23948sdkhjf

Præfabrikeret byggeri får Svanemærket

ABC Pavilloner har fået licens til at bruge det særlige Svanemærke for energivenligt og bæredygtigt byggeri
Byggeri med Svanemærke har været muligt at opføre længe, og både kommuner og private bygherrer har gjort det.

Nu er det også blevet muligt at opføre præfabrikeret byggeri, som er svanemærket, og tidligere på året fik ABC Pavilloner fra Silkeborg licens til at opføre to forskellige svanemærkede byggerier: dels en børneinstitution på 216 kvm og en bolig på 107 kvm.

Modulerne er produceret i tørre haller, og de lever op til skrappe miljø- og kemikaliekrav. Samtidig er det med kontrollerede arbejdsgange, når modulerne sættes op på byggepladserne.

"Vi oplever, at vi genererer mindre affald end tidligere. Faktisk kan vi nøjes med et par trailere til at transportere byggeaffald fra byggepladsen, mere er der ikke. Herudover er alt optimeret, så vi eksempelvis sorterer affaldet i ni fragmenter, som Svanen kræver. Det koster jo penge at komme af med byggeaffald, så på den måde er Svanemærket et godt redskab for os i styringen af byggeprojekter", fortæller Kjeld Facius, der er direktør for ABC Pavilloner, i en pressemeddelelse.

Byggefirmaet bruger i forvejen svanemærkede materialer, som ABC Pavilloners underleverandører producerer til modulerne. Derfor var det også naturligt for Silkeborg-virksomheden at ansøge om Svanemærket på de to byggerier.

Udviklingen går den vej

"Vi synes ikke, at der var grund til ikke selv at gå med. Svanemærket er en force i forhold til markedsføring af vores byggeri, og vi har både haft forespørgsler fra kommuner og private. Vores største kundegruppe er den offentlige sektor. Vi vælger at bygge miljørigtigt, fordi det er den vej, udviklingen går", siger Kjeld Facius.

Organisationen Miljømærkning Danmark har ansvaret for Svanemærket i Danmark og mærker en generel større interesse for bæredygtigt byggeri.

"Odense Kommune har allerede bygget to svanemærkede børnehaver, og flere kommuner har vist interesse for at opføre svanemærket institutions- og boligbyggeri. En væsentlig grund til, at bæredygtighed står højt på kommunernes dagsorden er, at borgerne - især børnefamilier - har fokus på miljø og sundt indeklima. Det er derfor positivt at opleve, at byggeriet af svanemærkede boliger i forskellige prisklasser nu for alvor begynder at tage form i Danmark og resten af Norden. Og vi glæder os over, at der nu er endnu en udbyder på markedet", siger Martin Fabiansen, der er direktør i Miljømærkning Danmark.

For ABC Pavilloner har processen med at få Svanemærket blandt andet krævet øget fokus på genanvendelsew.

"Udviklingen slutter ikke her - for med Svanemærket har vi fået et godt styringsredskab, som med løbende stramning af kravene holder os skarpe og på forkant med udviklingen i vores branche", siger Kjeld Facius.

Svanemærket
Svanemærket er Nordens officielle miljømærke. Det overordnede mål med Svanemærket er at mindske forbrugets samlede miljø-belastning
Et svanemærket byggeri lever op til en række skrappe krav. Der er brugt miljørigtige materialer med fokus på indeklima, kvalitet og holdbarhed
Energiforbruget i et svanemærket byggeri er mindst 25 procent lavere end loven stiller til nybyggeri
Byggeriet skal være tæt og velisoleret, og de hårde hvidevarer skal være energieffektive
Der må ikke bruges stoffer, der er klassificeret som kræftfremkaldende- og/eller er vurderet som potentielt hormonforstyrrende på EU’s lister
For at bygge et svanemærket hus, skal entreprenøren ansøge om en licens

Kilde: Miljømærkning Danmark
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.158