23948sdkhjf

Asfaltvirksomhed har oplevet flere ulykker

Lemminkäinen A/S har måttet konstatere en stigning i både uhelds- og fraværsfrekvensen i 2015
Asfaltvirksomheden Lemminkäinen A/S arbejder løbende med uheldsforebyggelse, men har i 2015 måttet konstatere en stigning i både uhelds- og fraværsfrekvensen, lyder det i ledelsesberetningen til virksomhedens seneste regnskab.

”Vi kom fra et rekordlavt år i 2014 til et niveau, som vi har ligget på tidligere”, siger Claus Terkildsen, adm. direktør i Lemminkäinen A/S, der understreger, at målet altid er at nå ned på nul ulykker.

Det er især vridulykker, som fylder, og virksomheden øger nu fokus på at reducere uheld i 2016.

”Vi har i vinterperioden holdt nogle seancer, hvor vi har prøvet at få folk til at holde mere fokus på området, vi har udviklet et it-værktøj, hvor man kan gå ind og se på arbejdsmiljø- og sikkerhed, og så har vi gjort det obligatorisk at bære hjelm og briller”, siger direktøren.

”Sikkerhed er meget højt prioritet hos os”, fortsætter han.

Udvikling er ikke enestående

Blandt de asfaltproducerende virksomheder er ulykkesfrekvensen generelt steget.

Som Licitationen - Byggeriets Dagblad kunne beskrive i sidste måned, viser den nyeste statistik fra brancheorganisationen Asfaltindustrien, at der i 2015 blev registreret 47 ulykker, hvilket giver en ulykkesfrekvens på 12,5 mod 7,9 i 2014.

Statistikken viser, at fald- og snubleulykker er dem, der sker flest af. Ulykkerne sker oftest på vej ind eller ud af maskiner og køretøjer, og andelen har ligget nogenlunde stabilt på omkring 40 procent af ulykkerne i de senere år.

Betjening og reparation af maskiner er den næststørste kategori i 2015-statistikken. De udgør cirka 30 procent af årets ulykker. Dertil kommer såkaldt enkeltstående hændelser og ulykker, hvor medarbejdere er blevet ramt af en genstand.

Af skader er forstuvninger og forstrækninger de typiske i statistikken. De udgør 60 procent, og mange af dem sker i forbindelse med fald- og snubleulykkerne. Sår og flænger samt brud og brækkede lemmer udgør tilsammen knap 25 procent. Skaderne her sker typisk i forbindelse med betjening og reparation af maskiner.

Fødder – herunder ankel og tæer – samt hånd og fingre er også i 2015 i top tre over skadede kropsdele. Dertil kommer ryg og ben.Desuden har Asfaltindustrien i ulykkesstatistikken for 2015 som noget nyt set på fordelingen af de skadelidtes alder

Her viser det sig, at medarbejdere i gruppen 20 til 29 år samlet set er overrepræsenteret i ulykkesstatistikken i forhold til, hvor stor en del af den samlede medarbejderstab, de udgør.

Omvendt ses det, at den ældre gruppe af medarbejdere over 50 år generelt er underrepræsenterede i statistikken.

”Det fortæller os, at det stadig er vigtigt, at vi har fokus på, hvordan vi modtager de unge”, sagde Trine Leth Kølby, arbejdsmiljøkonsulent i Asfaltindustrien tilbage i april.

Hun fremhæver en generel oplevelse af, at virksomhederne har fokus på området.

Til trods for stigningen i ulykkesfrekvensen er den da også lavere end i de foregående år. I 2013 var ulykkesfrekvensen blandt de asfaltproducerende virksomheder på 13,1, og i 2012 var den på 17.

Læs også: " Lemminkäinen går tilbage ".
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.391