23948sdkhjf

De runde tårne hylder København

Axel Towers er et markant erhvervsdomicil og offentligt trækplaster i en og samme bronzestrålende figur
Det kommer nok ikke bag på ret mange, at noget stort, rundt og bronzefarvet er ved at skyde op på en af Københavns mest centrale grunde, Axeltorv, mellem Cirkusbygningen og Tivoli.

Axel Towers opføres i hjertet af hovedstaden, lige på kanten af middelalderbyen og følger de nu næsten usynlige spor efter de gamle voldanlæg, som man også kan opleve spor af hos naboen Tivoli.

I varierende højder fra 28 til 61 meter rejser bygningerne sig til noget, der allerede nu er blevet en ny dansk turistattraktion.

Sagsarkitekt Michael Kvist fra Lundgaard & Tranberg A/S viser rundt i bygningerne, som stadig er byggeplads - og måske den i hele landet, der p.t. har den bedste udsigt.

Og selv om håndværkerne tydeligvis ikke har tid til at nyde den, er der hos alle en stemning af at være med til at bygge noget helt specielt.

Ydmyg til opgaven

Som dels offentlig tilgængelig bygning, dels virksomhedsdomicil for advokatfirmaet Gorissen Federspiel er det arkitekternes håb, at bygningen vil virke inviterende. Og de planlagte restauranter, caféer og butikker, der efter årsskiftet vil skyde op, kan forhåbentlig være med til at opfylde ønsket.

”Det at få lov at bygge i højden skaber også den ydmyghed hos os, der gør, at vil skabe en bygning, der giver noget igen til byen, og som ikke tager for meget af den udsigt væk, der før har været til byens tårne, for eksempel”, siger Michael Kvist.

Er der noget særligt, der har udfordret i forbindelse med projektering eller byggeri; noget, der er kommet bag på jer eller har overrasket?

”Rent fysisk var der det, at der var en grundvandskammer, som man ikke havde set. Derfor stod der pludselig en fontæne op, da man var i gang med at grave ned til 15 meter under terræn. Så det satte hele byggegruben i stå. Det var overraskende, at der lå mere vand, end det, man havde målt sig frem til. Men det var nok den største overraskelse udførelsesmæssigt”, siger Michael Kvist til Arkbyg.

Hvad med designet?

Når vi arbejder med runde bygninger, kan det være cirklens tyranni og der er meget, man ikke kan med cirklen, i udgangspunktet, men der er også meget, man kan gøre. Selv om huset ser så organisk og forskelligartet ud, så er der mange regler der skal overholdes. For hvordan man indretter sig, hvordan man skaber rumlige sammenhænge og horisontale sammenhænge”, siger han.

Har i måtte gå på kompromis med noget funktion, fordi bygningen har den form, den har. Har det været design frem for funktion?

”Det har været begge veje, vil jeg sige. Vi har skulle udvikle bygningen i forhold til at møde byen. Og der har været ting, som har flyttet sig undervejs siden 2012, da vi begyndt for alvor. Alle har skulle flytte sig, for at få tingene til at mødes. I forhold til bygherreprogrammet var der for eksempel ikke et ønske om at have et auditorium, men i kraft af den proces, vi kom igennem, fik vi skabt et auditorium til dem, men plads til 100 mennesker, der kører over to etager. Så der har været mange muligheder”, siger han.

Axel Towers åbner for offentligheden i foråret 2017 og her vil alle blandt andet kunne tage elevatoren op til skybaren på 9. og 10 sal og nyde den helt formidable udsigt over København.

Københavns nye rundetårne
Axel Towers, på Axeltorv 2 i København, er tegnet af Lundgaard & Tranberg Arkitekter.
Byggeriet består af i alt fem sammenvoksede, cirkulære tårne med varierende højde fra 28 til 61 meter.
Det samlede areal udgør 40.200 kvm fordelt med 23.000 kvm over terræn og 17.200 kvm offentligt tilgængelig p-kælder i fem etager med plads til 160 biler og 300 cykler.
Hovedparten af arealet over jorden (14.300 kvm) bliver domicil for advokatfirmaet Gorrissen Federspiel. Det resterende, i stueplan og på første sal samt til dels anden sal, udlejes til kontorer, butikker, cafeer og restauranter.
Herudover får offentligheden adgang til en skybar/restaurant på 9. og 10. sal i Tårn D, som vender ud mod Jernbanegade samt en byhave i midten af byggeriet, som tilgås via en stor trappe, der vender ud mod Axeltorv.
Tre investorer, ATP Ejendomme, Industriens Pension og PFA Pension ejer i fællesskab Axel Towers.
Entreprenørvirksomheden Züblin er totalentreprenør på projektet.
Opførelsen af Axel Towers blev påbegyndt i 2013.
Axel Towers åbner for offentligheden i foråret 2017.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.128