23948sdkhjf

BOGANMELDELSE: Når erhvervslivet bliver dyrt og usundt

Den anløbne del af forretningslivet - herunder byggebranchen - er altid godt bogstof. En ny indsigtsfuld udgivelse om karteller er landet, og bogen opruller de sager, der har været et bekosteligt bekendtskab for uheldige kunder
Uviljen mod ulovlig karteldannelse er bredt forankret.

Straffen for at overtræde konkurrencelovgivningen er skærpet og siden 2012 har et bredt politisk flertal sørget for, at kartelmagere kan idømmes fængsel i op til seks år.

Dermed følger politikere og befolkning en god gammel dansk tradition, kendt siden middelalderen eller længere tilbage endnu: En ting er, at du opfører dig som en slyngel, men hvis du bliver grebet med fingrene i mit kagefad, skal straffen falde promte og hårdt.

Og når samtlige tilbud på en opgave ligger væsentligt højere, end det beløb du havde forventet, og når priserne samtidig ligger besynderligt tæt på hinanden, ja, så rives al mening ud af hele idéen med en licitation; at sikre kunden mod at betale overpris.

Et tocifret milliardbeløb

På det bagtæppe af indignation og harme over svindlen, der i tilfældet med 1990’ernes el-kartel betød tab for kunderne på et betydeligt to-cifret milliardbeløb, har Hubert Buch-Hansen, lektor ved Copenhagen Business School (CBS) og forsker i kartel- og konkurrenceforhold, skrevet bogen ”Karteller”, med undertitlen ”Afsløringen af aftalt spil i dansk erhvervsliv”.

Vidende og med stort overblik og indsigt fortæller han om kartellernes dna, deres mange ansigter samt om måder at afsløre dem på.

Systematisk svindel

Som Licitationen - Byggeriets Dagblad tidligere har fortalt, sammenligner forfatteren blandt andet det gigantiske kartel, som i 1990’erne styrede priserne i elinstallatørbranche, med det aktuelle byggekartel, hvor de sidste sager i disse måneder venter på at blive afgjort ved domstolene.

El-kartellet, kaldet Elmer, talte anslået 1.000 virksomheder, der i et velorkestreret samarbejde gav tilbud på lidt større opgaver. Men bortset fra de såkaldte sortbøger som en af de fælles redskaber, er der store forskelle på de 20 år gamle sager og nutidens brådne kar.

For hvor el-kartellets koordination af priser var systematiseret og omfattede et meget stort antal entrepriser, dækker byggekartellet en langt mere beskeden del af de udbudte byggeprojekter, slår Buch-Hansen blandt andet fast.

Også for de uindviede

I lighed med den danske film ”Kartellet”, fra 2014, der med Anders W. Berthelsen i hovedrollen tiltrak sig stor opmærksomhed, kan også Hubert Buch-Hansens bog læses af andre end indviede byggefolk eller særligt erhvervsinteresserede.

Som med flere andre velskrevne og – ikke mindst – velresearchede bøger om den anløbne del af forretningslivet, for eksempel Nordisk Fjer-skandalen og Jan Bonde Nielsen-sagen, kan også ”Karteller” læses som en underholdende skildring af rejsen fra fortidens håndværkerlav og -gilder til en i dag usund samarbejdskultur i dansk erhvervsliv. Fra de helt store aktører til det mindste ApS.

Eller med forfatterens ord: Alle de dramatiske historier fra det brutale rørkartel og det dumdristige luftfartskartel (..) til sager hvor udenlandske datterselskaber til danske koncerner som Danfoss og FLSmidth har medvirket i karteller.

Hubert Buch-Hansen:

”Karteller”

Gyldendal Business, 2016

267 sider

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11