23948sdkhjf

GPP Arkitekter skruer op for oplevelsesdesign

Design til demente sætter fokus på lyse og trygge rammer. Et bofællesskab ved Aarhus oplever mere livskvalitet
Design til demens er i hastig vækst lige nu, og et nyt eksempel er bofællesskabet Vintervej i Tilst uden for Aarhus. Her er netop opført 36 boliger for ældre udviklingshæmmede og mennesker med demens.

GPP Arkitekter har lagt vægt på at skabe lyse og venlige rammer om hverdagen med individuelt prægede boliger og optimale muligheder for daglig brug og den nødvendige pleje.

”Farvesætningen skal være rolig, så beboerne trygt og sikkert kan bevæge sig rundt. Mørke felter på et lyst gulv i et gangareal kan skabe forvirring, fordi de opleves som huller, som man skal gå udenom. Derfor er valget af farver sket inden for en fastlagt skala, som vi ved skaber de bedste forudsætninger for en tryg dagligdag”, siger partner hos GPP Arkitekter Søren Madsen.

Indretning med optimal støtte

Et andet eksempel på de hensyn, der præger designet, er gulvene på de 36 badeværelser. Her er der anvendt de såkalte altro aquarius-vinylgulve, som reducerer risikoen for fald og snublen til én ud af en million i hele gulvets levetid.

Gulvenes skridsikre teknologi fortsætter gennem hele belægningen frem for kun at ligge som en overfladisk coating.

”Gulvenes skridsikkerhed og rengøringsvenlighed er vigtigt. Vi har her gennem mange år haft gode erfaringer med vinylgulve”, siger Søren Madsen.

Skridsikre gulve

”Gulvene føles meget sikre, både når de tørre, og når der er vand på. Det giver en vigtig tryghed i dagligdagen for både beboere og personale”, siger Dorthe Lindegaard, der er daglig leder af Bofællesskabet Vintervej.

”En anden fordel ved gulvene er, at de er lette at holde rene. Og selv rengøringspersonalet har bemærket den positive og imødekommende atmosfære, som de lyse og venlige nuancer giver”, siger hun.

Let at installere

Bag udførelsen af badeværelsesgulvene står Rødekro-firmaet Høi Tæpper, som har en række kommunale plejeboliger på referencelisten.

”Ud over de funktionelle krav skal gulvene selvfølgelig være komfortable at gå og stå på. Og for os som udførende er det et vigtigt parameter, at gulvene er fleksible og lette at installere, så vi ikke skal bruge ekstra tid på tilpasning”, siger indehaver Lars Høi.

Flere bliver demente
Nationalt Videnscenter for Demens ved Rigshospitalet anslår, at antallet af demensramte i Danmark sidste år var knap 84.000.
Fortsætter den hidtidige udvikling, vil tallet i 2040 være vokset til 151.000

Verdenssundhedsorganisationen WHO demens til at være en af de største årsager til handicap og afhængighed blandt ældre, ligesom omkostningerne i 2010 blev vurderet til på verdensplan at løbe op i 604 mia. dollars (3.953 mia. kroner)


Gode gulve til demente
Brug skridsikker gulvbelægning
Brug matte, ikke-glitrende gulvbelægninger
Vælg gulvbelægninger med en pendultestværdi (PTV) på ≥36
Undgå trin eller trin-lignende skygger eller mønstre.
Brug gulvbelægninger og vægbeklædninger til at skabe et look, der ikke virker klinisk eller institutionspræget
Brug kunst og vægudsmykninger til at skabe hjemlighed.
Sørg for, at gulve, vægge og andre overfladers lysrefleksionsværdier (LRV) adskiller sig fra hinanden med mindst 30 point
Overvej at bruge så få farver som muligt i hvert enkelt område for at undgå forvirring
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.3