23948sdkhjf

Danskerne skal arbejde mere

Det skal blandt andet ske ved, at unge kommer hurtigere ud på arbejdsmarkedet og ved at øge arbejdstiden, fremgår det af regeringens nye 2025-plan

Regeringen vil øge væksten med 80 mia. kroner og beskæftigelsen med 55-60.000 fuldtidspersoner frem mod 2025.

Det fremgår af regeringens 2025-plan, som finansminister Kristian Jensen (V), erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) præsenterede i går.

De 45 mia. kroner skal komme fra reformer, der øger arbejdsstyrken, mens de sidste 35 mia. kroner skal komme fra reformer, der øger produktiviteten.

Regeringen er først til efteråret klar med de konkrete initiativer, men kan der denne gang samles flertal om en 2025-plan, så skal unge blive hurtigere færdige med en uddannelse, så de kan træde tidligere ind på arbejdsmarkedet og de danskere, der er på arbejdsmarkedet, skal blive der længere. Samtidig ønsker VLAK-regeringen at øge arbejdstiden, da den gennemsnitlige arbejdstid i Danmark ligger lavt i forhold til andre OECD-lande.

– Vi vil ændre den gennemsnitlige arbejdstid i Danmark for at imødese den mangel på arbejdskraft, som vi er begyndt at opleve. Samtidig vil det øge væksten og skabe et rigere Danmark, lød det fra finansminister Kristian Jensen under præsentationen.

Udgifter til pension
Regeringen ønsker desuden, at gøre det mere attraktivt for seniorer at blive længere på arbejdsmarkedet, og det skal kunne betale sig at spare op til pension.

Årsagen er, at danskernes levetid er vokset hurtigere end ventet i tilbagetrækningsaftalerne fra 2006 og 2011, og det betyder stigende udgifter til velfærd og folkepension. Her har regeringen spillet ud med i alt 13 nye tiltag, hvoraf de otte har som mål at øge tilskyndelsen til at blive længere på arbejdsmarkedet.

Det drejer sig blandt andet om frivillig skattefri udbetaling af efterlønsbidrag, mulighed for hurtigere udbetaling af opsat pension samt opstramning af optjeningskrav til en række offentlige pensionsydelser.

Effektivt til værks
– Vi kan allerede nu se, at en stigende andel af danskerne på tværs af uddannelsesbaggrund vælger at blive længere på arbejdsmarkedet. Den udvikling skal vi understøtte yderligere, sagde finansminister Kristian Jensen.

Hos brancheorganisationen Tekniq er der tilfredshed med, at regeringen fastholder vækstambitionerne i sin 2025-plan. Men man efterlyser flere konkrete initiativer, hvis målene skal nås.

– Det er helt åbenbart, at netop manglen på arbejdskraft kan blive en alvorlig barriere for den økonomiske vækst i Danmark. Men i stedet for overordnede visioner og tanker, har vi brug for konkrete initiativer, og dem savner vi i regeringens udspil, siger Niels Jørgen Hansen, adm. direktør i Tekniq, installatørernes organisation.

Han efterlyser desuden, at man fra politisk side i endnu højere grad overvejer muligheden for at tilbyde økonomiske gulerødder til dem, der skal være med til at bidrage med den arbejdskraft, som er nødvendig, hvis den økonomiske vækst skal sikres frem mod 2025.

– Og der er brug for at gå effektivt til værks. Manglen på arbejdskraft er ikke noget, som lurer langt ude i fremtiden. Allerede nu kan vi i blandt andet installationsbranchen tydeligt mærke, at det er svært for virksomhederne at skaffe de nødvendige hænder og kompetencer, siger Niels Jørgen Hansen.

Vækst og Velstand 2025
Regeringens fem indsatsområder:
Unge skal afslutte en uddannelse hurtigere, så de træder tidligere ind på arbejdsmarkedet. Det vil ifølge regeringen øge arbejdsudbuddet med 10.000 personer

Færre danskere skal fremover være på offentlig forsørgelse. I dag er knap 800.000 danskere på en form for offentlig forsørgelse og det tal skal bringes ned. Det skal øge arbejdsudbuddet med 20.000 personer

Flere skal vælge at blive længere på arbejdsmarkedet. Det skal ske ved en række økonomiske incitamenter, der skal gøre det attraktivt at blive lidt længere på arbejdsmarkedet før pension. Samlet vil det øge arbejdsudbuddet med mellem 5.000 og 10.000 personer

Den gennemsnitlige arbejdstid skal øges. Den gennemsnitlige arbejdstid i Danmark ligger lavt i forhold til andre OECD-lande. Den øgede arbejdstid skal løfte arbejdsudbuddet med 10.000 til 15.000 personer

Større indvandring af kvalificeret arbejdskraft. Det skal øge arbejdsudbuddet med 5000 personer

Regeringen vil i løbet af efteråret præsentere de konkrete reformer.
Kilde: Finansministeriet

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109