23948sdkhjf

DAGENS LEDER: Kædeansvar kan ikke stoppe snyderi

Det mener Licitationen - Byggeriets Dagblad
Det kan ikke undre, at der sættes fokus på kædeansvar ovenpå forliget mellem den portugisiske metrounderleverandør CNBT og fagforbundet 3F. Men det er skudt over målet at tro, at kædeansvar kunne have dæmmet op for det snyderi, som den portugisiske underleverandør har præsteret.

Hvis en virksomhed snyder folk og underbetaler dem, så er det da langt fra enhver form for retfærdighedsprincip, at en anden virksomhed skal bøde for snyderiet. En overenskomst handler om at betale dét, som medarbejderne skal have i henhold til overenskomsten. Her har fagforbundene altså også et ansvar for, at alt går rigtigt til. Gør det ikke det, burde fagforbundet så i virkeligheden også være en del af et kædesansvar?

Mange kommuner har allerede indført kædeansvar og det er der sådan set ikke de store problemer med.

Problemerne opstår især på meget store, komplekse bygge- og anlægsopgaver, som strækker sig over lang tid og involverer mange virksomheder og mange kompetencer. Her er det svært at skabe sig et overblik og her er der ofte også udenlandske virksomheder involveret, som ikke altid kender til de danske forhold og som har en anden tradition. De udenlandske aktører kan være svære at kontrollere, fordi deres lønudbetalings- og faktureringssystemer og ansættelseskontrakter er anderledes, end dem vi kender

Stor ros til 3F i den aktuelle sag for at have gennemskuet snyderiet og stillet snyde- pelsene til ansvar.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11