Landets største gartneri skal rives ned
Danmarks største gartneri skal rives ned. Det er Masnedø Gartneri, der er på 150.000 kvadratmeter, som er blevet eksproprieret af Vejdirektoratet.
Det sker fordi gartneriet ligger i vejen for den nye Storstrømsbro. Direktoratet har netop lagt udbuddet ud, så interesserede kan byde ind på opgaven.
Nedrivningen skal dog først gå i gang, når indeværende sæson er overstået på et tidspunkt efter oktober.
Gartneriet var egentligt tiltænkt at kunne fortsætte i dele af bygningerne, idet kun noget af gartneriet i første omgang var eksproprieret. Men efter at ejeren Ole Olsen, havde regnet på det, så bad man direktoratet om en totalekspropriering. Denne sag er dog endnu ikke helt tilendebragt, idet en ankesag skal fastsætte den endelige pris, som vejdirektoratet skal betale til ejeren.
Det er en årlig produktion på 12 mio. agurker samt omkring 3.000 tons tomater, der nu siges farvel til. Omkring 120 medarbejdere var ansat, da det gik på sit højeste.
- Sagen har jo kørt i nogle år, og det har betydet at enkelte af drivhusene allerede nu står tomme, fordi kunderne er nødt til at finde andre leverandører. Det er ikke noget man bare lige gør fra dag til dag, når det er så store mængder, siger indehaveren Ole Olsen til Licitationen Byggeriets Dagblad.
Når årets sæson er forbi, rydder han sine egne værdier væk fra ejendommen, og overleverer nøglen til Vejdirektoratet. Dermed kan nedbryderne komme i gang. Den verserende ankesag har ikke opsættende virkning.
Ejeren Ole Olsen, der selv er bosat i Fårevejle, er 73 år, og går på pension, når det hele er overstået.
Han ønsker ikke at oplyse noget om økonomien i eksproprieringen, men ifølge Licitationens oplysninger lander det formentligt omkring et halvt hundrede mio. kroner i kompensation til ejeren.
Kræver specialviden
Opgaven med at fjerne hele gartneriet kræver specialhåndtering. Derfor regner Vejdirektoratet med, at der også vil være udenlandske virksomheder blandt de bydende:
- Der er ikke så mange danske virksomheder, der er vant til at håndtere så store mængder glas, siger projektchef i Vejdirektoratet, Niels Gottlieb.
Der er nogle hollandske virksomheder, som ifølge projektchefen kunne være interesserede. Vi har spurgt en af de store danske nedbrydere, hvad man egentligt gør:
- For mig at se er der to muligheder, enten manuelt at pille glasset ned til genbrug, eller at man lægger store underlag ud, knuser al glasset og sender det til genbrug.
- Det sidste er jo nok det hurtigste, siger entreprenør Jens Jensen til Licitationen Byggeriets Dagblad. Han tilføjer at det afhænger meget af, hvordan efterspørgslen på denne type materialer er, på tidspunktet for nedrivningen. Der kan også være dele af anlægget, der kan genbruges, mens de ældste dele nedrives.
Anlægget består også at et kraftvarmeværk, som også skal fjernes.
Udbuddet kan ses på Vejdirektoratets hjemmeside.
Kan bruges som byggeplads
Vejdirektoratet har udlagt det gamle gartneriareal som mulig oplagsplads, eller byggeplads, når byggeriet af den nye Storstrømsbro går i gang. Selve broanlægget skærer lige igennem det areal, hvor gartneriet nu ligger. Planen var oprindeligt, at cirka halvdelen af gartneriet kunne blive liggende, men det har ejeren ikke ønsket, fordi der ikke er økonomi i at drive det i så beskåret omfang. En ankesag skal nu afgøre den endelige kompensation til ejeren.
|