partner Thomas Frommelt, der er leder af Deloittes branchegruppe for byggebranchen, godt genkende det billede, som FRI’s brancheanalyse tegner.

- Vi har endnu ikke de præcise tal, men der er ingen tvivl om, at aktiviteten er højere, end den har været de senere år. Og det kommer til at fortsætte i 2017 og 2018. Men jeg er spændt på, om indtjeningen kan følge med op, for der bliver stadig konkurreret meget på prisen, siger han.

Det viser brancheanalysen for 2016
  • Overskudsgrad: 7,1 (EBIT), mod 7,0 i 2015
  • Omsætning: 13 mia. kroner – fremgang på 2,6 procent

Sektorudvikling:

  • Byggeri – fremgang fra 39 til 40 procent
  • Infrastruktur – fremgang fra 24 til 26 procent
  • Miljø – tilbagegang fra 13 til 12 procent
  • Energi – tilbagegang fra 12 til 11 procent
  • Eksport: 2,4 mia. kroner – fremgang 9,8 procent
  • Udenlandske datterselskaber: 11,7 mia. kroner – tilbagegang på 3 procent

Kilde: FRI

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156