23948sdkhjf

Energi-, forsynings- og klimaminister: Nordsøen kan blive Silicon Valley for havvind

Nyt tværeuropæisk samarbejde skal bane vejen for fælles EU-regler for havvindmøller og udbud af havvindmølleparker. Dermed kan omkostningerne reduceres, mener Lars Chr. Lilleholt (V)
Danmark er nu sammen med EU-Kommissionen og en række EU-lande gået sammen om at skabe bedre rammer for vindmølleprojekter i Nordsøen.

EU-Kommissionen vurderer, at den vindbaserede energiproduktion i Nordsøen vil kunne mere end tidobles frem mod 2030 og dermed blive et kraftværk for hele Europa.

Men det kræver et indre marked for vindmøller og en kraftig udbygning af el-nettet i Nordsøen og på det europæiske kontinent.

Derfor har energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Chr. Lilleholt (V) underskrevet en politisk erklæring om etablering af et samarbejde om vedvarende energi- og elnet i Nordsøen med Belgien, England, Nederlandene, Irland, Storbritannien, Frankrig, Luxembourg, Norge, Sverige, Tyskland og EU-Kommissionen. Samarbejdet skal blandt andet bane vej for fælles EU-regler for havvindmøller og samarbejde om udbud af havvindmølleparker.

Baner vej for vindeventyr

Lars Chr. Lilleholt er ikke i tvivl om, at aftalen kan bane vejen for et vindeventyr, der bringer tankerne mod Californien.

”Hvis Nordsøen bliver et Silicon Valley for havvind, så kan det blive en rigtig god forretning for Danmark og samtidig en stor gevinst for klimaet. Der er stort potentiale i at udvikle fællesprojekter, så vi får udnyttet de bedste pladser i Nordsøen, lavet udbud i større skala og dermed reduceret omkostningerne ved havvindudbygningen”, siger han.

Ifølge en beregning fra EU-Kommissionen vil vind fra Nordsøen kunne dække 4 til 12 procent af elforbruget i EU, hvilket svarer til en udbygning i omegnen af 100 GW i 2030. Hvis man tager udgangspunkt i danske husstandes elforbrug, vil det svare til, at vind fra Nordsøen kunne dække omkring 100 mio. husstandes elforbrug. Til sammenligning er der i dag installeret 7,7 GW havvindmøllekapacitet i Nordsøen.

Energi-, forsynings- og klimaministeren har i denne uge foreslået, at de kystnære vindmøller, der blev vedtaget i energiforliget i 2012, skal flyttes ud i havet og ud i fremtiden som led i at finde penge til at afskaffe PSO-afgiften.

Modstand fra SF

De kystnære vindmøller, som blev aftalt i energiforliget fra 2012, vil ministeren helt aflyse og dermed spare en udgift på syv milliarder kroner. I stedet vil han erstatte dem med en ny havvindmøllepark i 2025.

Men den går ikke, mener SF’s formand og energiordfører, Pia Olsen Dyhr.

”Ministerens udspil er et brud på løfterne i energiforligskredsen og samtidig svækker det den danske stats troværdighed og kan gøre fremtidige udbud dyrere. Det ligner rent ministeriespin: Drop kystnære møller for en park, der var kommet alligevel, sim salabim”, siger hun.

SF er dog ikke uenig i, at der skal flere havvindmøller til. Partiet ønsker to nye havvindmølleparker.

Fakta om EU’s vindenergisamarbejde
Energi-, forsynings- og klimaministeren har underskrevet en politisk erklæring om etablering af et samarbejde om vedvarende energi og el-net i Nordsøen med Belgien, England, Nederlandene, Irland, Storbritannien, Frankrig, Luxembourg, Norge, Sverige, Tyskland og EU-Kommissionen.
Arbejdet sættes i gang i juni, og i løbet af samarbejdets første tre år vil henholdsvis Belgien, Nederlandene og Danmark varetage formandskabet.
Den europæiske vindmøllebranche forventer, at ca. 80 procent af de planlagte vindmøller i EU bliver placeret i Nordsøen.
Reglerne for opstilling af havvindmøller er vidt forskellige i EU. Det betyder, at den danske vindmøllebranche skal tilpasse sin produktion til flere end seks forskellige markeder i samme havområde. Det øger prisen på havvindmøllerne. Derfor kan fælles regler være med til at drive omkostningerne ned.
Samarbejdet indebærer derudover, at landene vil arbejde på en bedre koordinering af udbuddene, så udbud for eksempel ikke falder samtidigt, hvilket kan fordyre projekterne unødigt.
Kilde: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.25