23948sdkhjf

Byggeaktivitet: København løber med (næsten) det hele

Fordi beslutningstagerne holder til i København, er det svært at få dem overbevist om, at der ikke er aktivitet i hele landet, mener flere organisationer
Selv om København kun fylder 0,2 procent af Danmarks samlede areal, har kommunen de seneste 10 år fået en langt mere fremtrædende plads i det danske byggelandskab. I løbet af de sidste 10 år er der nemlig sket en omvæltning i byggeaktiviteten, og mens København har oplevet en fremgang, så går det tilbage i resten af landet. Det viser en ny analyse fra Boligøkonomisk Videncenter.

Samlet set ligger byggeriet i Danmark lavt, i en historisk sammenhæng særdeles lavt - og den aktivitet der er, er ikke bare gået mod Region Hovedstaden, men specifikt mod Københavns Kommune, viser analysen.

Det har den konsekvens, at dem, der har deres daglige gang i København, kan byggeaktiviteten fylde meget og dermed opleves som et "byggeboom", forklarer projektdirektør i Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen.

- Folk, der færdes i København, får det indtryk, at der er gang i byggeaktiviteten og det har nogle uheldige konsekvenser, for det er ikke et retvisende billede. Det kan derfor være svært at råbe beslutningstagerne op og få dem til at indse, at vi generelt har en lav byggeaktivitet, siger han.

Forskydning fortsætter

Ifølge analysen har byggeri til administration, handel og lager i resten af Danmark været støt faldende siden krisen, mens det i København er let stigende. Der er til gengæld stort set intet byggeri i København indenfor kategorier som parcelhuse eller landbrug. Disse former for byggeri ligger på landsplan dog også lavt i disse år i forhold til tidligere, og bidrager dermed til det samlede billede af en forskydning af aktiviteten mod København. Og den forskydning vil fortsætte, vurderer Curt Liliegreen og understreger, at der også er nogen aktivitet i byer som Aarhus og Aalborg.

- Først når vi får et bredt funderet økonomisk opsving, vil vi se byggeaktiviteten brede sig til andre dele af landet, siger han.

Cheføkonom i Dansk Byggeri, Bo Sandberg genkender billedet af, at det er svært at trænge igennem til medier og magthavere, hvis radius går ud fra Christiansborg, med budskabet om, at Danmark som helhed ikke oplever et byggeboom.

- Har man sin daglige gang i København, kan man ikke gå uden for en dør uden at passere et vejarbejde eller byggeri. Men aktiviteten er primært placeret i København, Aalborg, Aarhus og Odense. Dog vil jeg sige, at aktiviteten spreder sig som ringe i vandet med de nye supersygehuse og et boligmarked, der er ved at røre på sig med et stigende antal handler og dermed en stigning i renovering, siger han og er ikke helt så pessimistisk som Boligøkonomisk Videncenter:

- Branchen har ikke bevæget sig fra en krise til en overophedning. Nu er vi i det normale felt, men med plads til forbedring, siger Bo Sandberg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156